Ελπίδα Κουρτζή, ανοικτή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση από τον δήμο Σητείας
το ειδικό σχολείο Σητείας

Η Ελπίδα Κουρτζή, μητέρα του Λουκά Σκανδάλη, μετά τη γενικότερη αντιμετώπιση που επιφύλαξε στο παιδί της και στην ίδια ο δήμος Σητείας, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τον υποψήφιο δήμαρχο Σητείας.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Έμαθα στην ζωή μου να πορεύομαι με την αξιοπρέπεια του αγώνα και την πίστη της διεκδίκησης. Αρχές που εμφύσησα και στα παιδία μου και νιώθω υπερήφανη για αυτά.

Θεωρώντας ότι η Δημοκρατία βασίζεται στην πολυφωνία, στον σεβασμό της πολιτικής ταυτότητας των πολιτών και στην τήρηση του συντάγματος, σας προωθώ αυτούσια την έως τώρα αναπάντητη επιστολή που έστειλα στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Σητείας, με αριθμό πρωτοκόλλου 5065/ 6-7-2023 και αφορά όχι μονάχα την στοχευμένη, μεροληπτική και άδικη συμπεριφορά προς τον ΑΜΕΑ υιό μου Λουκά Σκανδάλη,  αλλά και την γενικότερη «υποκριτική» αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ πολιτών στον Δήμο Σητείας.

Προς : Γενικό Γραμματέα Δήμου Σητείας

Κο. Μακρονικολάκη Μανώλη

Θέμα : Απάντηση στην από 4-7-2023 επιστολή με αρ. πρωτ. : 4941

Σχετ. : Επιστολή Σκανδάλη Λουκά στις 3-7-2023 με αρ. πρωτ. : 4941

Κύριε Γενικέ,

Ονομάζομαι Ελπίδα Κουρτζή και είμαι η μητέρα του Σκανδάλη Λουκά. Διαβάζοντας την έγγραφη απάντηση που αποστείλατε σήμερα στον γιό μου, πράττω αυτό ακριβώς που θα έκανε κάθε μάνα στην θέση μου.

Θα σας απαντήσω κόσμια και πολιτισμένα χωρίς υπονοούμενα και ειρωνική διάθεση όπως εσείς πράξατε στην απαντητική επιστολή σας προς το παιδί μου.

Αν και πλέον είμαι κάτοικος Αθηνών, μπορείτε εύκολα να ενημερωθείτε για τον ενεργό μου ρόλο στις συλλογικότητες της Σητείας που αφορούν τα ΑΜΕΑ. Η οικογένεια μας στήριξε με κάθε τρόπο οτιδήποτε μπορούσε να καλυτερεύσει την ζωή των ΑΜΕΑ στον δήμο Σητείας. Το πράξαμε με αίσθηση καθήκοντος στο παρελθόν, το πράττουμε και τώρα και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, καθώς για εμάς δεν είναι θέμα αυτοπροβολής αλλά ζήτημα καθημερινότητας και στάση ζωής.

Στην επιστολή σας αναφέρεστε δεικτικά στο «έμπρακτο ενδιαφέρον» της παρούσας δημοτικής αρχής για την στήριξη των ΑΜΕΑ στην Σητεία, απαριθμώντας έπειτα από μια τετραετία τα εξής έργα :

  1. Μεταστέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολειού
  2. Εγκατάσταση νέων αιθουσών στο ΕΕΕΕΚ
  3. Ίδρυση και Λειτουργιά ΚΔΑΠ-μεΑ
  4. Θέσεις εργασίας σε ΑΜΕΑ

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας θέσω μερικά εύλογα ερωτήματα για καθένα εξ αυτών ως Μητέρα ΑΜΕΑ αλλά και ως ενεργή πολίτης.

  1. Είναι καθ’ όλα ΝΟΜΙΜΗ η μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Σητείας;

Ερωτώ βάσει των αναρτημένων αποφάσεων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ που εσείς ο ίδιος επικαλείστε στην απαντητική επιστολή σας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στις αποφάσεις με ΑΔΑ : ΩΤΧΡ4655ΓΨ-Τ2Η , ΨΤ10Ω1Γ-ΚΩΟ, ΩΔΟΩΩ1Γ-Ψ7Υ .

Έπειτα δε και από τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τα υπέρογκα πρόστιμα και τις λοιπές πολεοδομικές και όχι μόνον παραβάσεις, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ίσως και σε αυτή την περίπτωση εγείρονται ζητήματα που χρίζουν περαιτέρω εξηγήσεων.

  • Σε σχέση με την εγκατάσταση νέων αιθουσών στο ΕΕΕΕΚ, θα σας ρωτήσω αν τις έχετε επισκεφτεί αυτές τις εγκαταστάσεις και αν δηλώνετε ικανοποιημένος για τις προσφερόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης που λαμβάνουν εκεί τα παιδιά ΑΜΕΑ της πόλης μας εν έτει 2023. Πέρασαν τόσα χρόνια και ακόμα σε κοντέινερ και σε ένα παλιό καφενείο στεγάζονται τα παιδιά μας.
  • Σε σχέση με την αναφορά σας στο ΚΔΑΠ-μεΑ, μήπως θα ήταν πιο συνετό να αναφερθείτε στην συνολική πορεία αυτής της δομής και όχι να την παρουσιάζεται ως μια επιτυχία της παρούσας δημοτικής αρχής ;
  • Κι επειδή το ζήτημα που σας έθιξε εξ αρχής το παιδί μου αφορά τον σεβασμό στο δικαίωμα της εργασίας των ΑΜΕΑ αλλά και της ίσης μεταχείρισης αυτών. Θα ήθελα να με ενημερώσετε εγγράφως πόσα άτομα ΑΜΕΑ προσλάβατε στην διάρκεια της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής. Επίσης θα ήθελα να με ενημερώσετε πόσα άτομα ΑΜΕΑ επαναπροσλάβατε στην διάρκεια της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα του Δήμου Σητείας,

το αν η παρούσα δημοτική αρχή δείχνει «έμπρακτο ενδιαφέρον» για τους πολίτες ΑΜΕΑ φάνηκε από τα υπέρογκα πρόστιμα που επέβαλε η Πολεοδομία Σητείας για λόγους προσβασιμότητας, και που τώρα χάριν παράτασης της ισχύς της νομοθεσίας προσπαθεί να κρύψει την «δαπανηρή»  αδιαφορία  που επέδειξε στην διάρκεια της θητείας της.

Επειδή ωστόσο ο τόνος της απάντησης σας στο παιδί μου ήταν εξαιρετικά ειρωνικός, οφείλω ως μάνα να σας επισημάνω τα εξής περιστατικά.

Προέτρεψα το παιδί μου να διεκδικήσει το δικαίωμα της επαναπρόσληψης του μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη. Η απάντηση αφήνει έκθετες τις υπηρεσίες για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση του παιδιού μου.

Προέτρεψα το παιδί μου να μιλήσει δημοσιά για την αδικία που υπέστη, καθώς με φωτογραφική απόφαση επαναπροσλήφθηκε ΑΜΕΑ, όχι όμως και το παιδί μου.

Κι ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε ένσταση μετά την πρόσληψη (ώστε να ακυρωθεί), εμείς αναδείξαμε την μεθόδευση εγκαίρως ώστε αφενός το άλλο παιδί να μην χάσει την δουλεία του, αφετέρου όμως και η δημοτική αρχή να κατανοήσει ότι αντιλαμβανόμαστε τον λάθος τρόπο που κινείται σε επίπεδο ισονομίας.

Με την υπεύθυνη στάση μας τιμήσαμε το δικαίωμα εργασίας ΟΛΩΝ των ΑΜΕΑ του δήμου μας, και δεν θελήσαμε να στερήσουμε αυτό που στερήσατε από εμάς.

Γιατί εμείς γνωρίζουμε τι θα πει ΑΝΑΓΚΗ, και τι θα πει ΑΜΕΑ.

Αντ’ αυτού ο Λουκάς τιμωρήθηκε περαιτέρω για την ευθύτητα των λόγων του και την πικρία που ένιωσε. Επειδή αναδημοσίευσε αρθρογραφία τοπικού δημοσιογραφικού μέσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δέχθηκε αμέτρητα πύρα και ειδεχθή σχόλια.

Κι επειδή τον κατηγορήσατε για σεναριολογία, και συνάμα υπεραμυνθήκατε της δημοτικής σας αρχής ότι δεν λειτούργει εκδικητικά, τότε ας μου απαντήσετε και στο τελευταίο μου ερώτημα.

Γιατί ενώ ο Λουκάς αναδημοσίευε και κοινοποιούσε τα άρθρα του Κυρίου Τουτουδάκη, δεχόταν μονάχα εκείνος υβριστικά και όχι μόνον σχόλια από συγγενικά προσωπα των μελών της παρούσας δημοτικής αρχής ;

ΑΛΛΑ και από υπαλλήλους του Δήμου Σητείας !!!!!!

Γιατί τέτοια επιλεκτική μεταχείριση στα κοινωνικά δίκτυα της Σητείας ;

Στην περίπτωση που δεν σας έχουν ενημερώσει κύριε Γενικέ, κάντε μια έρευνα και ίσως πειστείτε για του λόγου το αληθές.

Κι επειδή σίγουρα θα επικαλεστείτε το κλασικό ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη ούτε και λογοκρισία στους υπαλλήλους σας, θα μου επιτρέψετε να σας παραθέσω δείγμα χαρακτηριστικό που προφανώς έχει ήδη λάβει τον δρόμο της δικαιοσύνης, περί εξύβρισης κ.α.

Ελπίδα Κουρτζή, ανοικτή επιστολή στον γραμματέα του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση από τον δήμο Σητείας
η αντιμετώπιση του Λουκά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αντί επίλογου σας παραθέτω αυτολεξεί την τοποθέτηση του κυρίου Νίκου Καραμανωλάκη  στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας, στις 14-06-2023:

«όσων αφορά τα πρόστιμα, έχω πει ότι αφού ο φάκελος είναι στον Εισαγγελέα, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Όμως, όσων αφορά τα σχόλια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κι αυτό το αντιλήφτηκα καθ’ υπόδειξη του κυρίου Καρνιαδάκη, αλλά δεν μπόρεσα να το σχολιάσω στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο διότι για λόγους υγείας έφυγα στα μισά.

Είναι απαράδεκτο … πρόκειται για εγκληματική αμέλεια εκ μέρος των αρμοδίων από τον Δήμο, των αρμοδίων της πολίτικης προστασίας πρόκειται για εγκληματική εγκατάλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, φοιτητικής λέσχης και άλλων κτηρίων του δήμου.

Τα οποία δεν είχαν ελεγχτεί όσων αφορά την πιστοποίηση πυρασφάλειας και δεν είχαν ελεγχτεί …ακούτε αν είναι δυνατόν την αναγόμωση ή όχι των πυροσβεστήρων, παρένθεση η αναγόμωση αυτή στα κτήρια αυτά σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να ελέγχεται ανά τρίμηνο.

Και δεν είχαν ελεγχτεί ..και μιλάμε για ληγμένους πυροσβεστήρες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπάρχει εγκληματική αμέλεια από τον αρμόδιο της πολιτικής προστασίας και δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει βάλαμε σε μια λακκούβα λίγη άσφαλτο όταν καταγράφεται αυτή η εγκληματική αμέλεια. Είναι ο ορισμός κυρία Πρόεδρε της Αστικής Ευθύνης. Έτσι περιγράφουν τα βιβλία σας την Αστική Ευθύνη».

Ασφαλώς και είμαι ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ για το παιδί μου γιατί κατάφερε να ξεφύγει από την θέση της λύπησης και έχει συνταχτεί στην θέση της αξιοπρέπειας και του Αγώνα. Θα συνεχίσω να το παροτρύνω να διεκδικεί όλα τα δικαιώματα που εκπορεύονται από τις διεθνής συνθήκες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα ΑΜΕΑ και θα σταθώ μέχρι τέλους δίπλα του στις διεκδικήσεις του για ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες προς όλους και δη των ΑΜΕΑ.

Η Μητέρα του Λουκά

Αθήνα, 4-7-2023

Αφορμή για την ΑΝΟΙΚΤΗ αυτή επιστολή μου στάθηκε η εκ νέου διαδικτυακή φραστική υποτιμητική «επίθεση»  που δέχτηκε ο Λουκάς σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης της Σητείας, επειδή τόλμησε να αναδείξει το ζήτημα της μίσθωσης χώρου που δήθεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου του Δήμου Σητείας.

Σας προωθώ το αντίστοιχο σχετικό υλικό ελπίζοντας ότι θα ζητήσετε να λάβετε επίσημες και αξιόπιστες απαντήσεις επί των ζητημάτων που θίγω, μιας και εμείς έως τώρα δεν το έχουμε επιτύχει.

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2023

Με Εκτίμηση,

Ελπίδα Κουρτζή

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos