Γιάννης ΔραγασάκηςΜετά την τελευταία επίσκεψη του στην Ιεράπετρας, και την συνάντηση του με την επιτροπή υγείας του Δήμου, ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τους Υπουγούς, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών:

«Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης, εξυπηρετεί πάνω από 35 χιλιάδες κατοίκους. Η περιοχή που εξυπηρετεί εκτείνεται σε μήκος 70 χλμ., και είναι το μοναδικό στη νότια Κρήτη. Συγκεντρώνει, μάλιστα, πάρα πολλούς οικονομικούς μετανάστες και αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο ανάπτυξης θερμοκηπίων, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυτοφαρμάκων.

Σε σχέση με τις ανάγκες – στις οποίες το Νοσοκομεί καλείται να ανταποκριθεί – τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και το διοικητικό προσωπικό του είναι ανεπαρκή. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό».

«Από τα στατιστικά δεδομένα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ενώ η «παραγωγή» ιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 300% από το 1990, το Νοσοκομείο παρουσιάζει έλλειψη σε προσωπικό της τάξης του 28%, σε σχέση με την πρόβλεψη του Οργανισμού το 1987. Οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού, και η νοσηλευτική με το 75%.

Ο δείκτης (ο αριθμός νοσοκομειακών γιατρών, ανά εκατό κατοίκους, ισοδυναμεί σε 1,18), είναι πολύ μικρός, ενώ οι αποδοτικότητες παθολογικού και χειρουργικού τομέα είναι αρκετά υψηλές, αφού πέφτει το βάρος σε λίγους γιατρούς. Υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους, ενώ το ακτινολογικό μηχάνημα είναι 30ετίας και στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όπως και το μηχάνημα υπερηχοτομογραφίας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης περίπου 77 εργαζομένων, καθώς και χρηματοδότησης για κατεπείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου».

Οι κ.κ. υπουργοί ερωτώνται αν είναι ενήμεροι για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και πώς αντιμετωπίζουν το νέο οργανόγραμμα, που είχε υποβάλλει η διοίκηση του Νοσοκομείου το 2002, για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ερωτώνται, επίσης, σε τι ενέργειες θ προβούν άμεσα για την αντιμετώπιση τουλάχιστον των κατεπειγουσών αναγκών του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos