Αποκλειστική συνέντευξη στον δικτυακό μας τόπο, 104fm.gr, παραχώρησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης. Απαντά για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του δήμου Αγίου Νικολάου, το όραμα του συνδυασμού, την ανάπτυξη του τόπου και όσα θέματα τέθηκαν.
- Πώς φανταζόσαστε τη θέση του δημάρχου Αγίου Νικολάου και πώς τη ζείτε 8 μήνες μετά;
Είναι χαρακτηριστικό της «εξουσίας» να την φαντάζεται κανείς διαφορετική από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό ισχύει και για αυτούς που την ασκούν και για αυτούς που αγωνίζονται για να την πλησιάσουν. Στην περίπτωσή μου δεν είχα πολλά περιθώρια “φαντασίας” ή απόκλισης από την πραγματικότητα διότι οι άνθρωποι που ήταν κοντά μου από παιδί έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τα πολιτικά πράγματα γενικότερα. Με τα κοινά ασχολούμαι πολλά χρόνια και πριν να εκλεγώ δήμαρχος, απλώς με άλλο τρόπο. Όταν αισθάνθηκα ωριμότητα να αναλάβω ευθύνες τότε αποπειράθηκα να θέσω υποψηφιότητα. Δεν προσδοκώ κάποιο ατομικό ή επαγγελματικό όφελος από την ενασχόληση με τα κοινά και γι’ αυτό στόχευσα να εξελίξω πρώτα το προσωπικό μου επάγγελμα και μετά να συμμετάσχω έμπρακτα. Πάντως, η διαφορά μεταξύ του πώς φαίνεται η πολιτική διοίκηση ενός δημόσιου κοινωνικού οργανισμού, όπως είναι ένας δήμος και πώς πραγματικά είναι, αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία καθώς από την μία έχει χαρακτηριστικά ρεαλισμού, αλλά από την άλλη γεννά δυνατότητες επιλύσεων διαφόρων προβλημάτων που είναι πιο προσιτές κατά παράδοξο τρόπο σε αυτούς που εισέρχονται στην διοίκηση και όχι σε αυτούς που είναι ήδη μέσα. Έτσι κάπως ανανεώνεται η δημοκρατία. Η λεγόμενη εξουσία είναι μια τρομερή πρόκληση, και όταν δεν προσεγγίζει τον αληθινό σκοπό της που είναι η ανιδιοτελής προσφορά για τον τόπο και η διακονία προς τους πολίτες, μπορεί να γίνει μια παγίδα και αυτό είναι που επιδιώκω να αποφύγω προσπαθώντας να αφουγκράζομαι όχι μόνο τους έμπειρους της εξουσίας για την εξεύρεση λύσεων, αλλά ισότιμα και ανθρώπους που βρίσκονται ενίοτε απ’ έξω από αυτήν.
- Το πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου έχει διευκολυνθεί, νομικά και οικονομικά;
Δεν θα το έλεγα. Ειδικά στον οικονομικό τομέα οι δήμοι έχουν μια υπολογίσιμη δυσκολία, καθώς έχουν αποκτήσει συγκεκριμένες επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς τους ανάλογους πόρους και με μια δυσλειτουργική νομοθεσία. Για παράδειγμα ο δήμος έχει την αρμοδιότητα της σχολικής στέγης, αλλά βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση κονδυλίων για την συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων και την ανέγερση νέων σχολείων με όσες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται στην προετοιμασία και την υλοποίηση. Οι μεσαίοι προς μεγάλοι δήμοι, όπως ο δικός μας, σε πολλές περιπτώσεις είναι σαν την παλιά Νομαρχία, χωρίς όμως ευέλικτη ή επαρκή χρηματοδότηση. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στην ωρίμανση μελετών και προϋποθέσεων για έργα και παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια διότι λείπει μέσα από τους δήμους ο «μηχανισμός» μελετητών, τεχνικών, οικονομολόγων, χρηματοδοτικών συμβούλων, νομικών, περιβαλλοντολόγων κ.ο.κ. που θα μπορούσαν να αναλάβουν ολόκληρο το βάρος με ρυθμούς ανάλογους του ιδιωτικού τομέα. Παρά το θέμα αυτό, οι υπάρχοντες δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονται σε μεγάλο βαθμό με φιλότιμο και με την κατάλληλη εξωτερική βοήθεια που η δημοτική αρχή μπορεί να αναζητήσει και να αναθέσει, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα μέσα σε αυτό το δύσκολο κατά τ’ άλλα περιβάλλον. Δεν θα ήθελα να αποτελεί μια δικαιολογία για την καθυστέρηση του δήμου στην επίλυση προβλημάτων και την κάλυψη αναγκών. Ο δήμος και ο δήμαρχος ως πρόσωπο είναι εδώ για να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και του τόπου και να κάνει αυτό που πραγματικά μπορεί για την κάλυψή τους.
- Η αίσθηση μου, μετά την ανάληψη της δημαρχίας, ότι ένα μέρος του προσωπικού του δήμου λειτουργεί ως είθισται υπό την αιγίδα σας, ένα μέρος του προσωπικού «πρόσκειται» στον προηγούμενο δήμαρχο και ένα μέρος είναι αδιάφορο, μιας και γνωρίζουν ότι δεν τους κουνάει κανείς …
Καταλαβαίνω το πνεύμα της έμμεσης ερώτησής σας, ωστόσο δεν μου αρέσει η λέξη «πρόσκειται» όταν χαρακτηρίζει δημοτικούς υπαλλήλους. Προσπαθώ να συνεργάζομαι με τους πάντες και αντιμετωπίζω όλους τους υπαλλήλους ως μέρος της λύσης και όχι ενός υποτιθέμενου προβλήματος. Πολλές φορές οι άνθρωποι ενεργοποιούνται όταν καταλαβαίνουν πως συμμετέχουν και όταν αισθάνονται σημαντικοί. Το να χωρίζεις τους υπαλλήλους με κριτήριο τις πεποιθήσεις τους είναι προβληματικό γιατί είναι βαθιά αντιπαραγωγικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι εμείς, αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι δεν βρισκόμαστε στην θέση μας για να ικανοποιούμε τις προσωπικές μας βλέψεις, αλλά για το κοινό καλό. Θεωρώ, λοιπόν, όλους τους υπαλλήλους του Δήμου σημαντικούς και όλους πολύτιμους συνεργάτες μου. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το σημαντικότερο και πολυτιμότερο κομμάτι του Δήμου. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το προσωπικό του δήμου είναι κατά κόρον θετικά. Αν τυχόν κάποιος δεν αισθάνεται μέρος της συλλογικότητας του δήμου, ευελπιστούμε ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας θα ξεπεράσει τις επιφυλάξεις του. Σχετικό με όλα αυτά είναι ότι είμαστε στην διαδικασία για να αναθέσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του προσωπικού του δήμου. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι ανάλογο στον δήμο μας. Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει τους δημοτικούς υπαλλήλους πρωτίστως στην καλυτέρευση των προσωπικών και συλλογικών συνθηκών εργασίας τους, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τους για την καλύτερη επίτευξη στόχων ανάλογα με την θέση τους, αλλά και στην αύξηση του πνεύματος ομαδικότητας που έχει ανάγκη ο δήμος συνολικά για να λειτουργεί αποτελεσματικότερα προς όφελος των συμπολιτών μας.
- Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τα προβλήματα με τους συνεργάτες σας, διότι έχω νοιώσει ότι πάλι κάποιοι αφήνουν τα πράγματα να λυθούν, αν λυθούν, μόνα τους.
Προβλήματα πάντοτε υπάρχουν στις ανθρώπινες συνεργασίες. Άλλοτε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες, άλλοτε από τους συνεργάτες σου και άλλοτε από εσένα τον ίδιο. Έτσι είναι οι συνεργασίες. Ωστόσο μόνο συνεργαζόμενοι λύνουμε τα προβλήματα και προσωπικά επιθυμώ την διαβούλευση, τις δημιουργικές ζυμώσεις και την συνύπαρξη με τους συνεργάτες. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποπειραθεί να εισαγάγει ένα νέο μοντέλο, λιγότερο ατομοκεντρικό, περισσότερο συμμετοχικό από το προηγούμενο. Τα όποια μικρά προβλήματα λύνονται πάντα σε κλίμα καλής πίστης και κοινών στόχων. Αν δεν υπήρχαν διαφωνίες τότε θα έπρεπε να θεωρήσετε ότι είμαστε αδιάφοροι ή άβουλοι.
- Πώς αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη του δήμου Αγίου Νικολάου; Υπάρχει όραμα στην ομάδα; Δήμος στρατηγείο ή ό,τι ήθελε προκύψει;
Επιτρέψτε μου να πω ότι στην Ελλάδα ταλανίζεται το πολιτικό σύστημα, αλλά και ως δήμοι πολλές φορές πάσχουμε από μια πεπαλαιωμένη αντίληψη της ανάπτυξης. Ανάπτυξη μέχρι τώρα σήμαινε, αλλά και σημαίνει για κάποιους ακόμη, μια μονολιθική μεγιστοποίηση κερδών που αγνοούσε και αγνοεί τις τρομερές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία, στην οικονομία, στις κλιματικές συνθήκες, στην υγεία, στους πόρους, στον τουρισμό, στην καθημερινή ζωή τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος είμαι πλησίον ενός πολιτικού χώρου που αποδίδει μεγάλη σημασία στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε όλοι πως όλο αυτό πρέπει να λάβει χώρα σε ένα δεδομένο περιβάλλον και να «εναρμονιστεί» – αυτή νομίζω είναι η σωστή λέξη: εναρμόνιση – με τις τοπικές ανάγκες των κοινωνιών, με τους πόρους της γης, με τις νέες τεχνολογικές πρακτικές, με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και με την επιδιωκόμενη ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας. Όραμά μας λοιπόν είναι η εναρμόνιση της οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας με την υγεία, την ποιότητα ζωής, την προσβασιμότητα, τον πολιτισμό, στοιχεία ζωτικά και πολύτιμα για την διαβίωση όλων μας. Η απόδοση χώρου σε δημόσια χρήση, όπως η τελευταία πρωτοβουλία μας για την ενθάρρυνση της πεζοπορίας των δημοτών και των επισκεπτών, την ενθάρρυνση της απρόσκοπτης κίνησης στο πανέμορφο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου, κάτι που θα συνεισφέρει και στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης (θα είμαστε εδώ και θα το δείτε), αλλά και η δημιουργία πολιτιστικών υποδομών (όπως αυτής ενός υπαίθριου θεάτρου) είναι κάποιες από τις ενέργειες που πιστεύουμε πως στο μέλλον θα λάβουν ένα πιο εκτεταμένο και μόνιμο χαρακτήρα από τον σημερινό. Εξάλλου η ανάπτυξη μιας περιοχής έχει και την μη μετρήσιμη πλευρά της. Ο χώρος που περπατάει ο δημότης, η βόλτα που κάνει, η ευεξία που νιώθει σε έναν καλαίσθητο και ανοιχτό σε διαστάσεις χώρο, οι υπηρεσίες που απολαμβάνει γενικότερα στην ποιότητα της ζωής του όταν βρίσκεται στον δημόσιο χώρο δεν μετρώνται με ποσοστά και δεν χωρούν χρηματική αποτίμηση ή συζητήσεις για ανεβοκατεβάσματα του τζίρου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθειά μας για την αγορά ή μίσθωση και λειτουργία χώρων πάρκινγκ, αλλά και η προώθηση έργων υποδομής, όπως ο νέος παραλιακός δρόμος, νέες επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως Αγίου Νικολάου, η ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων των παραλιακών οικισμών, η στρατηγική ανάπτυξη ιστορικών αστικών κέντρων (όπως π.χ. της Νεάπολης), ανάδειξη πολιτιστικών προορισμών, έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου ποικιλοτρόπως. Προσπαθούμε πάντοτε για το καλύτερο για όλες τις δημοτικές ενότητες του Αγίου Νικολάου, της Νεάπολης και του Βραχασίου. Το όραμα αυτό μόνο ομαδικά μπορεί να υλοποιηθεί και δεν έχει στόχο την τρέχουσα 5ετία για να “φανούμε” σαν δημοτική αρχή, αλλά θέτει τις βάσεις για τις επόμενες γενιές.
- Τουρισμός, μονοκαλλιέργεια;
Η περιοχή μας είναι πρωτοπόρα πανελληνίως στον Τουρισμό. Αυτή της η πρωτοπορία πρέπει να διατηρηθεί. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο αντιλαμβανόμενοι το νέο τοπίο, τον μετασχηματισμό του τουριστικού προϊόντος σε νέες μορφές, πιο προσανατολισμένες στην τουριστική «εμπειρία», πιο αειφόρες, πιο φιλικές με το περιβάλλον, αλλά και λιγότερο ενεργοβόρες. Οι πόλεις, τα χωριά, οι θάλασσες και τα βουνά μας εκτός από κοινή μας κληρονομιά και συστατικό της καθημερινής μας ζωής λειτουργούν ως «υποδοχείς» τουριστικών εμπειριών. Και αυτοί οι υποδοχείς πρέπει να αναβαθμιστούν, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ο τρόπος ζωής μας, αλλά και η τουριστική εμπειρία, αυτό που θα βιώσουν οι επισκέπτες μας. Δεν πρέπει να υφίσταται διαμάχη ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Εναρμόνιση όπως είπαμε. Παλαιότερα υφίστατο αυτός ο διαχωρισμός, υπήρχε δηλαδή η αντίληψη πως η τουριστική ανάπτυξη σήμαινε κατ’ αποκλειστικότητα ίδρυση νέων τουριστικών μονάδων μέχρι εξαντλήσεως ανεξαρτήτως μεγέθους και χαρακτήρα, οπουδήποτε, με οποιουσδήποτε όρους. Δεν είμαστε εκεί τώρα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το να φτιάξει ο ιδιωτικός τομέας άλλες 100.000 – 200.000 κλίνες γρήγορα και πρόχειρα θα σημάνει την καταστροφή του μέρους, αλλά και της τουριστικής εμπειρίας και του περιβάλλοντος. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, πρέπει να σημάνουμε τις υπέροχες ορειβατικές διαδρομές μας, να ενθαρρύνουμε τον θρησκευτικό τουρισμό αλλά και να επιδιώξουμε τον ενεργό ρόλο της πρωτογενούς μας παραγωγής, των κτηνοτρόφων μας, των μελισσοπαραγωγών μας στην όλη διαδικασία, κ.ο.κ. Εννοείται πως και η διαχείριση των υδάτινων πόρων χρειάζεται να είναι εναρμονισμένη με το παραπάνω σκεπτικό. Παρόλα αυτά δεν έχουμε, ούτε επιδιώκουμε μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό. Έχουμε δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με μικρές βιοτεχνίες που έχουν ήδη σημαντικές διακρίσεις, έχουμε δυνατότητες ανάδειξης στους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού με ανθρώπους που έχουν ήδη διακρίσεις, έχουμε δυνατότητες ανάπτυξης και στον τομέα των νέων τεχνολογιών και δικτύων, σε δομές της τριτοβάθμιας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κ.α. Ο τουρισμός είναι ένας ευάλωτος τομέας που καθορίζεται από διεθνείς και έκτακτες συνθήκες (βλ. την πρόσφατη πανδημία, τις διεθνοπολιτικές και πολεμικές εξελίξεις κ.α.) και γι’ αυτό δεν πρέπει να αποτελεί την μόνη και εύκολη επιλογή στην ανάπτυξη του τόπου μας. Χρειαζόμαστε εναλλακτικές «πηγές» εργασίας και εισοδήματος που θα εξασφαλίζουν μια μεγαλύτερη αυτάρκεια για τον τόπο μας.
- Κίνητρα για επιστροφή των νέων μας στον τόπο τους;
Το μεγαλύτερο κίνητρο για να ενθαρρύνουμε τους νέους να μείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να υπάρξει ανάπτυξη. Σε επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας ζωής, ειδικά για τις νέες οικογένειες βρισκόμαστε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο (π.χ. έχουμε χαμηλή εγκληματικότητα), αλλά μπορούμε να στοχεύσουμε σε μια μεγαλύτερη βελτίωση. Αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα στρατηγικός σχεδιασμός και ξεκάθαροι στόχοι. Αυτό που θέλουμε είναι η αύξηση του μονίμου πληθυσμού και η αναζωογόνηση των οικισμών μας. Κάποια από τα κίνητρα-στόχους για να προσελκύσουμε τους νέους είναι: Να δημιουργηθούν ευκαιρίες εργασίας και επιχειρηματικότητας, τοπικά προγράμματα κατάρτισης για νέους, με έμφαση στον τουριστικό αλλά δίνοντας προσοχή και στον αγροτικό τομέα καθώς έχουμε μια δημοτική ενδοχώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Να επενδύσουμε σε βασικές υποδομές όπως οδικά δίκτυα, πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και να εξασφαλίσουμε επαρκείς παροχές δημόσιας υγείας. Να αναπτύξουμε βιώσιμες λύσεις για την νέα κατοικία, με την επέκταση πολεοδομικών σχεδίων πόλεων και σχεδίων οικισμών, αλλά και την αναζήτηση προγραμμάτων ή επιδοτήσεων για την ανακαίνιση παλιών κατοικιών. Να στοχεύουμε στην διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που ενισχύουν την τοπική ταυτότητα και δημιουργούν ευκαιρίες για κοινωνική ανάπτυξη. Να δημιουργήσουμε σημεία για νέους στον κοινόχρηστο χώρο, χώρους πολιτισμού, χώρους co–working, χώρους ψυχαγωγίας. Έτσι θα παρακινηθεί και ο ιδιωτικός τομέας για μια ανάλογη ανάπτυξή του που θα καλύπτει τους νέους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για προγράμματα επανεγκατάστασης με παροχή κινήτρων για τους νέους που επιθυμούν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν μόνιμα στον τόπο τους. Να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντάς τους λόγο σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του δήμου μας. Να ενεργοποιήσουμε το τοπικό/δημοτικό συμβούλιο νέων. Στον τομέα του τουρισμού να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με τα τοπικά προϊόντα, να αναπτύξουμε τον θεματικό τουρισμό της ενδοχώρας (φυσιολατρικός, αγροτουριστικός, θρησκευτικός κ.ο.κ.), να προωθήσουμε την διοργάνωση εκθέσεων και αγορών που προβάλλουν τον τοπικό πολιτισμό και την παράδοση και να προσελκύσουμε έτσι ανθρώπινο δυναμικό και επενδύσεις για να ενισχυθεί η οικονομία της περιοχής και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους.
- Συνεργασία με άλλους δήμους, όμορους ή μακρύτερα;
Η συνεργασία μεταξύ δήμων είναι μια δημιουργική ιδέα ιδίως για κοινές υποδομές, ψηφιακές εφαρμογές, προώθηση και δίκτυα τουριστικής συνεργασίας, οδικά δίκτυα, ενεργειακές υποδομές, συνδιοργανώσεις πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων υπερτοπικού ενδιαφέροντος, κοινή υποστήριξη τοπικών προϊόντων και κοινές προσπάθειες προώθησης και πιστοποίησης, περιβαλλοντικής διαχείρισης (ιδίως στα απορρίμματα και την ανακύκλωση), προστασία περιοχών περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στις όμορες περιοχές με άλλους δήμους, μέχρι και υποβολή κοινών αιτήσεων για ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα που απαιτούν ή ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ δήμων και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και μελετών για την προσέλκυση επενδύσεων και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και οργάνωση διαδημοτικών συνεδρίων και δράσεων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Μια τέτοιου είδους συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την ενίσχυση της δυναμικής των δήμων προς τα κέντρα αποφάσεων. Επίσης η αδελφοποίηση δήμων, η συνεργασία των νοσοκομειακών δομών, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η τουριστική προβολή, τα προστατευόμενα προϊόντα είναι πεδία συνεργασίας μεταξύ δήμων τα οποία θέλουμε να αναπτύξουμε ανάλογα με τις ευκαιρίες που διανοίγονται.
- Μελέτες για νέα έργα, συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.
Αρκετά νέα έργα σχεδιάζονται, όπως και έργα συντήρησης στις υπάρχουσες υποδομές, στους δημόσιους χώρους, τα σχολεία, τις κτηριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ο.κ. Αν και είμαστε λίγους μήνες στην δημοτική αρχή γίνεται ένας μεθοδικός σχεδιασμός και προγραμματισμός που λαμβάνει υπόψη τους διαθέσιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Όταν αναλάβαμε την δημοτική αρχή δεν υπήρχε κάποια ενεργή εργολαβία για συντηρήσεις από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και αυτό μας δυσκόλεψε στην αρχή, αλλά έχουμε μπει πλέον σε τροχιά νέων αναθέσεων για συντηρήσεις. Ήδη φαίνεται αυτό με την συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων, της οδοποιίας, την εκτέλεση έργων πυροπροστασίας, την ετοιμασία νέων μελετών για αναπλάσεις (στο Καθολικό, πρόσθετα έργα οδοποιίας στην Νεάπολη, σε δημοτικές κοινότητες κ.α.). Νέα έργα τα οποία σχεδιάζουμε μεσο-μακροπρόθεσμα – λόγω του χρόνου που χρειάζεται για την εξέλιξή τους – είναι η δυνατότητα δημιουργίας νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) αλλά και φοιτητικής εστίας που θα εξυπηρετήσει και τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ, την δημιουργία ανοιχτού θεάτρου και την διεθνή ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας (Σπιναλόγκα κ.α.).
- Κοινωνικές υπηρεσίες, βοήθεια στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Πέρα από τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει ήδη ο Δήμος μας είμαστε σε εγρήγορση και σχεδιάζουμε την ενίσχυσή τους αλλά και την ανάπτυξη νέων δομών. Μας ενδιαφέρει η συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά, οικονομικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, μας ενδιαφέρει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης με επιδόματα που μπορεί να εξασφαλίσει ο Δήμος για πολίτες με ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο (όπως νεοπροσλαμβανόμενους νοσοκομειακούς ιατρούς και νοσηλευτές) και η βοήθεια σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα, ανέργους, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, τρίτεκνους-πολύτεκνους με κοινωνική πολιτική στα δημοτικά τέλη. Στους στόχους μας είναι η ενίσχυση της συμβουλευτικής για εξεύρεση εργασίας και η σύνδεση με προγράμματα απασχόλησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η εύρυθμη λειτουργία και ενίσχυση των ΚΑΠΗ, αλλά και υποστήριξη σε καθημερινές ανάγκες των ηλικιωμένων, όπως και η ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ένα ακόμα θέμα που είναι στο πεδίο ενδιαφέροντός μας είναι η εξέταση των προϋποθέσεων για την δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι τους, αλλά δεν χρειάζονται πλήρη νοσοκομειακή φροντίδα. Στόχος μας είναι επίσης η στήριξη με διάφορους τρόπους των προνοιακών δομών που λειτουργούν στην περιοχή του Δήμου μας (π.χ. των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της τοπικής μας Εκκλησίας). Μας ενδιαφέρει η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και βέβαια η υποστήριξη των ΑΜΕΑ και η παροχή υπηρεσιών για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία (π.χ. προγράμματα απασχόλησης) και η δημιουργία ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Για το τελευταίο είμαστε σε διαδικασία σχεδιασμού και μελέτης για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότησή του. Στόχος μας είναι να γίνει πραγματικότητα δίνοντας μια απαραίτητη διέξοδο σε ανθρώπους και οικογένειες της περιοχής μας, και για όσα παιδιά με αναπηρίες έχουν ολοκληρώσει την ειδική εκπαίδευση της σχολικής ηλικίας και δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλες δομές. Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να πούμε. Πέρα από τις δομές, μας ενδιαφέρει – στο πλαίσιο του εφικτού και των ρεαλιστικών δυνατοτήτων μας – να αναπτύξουμε και υπηρεσίες που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων συμπολιτών μας (π.χ. Seatrack για κολύμπι ΑΜΕΑ στην θάλασσα, πεζοδρομήσεις κ.α.). Τα παραπάνω θα ενισχύσουν την κοινωνική μας συνοχή δίνοντας και έναυσμα ενεργοποίησης των πολιτών για την βοήθεια στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Γιώργος Τουτουδάκης