από τη παρουσίαση, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας και οι κυρίες Ζαμπετάκη και ΚουτεντάκηΣτα πλαίσια της Ανάπτυξης Αντισεισμικής συνείδησης των παιδιών κατά την διάρκεια της σχολικής ηλικίας η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πακέτο το οποίο αποστέλλεται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης μέσω των Δ/νσεων  Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.
Το πακέτο αυτό παρουσίασε τη Παρασκευή (2/10) κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας παρουσία της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκπαίδευσης Κρήτης κας Λήδας Ζαμπετάκη και της Δ/ντριας Πολιτικής Προστασίας κας Κούλας Κουτεντάκη.

Oι μαθητές της Κρήτης, τόνισε ο κ.Τσόκας, έχουν τη δυνατότητα, να ενημερωθούν για τα προσεισμικά – σεισμικά και μετασεισμικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αναπτύξουν τις κατάλληλες δράσεις αυτοπροστασίας, μέσα από το εκπαιδευτικό πακέτο «Αντισεισμική Συμπεριφορά».
Παράλληλα επεσήμανε ο κ. Τσόκας ότι : «Ελπίζουμε η όλη προσπάθεια να πιάσει τόπο, να αξιοποιηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα αξιοποιηθεί από τους δασκάλους. Οτιδήποτε άλλο χρειαστεί είμαστε εδώ για να το συμπληρώσουμε. Το κόστος θα φτάσει περίπου τα 20.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια.»

Το εκπαιδευτικό πακέτο σχεδιάστηκε από το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν, Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και απευθύνεται στο μαθητικό πληθυσμό της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης της Κρήτης. Μέσα από το περιεχόμενο του εκπ/κού πακέτου το οποίο θα αποσταλεί σε αντίτυπα στα γραφεία Αγωγής Υγείας των Πρωτοβάθμιων Διευθύνσεων της Κρήτης (ενημερωτικό βιβλιοτετράδιο, παραμύθι, επιτραπέζιο και ηλεκτρονικό παιχνίδι και αφίσα ) οι μικροί μαθητές:

 1. Θα συνειδητοποιήσουν οι μαθητές, ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη προετοιμασία και θα διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί ο σεισμός.
 2. Θα ενημερωθούν για τα προσεισμικά – σεισμικά – μετασεισμικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στο σπίτι, στο σχολείο, στους εξωτερικούς χώρους αλλά και γενικότερα στους χώρους που επισκέπτονται συχνά.
 3. Θα συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα των αντισεισμικών κατασκευών των κτιρίων που έχει σαν αποτέλεσμα τη προστασία του πληθυσμού από το σεισμικό κίνδυνο και τις σεισμικές καταστροφές.
 4. Θα συμμετέχουν σε δράσεις για την άρση των επικινδυνοτήτων στο σπίτι και στο σχολείο.
 5. Θα γνωρίσουν εθελοντικές οργανώσεις που σχετίζονται με το σεισμό και να διαμορφώσουν θετικές στάσεις σε σχέση με τον εθελοντισμό.
 6. Θα αναπτύξουν συναίσθηση, σεβασμό και συνεργασία για τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες.
 7. Θα καλλιεργήσουν ικανότητες συνεργασίας, λήψης απόφασης και υλοποίησης των αποφάσεων με τα μέλη της οικογένειας τους και με την ομάδα του σχολείου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας ανέλυσε το σκοπό αυτής της  πρωτοβουλίας και δήλωσε μεταξύ άλλων:

Πάντοτε υπήρχε η ανάγκη ενημέρωσης των παιδιών για φυσικά φαινόμενα όπως είναι ο σεισμός.  Και όχι μόνο αυτό αλλά και για έκτακτες ανάγκες όπως είναι η φωτιά κλπ. Ο χώρος του σχολείου είναι ο πιο ευαίσθητος. Εκεί συγκεντρώνονται πάρα πολλά παιδιά, εκεί πρέπει να νιώθουν και να είναι ασφαλή για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που έχουν ως μαθητές, αλλά και οι δάσκαλοι ως εκπαιδευτική κοινότητα.
Ερχόμαστε για να καλύψουμε ένα καινό. Θελήσαμε να φτιάξουμε κάτι εύχρηστο που να πάει σε κάθε Δημοτικό Σχολείο και να μπορούν τα παιδιά να το αντιλαμβάνονται με μια ματιά και να το κάνουμε και πιο κοντινό στα παιδιά .
Κάναμε λοιπόν ένα πακέτο. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Σχολικής Αγωγής και Υγείας σχεδίασαν  το περιεχόμενό του  το οποίο και παρουσίασε  :
 • Ένα παιχνίδι σαν φιδάκι που μιλάει για το σεισμό.
 • Μια αφίσα που λέει το τι κάνουμε, πως πρέπει να το κάνουμε, τι μέτρα παίρνουμε, τι ακούμε, πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και
 • απευθύνεται και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες γιατί σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά το ίδιο.
 • Περιέχει ακόμη ένα παιχνίδι και ένα μετάλλιο.
 • Μια  σφυρίχτρα η οποία είναι ένα από τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχουμε σε ένα σεισμό.
 • Υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια και παιχνίδια που μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά.

Όλα αυτά που συνθέτουν αυτό το πακέτο θα υπάρχουν σε κάθε  Δημοτικό Σχολείο. Είναι 400 τα Δημοτικά Σχολεία που θα αποσταλεί σε όλη την Κρήτη σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας.
Ελπίζουμε η όλη προσπάθεια να πιάσει τόπο, να αξιοποιηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα αξιοποιηθεί από τους δασκάλους. Οτιδήποτε άλλο χρειαστεί είμαστε εδώ για να το συμπληρώσουμε. Το κόστος θα φτάσει περίπου τα 20.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια.

Η διανομή θα αρχίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και σταδιακά θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία.

η κυρία Κουτεντάκη με το εκπαιδευτικό πακέτοΣτην συνέχεια η κ. Λήδα Ζαμπτετάκη σε δηλώσεις της ανέφερε:
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που η συνεργασία αυτή  με την Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδώσει ένα πολύ σημαντικό Εκπαιδευτικό πακέτο για την χρήση των μαθητών μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Τσόκα για την πρωτοβουλία του αυτή. Όχι μόνο για τη δημιουργία του πακέτου αλλά και την αναπαραγωγή του σε αντίτυπα σε ικανοποιητικό αριθμό έτσι ώστε να αποκτήσουν από ένα όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης. Μέσω αυτού του υλικού, παίζοντας τα παιδιά, διαβάζοντας, κάνοντας ασκήσεις αλλά κυρίως με παιγνιώδη τρόπο μαθαίνουν τι ήταν αυτά τα φυσικά φαινόμενα  τα σεισμογενή, τι είναι ο σεισμός, πως αντιμετωπίζεται. Μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τα νέα που παρακολουθούν στις ειδήσεις, μαθαίνουν όμως και τα ίδια μέσα από τρόπους που τους καθοδηγεί ο ΟΑΣΠ  μέσω των οδηγιών του, να αντιμετωπίζουν, να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα και να δίνουν τις πρώτες βοήθειες μεταξύ τους και στον σχολικό τους χώρο αλλά και στο σπίτι τους.

Από τη Περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: