ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Σπύρος ΔανέλληςΜετά τη πρόσφατη φιλολογία που αναπτύχθηκε και πάλι γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης, αλλά και όσα ακούστηκαν, είτε επίσημα, είτε σε επίπεδο καφενείου, ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης επανέρχεται αυτή τη φορά με επιστολή προς τον ίδιο τον πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, επισυνάπτοντας και μια σειρά παιλαιότερα του έγγραφα από τη θέση του ως δήμαρχος Χερσονήσου.

Αξιότιμε Δήμαρχε και Πρόεδρε του ΕΣΔΑΚ,

Αγαπητέ Γιάννη,

Θεωρούσα πάντα τη δημόσια έκφραση απόψεων και το διάλογο, που γεννιέται εξ αυτής, υποχρέωση των πολιτικών προσώπων. Και δεν αισθάνθηκα ποτέ ως τώρα ότι ο διάλογος αυτός συνιστά “βεντέτα”, “πόλεμο” ή “επίθεση” προς το πρόσωπο που διατυπώνει άλλη από τη δική μου άποψη.

Μετά τη σημερινή επιστολή σου εκτιμώ  ότι η δημοσιοποίηση των απόψεών μας ξεφεύγει από το πλαίσιο της διαλεκτικής αντιπαράθεσης. Γιατί τα κακόπιστα σχόλια και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί μόνο αποτέλεσμα έχουν τη σπίλωση του πολιτικού ήθους – κρίνοντος, κρινόμενου και εν γένει των πολιτικών. Και σίγουρα αποτελούν τακτική ατελέσφορη για το πρόβλημα και αποπροσανατολιστική για τις ιδέες μας.

Η αξιοπιστία του δημόσιου διαλόγου και η υπόληψη της πολιτικής ταυτότητας, είναι σε φρενήρη κατήφορο και προσωπικά επιλέγω να μη συμβάλω στην περαιτέρω απαξίωση του.

Με αυτό το σκεπτικό, η πρότασή μου είναι αυτοσυγκράτηση και  καταφυγή στον επί της ουσίας δημόσιο διάλογο.

Και επειδή κάθε μακρόπνοη λύση, πολιτική και διοικητική, απαιτεί και προϋποθέτει την ουσιαστική ενημέρωση και τη συνειδητή συμμετοχή της κοινωνίας εκτιμώ ότι οφείλουμε μια δημόσια πρόσκληση παρουσίασης και διαλόγου – όχι μόνο συζήτηση στο πλαίσιο του ΕΣΔΑΚ, αλλά  ουσιαστική, δημόσια συζήτηση.

Στην κατεύθυνση αυτή επαναφέρω προς σκέψη την πρόταση που διατύπωσα  το 2008 και έκτοτε επαναλαμβάνω επίμονα για τη διοργάνωση ημερίδας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, όπου θα κληθούν, εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου και των λοιπών συναρμόδιων φορέων,  το Πολυτεχνείο Κρήτης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών, του ΤΕΕ και των τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται χρόνια τώρα με το θέμα και διαθέτουν διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία  επί του πεδίου των συνεπειών, μεσο- και μακροπρόθεσμων, της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, της Greenpeace, του  δικτύου Μεσόγειος SOS και της WWF Ελλάς.

Ας μην υποτιμούμε, εξάλλου, και ότι αυτές αποτελούν το ουσιαστικό σημείο συνάντησης της πολιτικής με τους ενεργούς ενημερωμένους πολίτες.

Και θα ήταν απάντηση προς κάθε κακόπιστο το να ενταχθεί αυτή η ημερίδα στο πλαίσιο μιας δημόσιας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αγαπητέ Γιάννη, επιλέγω μόνο δυο σημεία των κατηγοριών που μου προσάπτεις για να ξεκαθαρίσω απευθείας τη θέση μου.

Τη γνώμη μου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τη διατυπώνω στα αρμόδια όργανα 3 χρόνια τώρα. Και ουδέποτε στο διάστημα αυτό ζήτησα τη σύνταξη νέων μελετών. Επίμονα και πιεστικά ζητώ εις βάθος ενημέρωση και ολοκληρωμένη αξιολόγηση. Συμμετέχω δε στο δημόσιο διάλογο αρθρογραφώντας ήδη από την περίοδο της βουλευτικής μου θητείας, όπως και κατά τη διάρκεια των δυο δημαρχιακών θητειών. Και παρά τους υπαινιγμούς σου για την πολιτική μου διαδρομή, την ίδια άποψη επί του προβλήματος – το γνωρίζεις καλά- εξέφραζα και εκφράζω.

Για να υπενθυμίσω, στέλνω συνημμένα τον φάκελο που απέστειλα τέτοιες μέρες του 2007 σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες κ.α . Αντιγράφω από την α΄παράγραφο της έκθεσης:

«Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Τα περιθώρια πειραματισμών και αναβολές αποφάσεων έχουν εξαντληθεί. Οι λύσεις έπρεπε να είχαν δοθεί χθες και δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αναζήτηση του χώρου και ακόμη της τεχνολογίας που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε……………..»

Όσο για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες περνώ 5 από τις 7 μέρες στις Βρυξέλλες, απλώς κάνει αβάσταχτη και μειωτική τη σύγκριση με το Ηράκλειο. Ίσως και γι΄αυτό θεωρώ εξαιρετικά αναγκαία την ενημέρωση και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων πολιτών, που θα κληθούν να αλλάξουν νοοτροπία, προκειμένου να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος της κοινωνίας η ολοκληρωμένη λύση.

Τελειώνω συντασσόμενος μαζί σου στο ότι πράγματι είναι η τελευταία ευκαιρία για την υιοθέτηση «ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης με τους βασικούς άξονες..», όπως τους θέτεις στην επιστολή σου προς τα ΜΜΕ, να λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά. Και συνυπογράφω, επίσης, την άποψή σου ότι «τα μεγάλα έργα (θα πρέπει να) αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα, έγκαιρα, με προγραμματισμό, συνέπεια και υπευθυνότητα», προσθέτοντας μόνο τη διαφάνεια και την κοινωνική συμμετοχή.

Σπύρος Δανέλλης

Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ{jcomments on}

Διαβάστε επίσης:
Θέση για καύση η εναλλακτική διαχείριση
Πίκακας αποδεκτών
Διαβιβαστικό Δήμου Χερσονήσου
Άρθρο στη Πατρίδα: Διαχείριση απορριμμάτων: πρόβλημα μεθοδολογίας η χωροθέτησης;

Print Friendly, PDF & Email

Από manos