από την έκθεση«Μάγεψε» η Κρήτη τη Σκανδιναβική χερσόνησο και ιδιαίτερα την Σουηδία όπου στην πρωτεύουσα της Στοκχόλμη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου η 1η έκθεση τουρισμού-γαστρονομίας «Grekland Panorama» στο υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό εκθεσιακό κέντρο “Globe Arenas” έκτασης 3.000 τ.μ.

Η Κρήτη-που προβλήθηκε ενιαία μέσω της  Περιφέρειας- συμμετείχε στην έκθεση τουρισμού και γαστρονομίας με περίπτερο που οργάνωσε και λειτούργησε  σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τουριστικούς φορείς, και τα Επιμελητήρια, αποσπώντας τα εύσημα για την αρτιότητα του, ενώ την ενημέρωση των επισκεπτών είχαν αναλάβει  εξειδικευμένα στελέχη των τμημάτων Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης. Στην έκθεση συμμετείχαν με περίπτερα όλες οι Περιφέρειες της χώρας, ωστόσο το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης ξεχώρισε γιατί εκτός από την διανομή φυλλαδίων, αφισών,  και οπτικοακουστικού υλικού οργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση γαστρονομίας με Κρητικά παραδοσιακά προϊόντα που αποτέλεσαν «μαγνήτη» για χιλιάδες Σουηδούς  που σχημάτισαν ουρές για να γευτούν τα εδέσματα της Κρητικής κουζίνας τα οποία όπως είπαν τους «μάγεψαν».

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό στην έκθεση, από τα μέχρι τώρα προκρατήσεις, για άλλη μια τουριστική χρονιά η Κρήτη θα αποτελέσει πανελλαδικά τον δημοφιλέστερο προορισμό για διακοπές όχι μόνο των Σουηδών αλλά γενικότερα των Σκανδιναβών. Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κώστας Ζήκος που επισκέφθηκε την έκθεση μαζί με την Ελληνίδα πρέσβη στην Σουηδία Αλίκη Χατζή, και αξιωματούχους της Σουηδικής Κυβέρνησης.

«Μάγεψε» η Κρητική Κουζίνα

Ειδικότερα με την παραίνεση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και την φροντίδα της αρμόδιας Αντιπεριφεριεάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου στήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας, ειδικός χώρος-μπουφές όπου επί τόπου οι σεφ Γιώργος Χατζόπουλος και Μανόλης Ρουμπάκης μαγείρεψαν και πρόσφεραν στους Σουηδούς επισκέπτες της έκθεσης Κρητικά εδέσματα μαγειρεμένα με παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά όπως: ντολμαδάκια, φάβα, λουκάνικο, απάκι, γραβιέρα, ελιές, μέλι, τυροπυτάκια, μυζιθρόπιτες,  ντάκο με λάδι και φέτα, διάφοροι τύποι παξιμαδιών, κ.α. που έγιναν ανάρπαστα.

Γεύσεις που σαγήνευσαν και έλκυσαν εκατοντάδες επισκέπτες το διήμερο αυτό, ενώ πολλοί ήταν οι Σουηδοί επαγγελματίες εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου που ζήτησαν και πήραν πληροφορίες σχετικά με τα εξαιρετικής ποιότητας Κρητικά προϊόντα.

Η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η μοναδική από όλες της Περιφέρειες της χώρας, που πήραν μέρος στην έκθεση «Grekland Panorama», που οργάνωσε και πρόσφερε μπουφέ με Κρητικά παραδοσιακά εδέσματα εντυπωσιάζοντας τους χιλιάδες επισκέπτες.

Πρώτος τουριστικός προορισμός η Κρήτη για τους Σκανδιναβούς

Την έκθεση επισκέφθηκαν στελέχη των μεγαλύτερων τούρ οπερέιτορ της Σκανδιναβικής χερσονήσου καθώς επίσης της Σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας “SAS SCANDINAVIAN AIRLINES”. Εκπρόσωποι τους είπαν, ότι, τα τελευταία χρόνια η Κρήτη συνεχίζει να έχει τα πρωτεία επισκεψιμότητας ως τουριστικός προορισμός σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, και μάλιστα οι αφίξεις για άλλη μια χρονιά αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό διαπιστώνεται από τις μέχρι τώρα προκρατήσεις.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, τους επισκέπτες καλωσόριζε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ξυλούρης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, Γιάννης Γουλιδάκης, αλλά και τα εξειδικευμένα στελέχη των τμημάτων τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης.
«Για δυο ημέρες η «καρδιά» της Κρήτης χτυπούσε δυνατά στην Σκανδιναβική Χερσόνησο, και συγκεκριμένα στην Στοκχόλμη. Η πρώτη έκθεση «Grekland Panorama» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, και τα σχόλια που λάβαμε από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορ της Σκανδιναβίας, αλλά και από τον ίδιο τον κόσμο που επισκέφθηκε την έκθεση, ήταν εξαιρετικά. Η Κρήτη μας μέσω του περιπτέρου της Περιφέρειας είχε μεγάλη αποδοχή από τους επισκέπτες, και τους επαγγελματίες του τουρισμού» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου η οποία πρόσθεσε: «Εξαιρετική ήταν επίσης  η αποδοχή της δράσης μας να μαγειρέψουμε επί τόπου Κρητικά παραδοσιακά φαγητά. Ήταν μια πρωτοβουλία που υλοποίησε μόνο η Περιφέρεια Κρήτης, και όπως φάνηκε το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ θετικό, καθώς καταφέραμε να προβάλλουμε παράλληλα, με εξαιρετικό τρόπο, τα ποιοτικά μας προϊόντα, και την Κρητική κουζίνα».

Μέσω της έκθεσης-κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης- προβάλλαμε ενιαία τουριστικά την Κρήτη, αλλά και τα ποιοτικά μας προϊόντα με το Brande name «Κρήτη», τον πλούσιο πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα  και το μοναδικό περιβάλλον μας.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν επίσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κώστας Ζήκος, η πρέσβης της Ελλάδας στην Σουηδία Αλίκη Χατζή αλλά και η διεθνούς φήμης Ελληνίδα mezzo soprano Αλεξάνδρα Γκράβα, που κάνει τα τελευταία χρόνια διεθνή καριέρα.

«Συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ένταση η παρουσία της Ελλάδας στις Σκανδιναβικές χώρες και πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους μας τους Σουηδούς, Σκανδιναβούς ευρύτερα που συνεχίζουν να προτιμούν την χώρα μας για διακοπές. Τα μηνύματα που έρχονται και φέτος, για την νέα τουριστική περίοδο είναι εξαιρετικά. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί το  πρώτο τουριστικό προορισμό για τους Σκανδιναβούς. Η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι που συμμετείχαν αλλά και οι τουριστικοί φορείς έκαναν εξαιρετική δουλειά στην έκθεση, και τους ευχαριστούμε θερμά για τις άριστες υπηρεσίες τουρισμού που προσφέρουν στους υψηλού επιπέδου τουρίστες Σουηδούς, Σκανδιναβούς ευρύτερα» ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κώστας Ζήκος.

Από την πλευρά της η Ελληνίδα πρέσβης στη Σουηδία Αλίκη Χατζή επεσήμανε ότι στόχος της έκθεσης είναι η μεγαλύτερη ακόμα προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Οι Σκανδιναβικές χώρες προτιμάνε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη, και η έκθεση σίγουρα θα συντελέσει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας.

Στο περιθώριο της έκθεσης η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ούλοφ Πάλμε»  Πιέρ Σορί καθώς επίσης με τον επί 16 χρόνια (1994-2010) Ελληνικής καταγωγής Σουηδό βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την Ελληνική ομογένεια στην Σουηδία που αριθμεί περισσότερα από 25.000 άτομα.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: