Πλήρης ημερών εκοιμήθη ο γέροντας Ειρηναίος
ο Ειρηναίος Γαλανάκης

Πλήρης ημερών εκοιμήθη σχεδόν 102 ετών ο πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου Ειρηναίος Γαλανάκης. Είναι ένας από εκείνες της προσωπικότητες που δεν άφησαν πίσω τους μόνο πνευματικό έργο, αλλά και υλικό προς όφελος του τόπου και των κατοίκων του. Ανάμεσα στα έργα της βαριάς κληρονομιάς που αφήνει πισω του, η ίδρυση της ΑΝΕΚ, λίγα χρόνια μετά το ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειο στη Φαλκονέρα που πήρε τόσους Κρητικούς μαζί του. Εκείνη η προσπάθεια έμμελε να καταστήσει τη Κρήτη το ειδικό μέγεθος στην ακτοπλοΐα.

Γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου στα Χανιά, άρχισε τις σπουδές του στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και τις ολοκλήρωσε στο Παρίσι. Από τον Κίσσαμο και τη Γερμανία και ξανά πίσω στα Χανιά, το έργο του είναι ορατό και σήμερα, ενώ είχε το θάρρος να παραιτηθεί από τη θέση του στις 24 Αυγούστου 2005, γιατί δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει όπως αυτός ήθελε.

 

Με σχετική της απόφαση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της εκκλησίας της Κρήτης, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, όπου θα γίνη και η ταφή, την Μεγάλην Πέμπτην, 2αν Μαΐου ε.ε. και ώραν 12ην μεσημβρινήν.

Σχετικές ανακοινώσεις:

ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα εις έκτακτον σύσκεψιν επί τη εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου πρώην Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, εν Ηρακλείω σήμερον, 30ην Απριλίου 2013 και ώραν 12.00 μεσημβρινήν,

α) ετέλεσε Τρισάγιον εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά υπέρ αναπαύσεως αυτού μετά των δικαίων και των αγίων,

β) ώρισεν, όπως η εξόδιος ακολουθία τελεσθή εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, όπου θα γίνη και η ταφή, την Μεγάλην Πέμπτην, 2αν Μαΐου ε.ε. και ώραν 12ην μεσημβρινήν. Προ της εξοδίου Ακολουθίας θα τελεσθή Αρχιερατικόν Συλλείτουργον, και

γ) απεφάσισεν, όπως το μεν πένθος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης φέρη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, τον δε επικήδειον εκφωνήση ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Εν Ηρακλείω, τη 30η Απριλίου 2013

 

Συλλυπητήριο του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την Κοίμηση του Ειρηναίου Γαλανάκη

Με βαθιά συγκίνηση πληροφορήθηκα  την απώλεια του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου-π. Γερμανίας Ειρηναίου Γαλανάκη. Υπήρξε εξέχων, φωτισμένος Ιεράρχης,  με σπουδαία Θεοφιλή πορεία, και ανεκτίμητη προσφορά στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία, και στην κοινωνία. Ο Μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης με διεθνή αναγνώριση, είχε πρωτοστατήσει σε πρωτοποριακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος της Κρήτης. Για την Κοίμηση του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, και στους οικείους του».

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη για την κοίμηση του πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου

Ο κόσμος της Ορθοδοξίας ολόκληρος, και ιδιαίτερα η Κρήτη, σήμερα  πενθεί. Ο Μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, ήταν ένας πραγματικός ποιμένας, όπως τον έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος:  Ποιμένας πνευματικός,  μέσα στην παράδοση και τους κανόνες της Ορθοδοξίας,  αρωγός ταυτόχρονα σε όλες τις ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας. Η εκδημία του, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, μας αφήνει όλους φτωχότερους. Την αίσθηση της φυσικής απουσίας όμως, θα αναπληρώνει το παράδειγμά του: Το παράδειγμα της ζωής και της δράσης του που θα μείνει για πάντα ζωντανό.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ.  ΑΝΕΚ LINES

Χανιά  30/4/2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ LINES με την αναγγελία του θανάτου του δημιουργού της, ισόβιου Προέδρου της και κορυφαίου Ιεράρχη Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη συνελθόν εκτάκτως αποφασίζει:

 1. Να εκφράσουν τα μέλη του τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του και να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.
 2. Τα γραφεία της Εταιρείας κατά την ημέρα της κηδείας του να παραμείνουν κλειστά.
 3. Να κυματίζουν οι σημαίες στα πλοία της ΑΝΕΚ και στα γραφεία της μεσίστιες από σήμερα μέχρι και την ημέρα της κηδείας.
 4. Να διαθέσει χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.
 5. Κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας μας, σε ειδική τελετή, να τιμηθεί η προσωπικότητά του με το υπέροχο χριστιανικό και βαθειά ανθρώπινο έργο της μεγάλης προσφοράς του.
 6. Να ονομασθεί η μεγάλη αίθουσα των Γενικών Συνελεύσεων και εκδηλώσεων των κεντρικών γραφείων της Εταιρείας μας σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ».

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ. Σ.  ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ Ν.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ Ν.Ε. με την αναγγελία του θανάτου του Προέδρου της ΑΝΕΚ Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη συνήλθε εκτάκτως και  αποφασίζει:

 1. Να εκφράσουν τα μέλη του τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του και να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.
 2. Να κυματίζουν οι σημαίες στα πλοία της εταιρείας και στα γραφεία της μεσίστιες από σήμερα μέχρι και την ημέρα της κηδείας.
 3. Να διαθέσει χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δ.Σ. του Πνευματικού Ιδρύματος «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ», μετά την αναγγελία θανάτου του τ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, συνήλθε εκτάκτως και αφού ο Πρόεδρος του Ιδρύματος εξήρε την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου, αναφέρθηκε στο έργο του, στην προσφορά του στην Eκκλησία της Κρήτης και στην Ορθοδοξία γενικότερα, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς αφήνοντάς μας ακριβές παρακαταθήκες, τις οποίες οφείλουμε να διαφυλάξομε,

αποφασίζει  ομόφωνα:

 1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του
 2. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κρήτης
 3. Να αναρτηθεί μεσίστια επί τριήμερο  η σημαία του Ιδρύματος
 4. Να παραστεί το Δ.Σ.  σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία
 5. Να διατεθεί χρηματικό ποσό στο Σύλλογο Οικοτρόφων της Κρητικής Εστίας
 6. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στο Τύπο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Π. ΣΑΛΒΑΡΑΚΗΣ                      ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ

Η Εκπομπή Μονόγραμμα, θα προβάλλει το πρώτο επεισόδιο που γυρίστηκε στα 1982 “Ειρηναίος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου” Προβολή (ανάπλαση): Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2013, στις 22:40 – ΕΤ 1.

Ο Ειρηναίος μιλά για τον Ειρηναίο Γαλανάκη

Ανατροπή στο τριπρόσωπο για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: