από το Περιφερειακό Συμβούλιο, νομάρχες και δήμαρχοιΠραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (18/6) στο «CRETA PANORAMA» στο Ρέθυμνο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία των μελών, Βουλευτών, Δημάρχων, φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων. O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Καρούντζος κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ανέφερε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: Πορεία υλοποίησης ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Κρήτης – Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” – Πρόγραμμα “ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” – Περιφερειακός Σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους καθώς επίσης και τους μη παρευρισκόμενους υφυπουργούς κ. Αρναουτάκη και κ. Καρχιμάκη για τις  πρωτοβουλίες που παίρνουν  προκειμένου να υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Ο κ. Καρούντζος ενημέρωσε ότι δεν θα κάνει αρχική εισήγηση ο ίδιος αλλά στο τέλος της διαδικασίας, όπου και θα δώσει συνολικά τις απαντήσεις. Επειδή τα θέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά,  σημείωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού  Συμβουλίου, θα υπάρξουν εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας πλην του θέματος των απορριμμάτων όπου θα γίνει και μία επιπλέον εισήγηση από κάθε φορέα που διαχειρίζεται ο ίδιος το πρόβλημα των απορριμμάτων στην περιοχή του.

Ο κ. Σκουλατάκης μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου,  έκανε πρόταση για να γίνει συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τους εργαζόμενους  και ο κ. Καρούντζος δεσμεύτηκε στη σύγκλιση ενός επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου σε ένα μήνα προκειμένου  να συζητηθεί με εισηγήσεις το σοβαρό θέμα των εργαζομένων ώστε να υπάρξει δυνατότητα  να παρθούν  πολιτικές αποφάσεις.  Επίσης ανέφερε ότι θα καλέσει ανθρώπους από το υπουργείο Εργασίας να κάνουν πλήρη καταγραφή για ότι  αφορά τις πολιτικές που θα πρέπει να ξεδιπλωθούν σε μια σειρά ζητήματα του κοινωνικού ταμείου.

Για την πορεία υλοποίησης  του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013  την εισήγηση πραγματοποίησε η κα Κασωτάκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κρήτης η οποία αναφέρθηκε στην Χωρική Ενότητα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου , στο Όραμα και τους Στρατηγικούς Στόχους, στους άξονες προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κρήτης, στην Ψηφιακή Σύγκλιση και την Επιχειρηματικότητα, στην Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής και την Υποστήριξη Εφαρμογής, στις καινοτομίες του ΕΣΠΑ ως προς τα νέα μέσα Περιφερειακής Πολιτικής και Χρηματοδοτικής Τεχνικής, στην χρηματοδότηση Δράσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας . Κλείνοντας ανέφερε τους στόχους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης:

(Α) Όσον αφορά στην εφαρμογή του Π.Σ.Α

  • Επίτευξη των Χρηματοοικονομικών Στόχων ΠΣΑ για το έτος 2010.
  • Ένταξη νέων έργων εντός του επόμενου τριμήνου ύψους 70.000.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλισθεί και η επίτευξη του στόχου ΠΣΑ για το έτος  2011.

(Β) Ενδυνάμωση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής.

(Γ) Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.

(Δ) Αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια σε προτάσεις για ότι αφορά το ΕΣΠΑ  προχώρησαν όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νομάρχες, Δήμαρχοι, Βουλευτές και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος στην συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων:

από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης με υπηρεσιακούςΈχουμε μπει στην διαδικασία προκήρυξης, που σημαίνει ότι περιμένουμε προτάσειςκαι ταυτόχρονα αξιολογούμε αυτές που έχουν κατατεθεί. Είμαστε σε μια διαδικασία που συνεχίζεται. Αυτή η διαδικασία αφορά κυρίως την Α’ βάθμια, Β’ βάθμια και Γ’ βάθμια εκπαίδευση που είναι ανοικτά τα μέτρα και περιμένουμε και άλλες προτάσεις μέχρι να συμπληρώσουμε, και είναι αρκετά τα χρήματα τα οποία θέλουμε να τα κλείσουμε σε έργα. Πάνω σε αυτό είμαστε σε μια συνεχή συνεργασία τόσο με τις Νομαρχίες για την Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση όσο και με τον χώρο των Πανεπιστημίων διότι θα έχουμε προτάσεις που είναι αρκετά σημαντικά τα ποσά.
Είναι ανοιχτό ακόμη το μέτρο για την επαρχιακή οδοποιία και την αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου κυρίως της δημοτικής οδοποιίας. Αποκλείστηκαν κάποιες προτάσεις, εντάχθηκαν κάποιες από τους Δήμους, θα δεχτούμε όμως υποβολή  και άλλων προτάσεων κυρίως δημοτικής οδοποιίας.
Υπάρχει ανοιχτό όλο το μέτρο του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι 12.000.000 ευρώ. Μέσα από κει θα προκηρυχτεί  μέτρο στο ίδιο πρόγραμμα οπότε αναμένουμε προτάσεις. Είναι μια περίοδος όπου θα ενταχθούν έργα. Επίσης και το κομμάτι που μιλάει για υποδομές,  εξοπλισμό, πρόληψη και διαχείριση φυσικών και τεχνικών καταστροφών. Αυτά ως σύνολο που είναι ήδη ανοιχτές προσκλήσεις  ξεπερνούν τα 70.000.000 ευρώ.
Στο επόμενο τρίμηνο θα ανοίξουμε την διαχείριση οικιακών βιομηχανικών αποβλήτων. Διαχείριση και διανομή ύδατος. Επεξεργασία υδάτων – λήμματα. Προστασία και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών που θα έρθουν προτάσεις και πέρα από το υπουργείο Πολιτισμού. Μια πολύ σημαντική δουλειά που δεν προλάβαμε να την ολοκληρώσουμε είναι τα ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα. Όλα αυτά είναι ένα σύνολο 120.000.000 ευρώ περίπου.
Θα δώσουμε την μάχη για το υπόλοιπο του Ιουνίου, του Ιουλίου, και το πολύ μέχρι αρχές Σεπτέμβρη να κλείσουμε τα 120 εκ. συν τα 60 εκ. δηλ σύνολο  180 εκ. ευρώ με αποφάσεις ένταξης επίσημες μέσα στο ΕΣΠΑ. Εάν αυτά τα προσθέσουμε στα 240 εκ. ευρώ φθάνουμε κατά 75% με 80% , μια πληρότητα όσον αφορά διαδικασίες ένταξης έργων.
Στις επόμενες ημέρες αμέσως μετά την Επιτροπή Παρακολούθησης θα μπούμε στην διαδικασία νέων προκηρύξεων γιατί έχει γίνει μια τρομερή προεργασία κυρίως στα έργα περιβάλλοντος που έχουμε πλήρη εικόνα και στα έργα της αστικής ανάπλασης. Ο στόχος λοιπόν του τριμήνου είναι αυτός. Εύχομαι να πάνε όλα  καλά και να τον πετύχουμε.
Έχει έρθει εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομίας . Η κα Κατσέλη και ο κ. Αρναουτάκης έχουν βρει κάποια χρήματα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να χρηματοδοτηθούν μελέτες που θα αφορούν την ολοκλήρωση μελετητικού αντικειμένου, ή εξολοκλήρου καινούργιες μελέτες με προϋπόθεση. Θα είναι μελέτες περιβάλλοντος, θα είναι μελέτες για περισσότερα σχολεία, για ενεργειακή αξιοποίηση κλπ.
Με ιεράρχηση μελετών θα κάνουμε πράξη αυτό που σήμερα ειπώθηκε. Δηλαδή με ευθύνη του παρατηρητηρίου που λέμε να κάνουμε –οι δύο εκπρόσωποι των Τεχνικών Επιμελητηρίων, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας , και ανάλογα με την μελέτη και το έργο θα καλούνται οπωσδήποτε και οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι και ο οποιοσδήποτε τελικός δικαιούχος να αξιολογούμε αν πρέπει να βάλουμε μια μελέτη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να ωριμάσει, για να έρθει ως συμπληρωματικό στο υπόλοιπο του ΕΣΠΑ.

Στην συνέχεια έγιναν οι εισηγήσεις για ότι αφορά την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης από τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Κουράκη και εκπροσώπους ΦΟΔΣΑ.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ  – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ παρουσίασε ο κ. Μπαλαντινάκης και ανέφερε ότι είναι προϋπολογισμού 120.000.000€ με Περιοχή εφαρμογής 331 ορεινά και μειονεκτικά δημοτικά διαμερίσματα 62 Δήμων των 4 Νομών της Περιφέρειας και  χρονοδιάγραμμα υλοποίησης  5 έτη.

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων προκειμένου να καταστεί η περιοχή ένας ελκυστικός τόπος διαβίωσης για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες της.

Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε (5) Άξονες: Άξονας 1: Ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος-  Άξονας 2: Ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και  πολιτιστικής κληρονομιάς – Άξονας 3: Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων- Άξονας 4: Δράσεις ενίσχυσης τοπικής οικονομίας-Άξονας 5: Τεχνική Βοήθεια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι προτάσεις κατανομής των διαθέσιμων πόρων  :

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ

ΧΡΗΜ. ΒΑΡΥΤΗΤΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ   Π/Υ

1. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

83,33 %

100.000.000

2. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

8,67 %

10.400.000

3.ΜΕΛΕΤΕΣ

1,80 %

2.160.000

4. ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

6,20 %

7.440.000

ΣΥΝΟΛΟ

100,00 %

120.000.000

Τέλος ο κ. Μπαλαντινάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια της κατανομής των ποσών.

Για το Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ“ την εισήγηση έκανε η κα Δάφνη Βολτυράκη, Συντονίστρια Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος  η οποία αναφέρθηκε στην κατανομή των πόρων και στην πορεία υλοποίησης  των έργων, την παράταση του Προγράμματος μέχρι και  31-12-2011 καθώς και τους όρους παράτασης.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 40 συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης και έχουν οριστικά ενταχθεί/υλοποιούνται 1.278 έργα/μελέτες/ενέργειες.

Το ποσοστό ένταξης έργων ανέρχεται σε 91,85 % του συνολικού ποσού κατανομής των 193 εκατ. € που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται σε 69,46 % του συνολικού ποσού κατανομής των 193 εκατ. € που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το Πρόγραμμα «Θησέας» συνεχίζεται, με καταληκτική ημερομηνία υπογραφής συμβάσεων την 31η Αυγούστου 2010.

O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την λήξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέφερε :

Για ότι αφορά το ΕΣΠΑ πρέπει να συγχαρούμε όλους τους τελικούς δικαιούχους, Νομαρχίες, Δήμους και οποιονδήποτε έχει καταθέσει πρόταση και έχει εγκριθεί γιατί έγινε μια τεράστια προσπάθεια έγκρισης μελετών και ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν μιλάμε για ένα πολύ καλό επίπεδο ένταξης, αυτή τη στιγμή έχουμε 238 περίπου εκ ευρώ ενταγμένα και το επόμενο τρίμηνο θα ενταχθούν τουλάχιστον 170 εκ. ευρώ. Είναι σημαντικό έργο, και θέλω να ευχαριστήσω την Διαχειριστική Αρχή. Θα είμαστε σε εγρήγορση με προκηρύξεις και με μελλοντικές εντάξεις έργων να προσπαθήσουμε έτσι ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το 75%-80% του Προγράμματος να είναι ενταγμένο.

Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ περίπου με μηδενική απορρόφηση στο 1%, σήμερα είμαστε στο 12%. Ανησυχούμε για την μελλοντική απορρόφηση, γιατί έχει σχέση με μια σειρά από διαδικασίες που όλοι οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε. Θα αναφερθώ στους πέντε βασικούς τομείς που πρέπει να λυθούν ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια:

Είναι το θέμα της αλλαγής του Νομικού Πλαισίου των απαλλοτριώσεων που το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ήδη ετοιμάζει. Είναι το θέμα ακόμη μεγαλύτερης απλοποίησης της διαδικασίας επικαιροποίησης των μελετών, είναι το θέμα των έργων που υλοποιούνται για λογαριασμό της ΔΕΗ όσον αφορά την κοστολόγησή τους και τις καθυστερήσεις που γίνονται είτε από την ΔΕΗ αλλά και εν μέρει από τον ΟΤΕ και αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα που αφορούν Δήμους με έργα ανάπλασης και αλλάζουν την εικόνα της κάθε πόλης. Επίσης πρέπει να αλλάξει το καθεστώς όσον αφορά τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων που τα περισσότερα έργα ζητούν εγκρίσεις κεντρικά  από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ηδη το υπουργείο σκέπτεται να αποκεντρώσει όλη αυτή την διαδικασία στα σχέδια του Καλλικράτη.

Για ότι αφορά το θέμα των απορριμμάτων ο κ. Καρούντζος τόνισε:

Το Νομικό Πλαίσιο δεν το καθορίζω εγώ. Είναι συγκεκριμένο. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία είναι η πρώτη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που την πήραμε σήμερα η οποία μιλάει για τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ. Από κει και πέρα έχουμε συμφωνήσει στην εκπόνηση μελέτης από πλευράς του ΕΣΔΑΚ και είναι μια μελέτη η οποία θα γίνει, ήδη γίνεται, και θα παρουσιαστεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν υπάρχουν διαφωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση απλά επειδή πάρα πολλές φορές και χρόνια τώρα στον τόπο μας συζητιώνται και γίνονται μελέτες για τις μελέτες, αυτές οι μελέτες τελικά πρέπει να ακουμπούν στο υπάρχον νομικό καθεστώς. Όποια μελέτη δεν « κουμπώσει » με το υπάρχον νομικό καθεστώς θα εκπέσει και θα γίνουν προσφυγές για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Αυτά πρέπει να τα αποφύγουμε και πρέπει να σχεδιάσουμε ο ΕΣΔΑΚ, οι υπόλοιποι ΦΟΣΔΑ με όλες τις διαδικασίες που λέει ο νόμος συν αυτό που θα μας δείξει η μελέτη προκειμένου να μην γίνουν προσφυγές και δεν μπορέσουμε να προχωρήσουμε καθόλου.

Πάρα πολύ σωστά έγινε και ανατέθηκε αυτή η μελέτη. Θα είναι ένα πάρα πολύ καλό υλικό για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που πρέπει να είναι περισσότερο νομικής φύσεως. Η μελέτη του ΕΣΔΑΚ θα γίνει σεβαστή, θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος όσον αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων όπως  και οποιαδήποτε άλλη μελέτη χρειάζεται και που λέει ο νόμος ότι πρέπει να γίνει. Οι συνεργασίες θα ξεκινήσουν από την στιγμή που θα βγει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τροποποίηση ΠΕΣΔΑ. Αυτό έγινε σήμερα, το αποφασίσαμε και από αύριο ξεκινάει.

Το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για ότι αφορά το θέμα των απορριμμάτων θα πραγματοποιηθεί μόλις παραδοθεί η μελέτη του ΕΣΔΑΚ.

Ότι διαδικασίες είναι να γίνουν στην δική μου θητεία, θα γίνουν. Έχω δείξει ότι δεν πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο. Όλες οι μέθοδοι  επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι ανοικτές και αξιολογήσιμες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον ΧΑΔΑ Ιεράπετρας ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δήλωσε:

Η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη δεν μπορεί να καταθέσει τον τελικό της λογαριασμό επί των 29 εκ. ευρώ. πού έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα- προς το παρόν- των Δημοσίων Επενδύσεων. Προκειμένου να κλείσει ο λογαριασμός με το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει αύριο το πρωί αν είναι δυνατόν ο ΧΑΔΑ Ιεράπετρας να μεταφέρει τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου έτσι ώστε αυτό που έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην Κοινότητα να γίνει πραγματικότητα.

από τη Περιφέρεια Κρήτης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos