Το αλιευτικό καταφύγιο

Μακρύ Γιαλός

Σημαντικά έργα που αφορούν τόσο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών όσο και την αναβάθμιση των υποδομών βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Μακρύ Γιαλού. Πρόκειται για συντηρήσεις, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, βελτιώσεις οδικών και αρδευτικών δικτύων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τόσων ετών στους εν λόγω τομείς.

Συγκεκριμένα υπεγράφη η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μακρύ Γιαλού και της ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού που αφορά της εκτέλεση του έργου «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στη θέση Σκάλες Βίγλα και δεξαμενής αποθήκευσης» στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Στεφάνου. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος «πρόκειται για ένα έργο σημαντικό που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, αφού ήδη έχει δημοπρατηθεί και το έχει αναλάβει ο εργολάβος, το οποίο αναμένεται μετά την αποπεράτωσή του να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα τόσο με την ύδρευση όσο και με την άρδευση. Η κατασκευή του αναμένεται να δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής για εκμετάλλευση περισσότερης αγροτικής γης καθώς παράλληλα να συμβάλει για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 200.000 ευρώ».

 Παράλληλα σημαντικές είναι οι εξελίξεις για το νεοϊδρυθέν Λύκειο Μακρύ Γιαλού καθώς και για το Νηπιαγωγείο Κουτσουρά, αφού έγινε η παραλαβή και η τοποθέτηση έξι πλήρως εξοπλισμένων αιθουσών προκάτ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΣΚ. Πέντε από αυτές αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες του Λυκείου, ενώ μία του Νηπιαγωγείου. Οι αίθουσες πρόκειται να δοθούν τις επόμενες ημέρες σε χρήση, αφού πρώτα γίνει η ηλεκτροδότησή τους. Το κόστος της προμήθειας τους ανέρχεται σε 120.000 ευρώ.

 Υπεγράφη και το συμφωνητικό μεταξύ εργολάβου και του Δήμου Μακρύ Γιαλού για το έργο «Επισκευή δημοτικού κτηρίου στα Αχλιά». Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης και συντήρησης περιβάλλοντα χώρου σε κτήριο του Δήμου στην περιοχή Αχλιά του δ.δ Σχινοκαψάλων, το οποίο στο παρελθόν ανήκε στην ιδιοκτησία του Συνεταιρισμού Σχινοκαψάλων. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 100.000 ευρώ.

 Επίσης ολοκληρώθηκαν και δύο σημαντικές αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων στα δημοτικά διαμερίσματα Χρυσοπηγής και Αγίου Στεφάνου. Όπως τόνισε ο κ. Καλαντζάκης για το θέμα αυτό «πρόκειται για σημαντικές αναπλάσεις που αναμένεται να αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των κατοίκων, εφόσον αφορούν την βελτίωση κεντρικών σημείων που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί. Στόχος του Δήμου με το συγκεκριμένο έργο είναι τόσο η καλυτέρευση των βιοτικών συνθηκών κάθε δημότη όσο και η βελτίωση της εικόνας των δημοτικών διαμερισμάτων».

 

   Στο τελευταία στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ανάπλαση του οικισμού Μπέμπονα του δ.δ. Χρυσοπηγής, της ανάπλαση της πλατείας του δ.δ. Πεύκων, της ανάπλαση της πλατείας του δ.δ. Λιθινών και της κατασκευή των πεζοδρομίων τόσο στον Κουτσουρά όσο και στον Μακρύ Γιαλό. Πρόκειται για έργα που θα καλύψουν πολλαπλές ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Συγκεκριμένα κατά τις επισημάνσεις του, ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού, αναφέρθηκε στη χρησιμότητά των πεζοδρομίων που φάνηκε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν εξυπηρέτησαν τους εκατοντάδες επισκέπτες του τόπου μας αλλά και στην αναγκαιότητα των αναπλάσεων των κεντρικών πλατειών των δημοτικών διαμερισμάτων, εφόσον αυτές χρησιμοποιούνται για πολλαπλές εκδηλώσεις και βελτιώνουν την εικόνα των χωριών.

Ξεκίνησε ήδη και η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού στο δ.δ Λιθινών.
Ενός σημαντικού και απαραίτητού έργου που αναμένεται να λύσει τα καθημερινά προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτόν τον τομέα.

 Όσον αφορά των τομέα της άρδευσης σε τελικό στάδιο για την αποπεράτωση βρίσκεται το έργο «Δίκτυο μεταφοράς νερού Άγιοι Σαράντες – Περβολάκια». Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος ήταν ένα έργο δύσκολο και ως προς την κατασκευή αλλά και ως προς την τοποθέτηση του αγωγού στη περιοχή του Αδιαβάτου. Μετά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τον ήδη υπάρχων προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού για την άρδευση της περιοχής».

Προς ολοκλήρωση βρίσκονται και οι εργασίες για την αποπεράτωση της ανακαίνισης του νέου κτηρίου που θα στεγάσει προσεχώς τις υπηρεσίες του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Πρόκειται για κτήριο που ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σταυροχωρίου, το οποίο είχε στεγάσει επί πολλά έτη το Γυμνάσιο Κουτσουρά. Κατά τις δηλώσεις του κ. Καλαντζάκη για το θέμα αυτό τονίστηκε ότι είναι έργο σημαντικό καθώς αναμένεται να λύσει τα πολλαπλά προβλήματα που ταλάνιζαν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Όπως δήλωσε «Η μεταφορά του Δήμου σε νέο μεγαλύτερο κτήριο ήταν άκρως απαραίτητη λόγω των αυξημένων αναγκών αλλά και την αύξησης του προσωπικού. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων εργασιακών συνθηκών για τους υπαλλήλους του Δήμου και συνακόλουθα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες».

Επίσης στις δύο συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο δ.δ Ορεινού και δ.δ Λιθινών υπήρξε μια πλήρη ενημέρωση από τον Δήμαρχο Μακρύ Γιαλού για τα έργα που έγιναν κατά τα έτη

2007 και 2008 στα εν λόγω δημοτικά διαμερίσματα καθώς και για τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και παράλληλα για τα έργα που θα ενταχθούν στον νέο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα για το δημοτικό διαμέρισμα του Ορεινού έχουν αποπερατωθεί επί δημαρχίας του κ. Καλαντζάκη τα εξής έργα: Περιφερειακός Δρόμος Ορεινού, κατασκευή Υπαίθριου Θεάτρου και Βελτίωση Οδικού Δικτύου Ορεινό – Κοιμητήριο, ενώ έχουν δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσουν τα παρακάτω: Βελτίωση Δικτύου Άρδευσης Περιστεριώνα – Χοντροβωλάκους, Κατασκευή Παιδικής Χαράς στον Άγιο Παντελεήμονα. Επίσης αναμένεται να δημοπρατηθεί στις 17.12 το έργο «Βελτίωση του Οδικού Δικτύου Ορεινό – Θρυπτή. Το κόστος των παραπάνω έργων φτάνει τα 500.000 ευρώ .

 Όσον αφορά τη συνεδρίαση που έγινε στο Τοπικό Συμβούλιο Λιθινών τα έργα που έχουν γίνει και αυτά που αναμένεται να ολοκληρωθούν είναι τα ακόλουθα: Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων δ.δ Λιθινών, Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, Βελτίωση των Χώρων του Κοιμητηρίου, Αποκατάσταση Δικτύων στις Καμένες Περιοχές, Βελτίωση Χώρων Πολιτιστικών Εκδηλώσεων δ.δ Λιθινών, Συντηρήσεις και Επεκτάσεις Αντλιοστασίων στις περιοχές Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νεκτάριος, Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης στην περιοχή Λαγκάδα του δ.δ Λιθινών, ενώ αναμένεται αν ξεκινήσει άμεσα η Βελτίωση του Δικτύου Άρδευσης. Το ύψος όλων αυτών, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, ανέρχεται στις 500.000 ευρώ.

 Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Καλαντζάκης «η προσπάθεια του Δήμου όλο αυτό το διάστημα επικεντρώνεται στη ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων με την κατασκευή έργων ανάπλασης αλλά και βασικών έργων υποδομής. Ο Δήμος θα ξεκινήσει σε αυτή την πορεία προκειμένου να λυθούν όσο το δυνατό περισσότερα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες».

Παράλληλα   κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 14 Νοεμβρίου συζητήθηκαν ενόψει του νέου οικονομικού έτους 2008 διαδικαστικά θέματα που αφορούν τις εγκρίσεις Προγραμματικών Συμβάσεων και Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων καθώς και ορισμούς σε επιτροπές παραλαβής και προμηθειών, προκειμένου να αποπληρωθούν τα έργα που έχουν γίνει στο δήμο κατά το τρέχον έτος .

 Τέλος ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού συμμετείχε στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ που έγινε στις 13.11 στον Άγιο Νικόλαο, όπου πρότεινε τρεις Μελέτες Σκοπιμότητας. Η 1η αφορά την έδρα Πανεπιστημίου , η 2η την Ενιαία Διαχείριση των Απορριμμάτων στον Νόμο Λασιθίου και η 3η τη μελέτη για την Κατασκευή Κεντρικού Νοσοκομείο στο Νομό. Όπως επεσήμανε ο κ. Καλαντζάκης «στόχος μας πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους του Νομού Λασιθίου και έτσι πρέπει να μεριμνήσουμε πρώτα απ’ όλα για την βελτίωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης υγείας, για την καλύτερη διαχείρισή των απορριμμάτων, ούτως ώστε να μειωθεί και το κόστος που επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους Δήμους, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της παιδείας. Άλλωστε οι πολίτες του Νομού Λασιθίου ενδιαφέρονται για την γενικότερη ανάπτυξη του νομού και δεν μένουν σε αναχρονιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος που σχετίζονται με την πρωτεύουσα του Νομού».

 
 

Από τον Δήμο Μακρύ Γιαλού

Print Friendly, PDF & Email

Από manos