Αγίων Κωνσταντίνου και ΕλένηςΈνα από τα παλαιότερα πανηγύρια που παραμένει ανελλιπώς ζωντανό μέχρι τις μέρες μας, είναι το πανηγύρι της παραμονής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Γρα Λυγιά.

Ξεκίνησε με την αποπεράτωση του ναού των Αγίων, του οποίου η ανέγερση είχε ξεκινήσει πριν τον δευτερο παγκόσμιο πόλεμο και ολοκληρώθηκε μετά το τέλος του, με τα θυρανοίξια να γίνονται στα 1950.

Έκτοτε, τη παραμονή, μετά τον εσπερινό, στον κεντρικό δρόμο του χωριού, στήνεται γλέντι, αγορά με διάφορους πλανόδιους, κόσμος έρχεται από τριγύρω αλλά και πιο μακριά, οι περίοικοι στήνουν τις ψησταριές τους στους δρόμους και η χαρά καλά κρατεί μέχρι το πρωί. Τέτοιες μέρες άλλωστε βοηθά και ο καιρός.

Γρα Λυγιά, πανηγύριΜπορεί να μην σπάνε πια πέτρες στο στομάχι του Μονάντερου, εμπρός από το καφενείο του Καρατσώλη (Μανώλη Ροβιθάκη), ή να μην έρχεται πλέον ο “γύρος του Θανάτου”, όμως όλο το σκηνικό είναι μια λαϊκή γιορτή για όλους με αφορμή την εορτή.

Έτσι και το βράδυ της Δευτέρας (20/5), ο κεντρικός δρόμος ήταν κλειστός, οι ταβέρνες άπλωσαν τα τραπέζια τους, στήθηκε Κρητικό γλέντι, οι πλανόδιοι άπλωσαν τη πραμάτεια τους, ο κόσμος γυρόφερνε, τα μαγαζιά δούλεψαν, ο κόσμος ξέχασε τα βάσανα του για λίγο.

Και του χρόνου…..

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: