Συνάντηση με μοναδικό θέμα τις Λαϊκές Αγορές έγινε μετά το μεσημέρι της Τρίτης (16/1) στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο. Παρόντες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης και εκ μέρους των Λαϊκών Αγορών, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Στέφανος Τομαρόπουλος και από το Λασίθι. η Εριέτα Μπαγορδάκη και η Φωτεινή Κουτρουλή.

Αυτό που άμεσα συμφωνήθηκε είναι να γίνουν η απαραίτητες συνέργειες δήμου και υπουργείου ανάπτυξης για νομιμοποίηση της υπάρχουσας λαϊκής Αγίου Νικολάου. Άμεση διάταξη από το υπουργείο ανάπτυξης όπου θα διασφαλίζει την νομιμότητα των λαϊκών αγορών όχι μόνο για το Λασίθι και όλη την Κρήτη, αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Ακόμα, έγινε αποδεκτό το αίτημα για κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές με την καταχώριση των θέσεων που κατέχουν οι πωλητές, παραγωγοί και επαγγελματίες στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΠΣΣΑ από τους ίδιους.

Δηλαδή με δήλωση παρουσίας ανά λαϊκή και με καταχώριση των θέσεων έτσι ώστε να γίνει η διασταύρωση εάν ένας δήμος έχει κάνει όσα προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ζήτησε από τον Υπουργό να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων στις Λαϊκές Αγορές.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε: “Αναζητήθηκε θετικά ο τρόπος, ώστε ν΄ αντιμετωπιστούν σωστά, τα θέματα που έχουν ανακύψει με την Λαϊκή Αγορά της πόλης αλλά και ευρύτερα, με τις κατάλληλες ενέργειες του δήμου, για την ένταξη της παλιάς λαϊκής αγοράς στο ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί αργότερα σε νέο χώρο με εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας“.

Κάτω από το Υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί παραγωγοί και πωλητές από τις Λαϊκές Αγορές του Λασιθίου και αλλού, εξ ου και μη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο (16 και 17/1).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos