Ώρα της ΓηςΜε μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 23 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για την “Ώρα της γης” στον Άγιο Νικόλαο και στη Νεάπολη. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Αγίου Νικολάου συντόνισε τις δράσεις που οργάνωσαν οι φορείς που συμμετείχαν στη σχετική εκστρατεία της WWF ΕΛΛΑΣ.

Φέτος η εκστρατεία υιοθέτησε το σκεπτικό της δέσμευσης «Θα το κάνω, αν το κάνεις» (“I will, if you will”), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου επέλεξε τη θεματική δράση «Αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δε χρειάζεσαι, ο Δήμος θα αναλάβει να το δώσει σε παιδιά που το έχουν αναγκη».

Για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκαν ειδικά σημεία εναπόθεσης παιδικών βιβλίων, παιδικών ρούχων και παιχνιδιών, στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στον Άγιο Νικόλαο και στην Πλατεία Νεάπολης. Συμπολίτες μας “χαρισαν” βιβλία, παιχνίδια και παιδικά ρούχα, τα οποία έχει αναλάβει ο ΟΚΥΔΑΝ και το Δίκτυο Αλληλεγγύης ‘’Ελπίζω’’ να μοιράσουν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Με μεγάλη επιτυχία, επίσης, πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη ‘‘Λαμπαδηφορία για τον Πλάνήτη 2013’’. Η τελετή έναρξης για τον Άγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου τα παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εκεί, κατασκεύασαν πανό με συντονιστές το καλλιτεχνικό εργαστήρι έκφρασης και δημιουργίας ”Μύθι Μύθι Παραμύθι”.

Στην συνέχεια το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού έδωσε την ”Eυχή της Πυράς”:

“Ας ανάψουμε τη φλόγα που σιγοκαίει μέσα μας και σηματοδοτεί την ανάγκη για συμμετοχή και ευθύνη. Την ώρα αυτή που προστάζει η φύση να φροντίσεις συνειδητά για την ελπίδα στο αύριο.

Ας ανάψουμε τη φλόγα για σένα που βρίσκεσαι απόψε μαζί μας και πιστεύεις ότι ο κόσμος δεν σου ανήκει, ως ένα μεγάλο ευχαριστώ από τις επόμενες γενιές που τους δίνεις τη δυνατότητα να ελπίζουν.

Το τρίπτυχο αυτό ας ενωθεί και ας ανάψει με σπίθες της καρδιάς μας, πυρά μεγάλη για να φωτίσει τους κόπους της προσπάθειας μας…”

Ώρα της ΓηςΑμέσως μετά, μαζί με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αγίου Νικολάου ηγήθηκαν της πορείας που πραγματοποιήθηκε. Μικροί και μεγάλοι, με φαναράκια και κεριά, περπάτησαν στους δρόμους της πόλης, φώναξαν συνθήματα για τον πλανήτη και εξέφρασαν την αγάπη τους για τον τόπο μας, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη.

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι φωτοβολίδες από τις βάρκες των ερασιτεχνών ψαράδων στο Λιμάνι και στη Λίμνη καθ’ όλη τη διάρκεια της Λαμπαδηφορίας.

Ο κόσμος, οι περιβαλλοντικές ομάδες και οι μαθητές, κρατώντας τα πολύχρωμα πανό που ζωγράφισαν με συνθήματα για την προστασία της γης και του περιβάλλοντος, κατευθύνθηκαν στο θεατράκι της λίμνης όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης καθώς και τις επιμέρους ομάδες. «Είναι έντονο το οικολογικό πνεύμα στον ‘Αγιο Νικόλαο, υπάρχει ευαισθησία και καλό θα ήταν αυτά τα ζητήματα να τα θυμόμαστε όλο το χρόνο, να γίνουμε πιο ήρεμοι, με περισσότερη αρμονίας στη ζωή μας. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι είμαστε παιδιά της γης, μέρος της φύσης και όχι κατακτητές».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν, με μαντηνάδες για το περιβάλλον, οι μαθητές Νεκτάριος Καμπανός, Μιχάλης Καμπανός, Γιώργος Βρυγιωνάκης, Κωστής Πάγκαλος, Σταύρος Πάγκαλος και Βαλάντης Χρυσσός. Την εκδήλωση “εκλεισαν” οι μαθητές από το μουσικό εργαστήρι του Δημήτρη Θραψανιώτη, Μιχάλης Νικολαράκης (μαντολίνο) και Μανώλης Φιορέτζης (λαούτο).

Λαμπαδηφορία για τον πλανήτη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος και στη Νεάπολη, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, με τη συνοδεία των παιδιών της φιλαρμονικής Νεάπολης. Παράλληλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των ΝΕΩΝ Νεάπολης προέβαλε το ντοκιμαντέρ HOME.

Συμμετείχαν οι: ΠΑΟΔΑΝ, ΟΚΥΔΑΝ, Δημοτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου, Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ελπίζω, το Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Αγίου Νικολάου, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Έκφρασης και δημιουργίας ‘’Μύθι Μύθι Παραμύθι’’, το ‘’Μουσικό Εργαστήρι’’ του Δημήτρη Θραψανιώτη, Περιβαλλοντικές Μαθητικές Ομάδες, η Οικολογική Ομάδα Μιραμβέλλου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων Αγίου Νικολάου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αγίου Νικολάου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεάπολης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου και ο Εμπορικός Σύλλογος Νεάπολης, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασωστές και Ναυαγοσωστές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.α.

από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: