Η ΣπιναλόγκαΤην ανάγκη να αναδειχθεί η Σπιναλόγκα επισημαίνει με επιστολή του στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης. Η επιστολή κοινοποιείται στον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:


Κύριε Υπουργέ,

Η οχυρή Νησίδα Σπιναλόγκας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Μνημεία του Νομού μας και σημείο αναφοράς για την Κρήτη, με κατάλοιπα από διάφορες χρονικές περιόδους της μακραίωνης ιστορίας της. Με λαμπρά δημιουργήματα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής από την ενετοκρατία και την τουρκοκρατία, αλλά και με αξιόλογα οικιστικά στοιχεία που φιλοξένησαν μέχρι πριν λίγες δεκαετίες τον ανθρώπινο πόνο των ασθενών με νόσο του Hansen, αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό Μνημείο, με πολύ υψηλή επισκεψιμότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί σημαντικά  κονδύλια για την αναστήλωση των αρχαιολογικών στοιχείων της νησίδας που σαφώς συμβάλλουν τόσο στην διάσωσή τους όσο και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του χώρου, πλην όμως απαιτείται η συνέχιση πολλών και ποικίλων εργασιών για την προστασία και  ανάδειξη  του Μνημείου.

Ήδη, κατά τη φάση των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, το Μνημείο είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με  το ποσόν των  1.500.000 ευρώ  για τον ηλεκτροφωτισμό του, ενώ είχαν επίσης προεγκριθεί κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού για περαιτέρω  αναγκαίες αναστηλωτικές εργασίες.

Δεδομένου ότι η Σπιναλόγκα αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό μας και όχι μόνον, που συμβάλλει καθοριστικά στο τουριστικό προϊόν του τόπου, αποτελεί καθολικό αίτημα των φορέων του Νομού Λασιθίου η περαιτέρω προστασία και ανάδειξη της Νησίδας.

Μάλιστα δε, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου καταβάλλει ήδη συντονισμένες  προσπάθειες για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Για τους προαναφερόμενους λόγους, παρακαλούμε κ. Υπουργέ, να περιλάβετε στα Προγράμματα του Υπουργείου σας τη χρηματοδότηση του ηλεκτροφωτισμού της Σπιναλόγκας και των αναγκαίων περαιτέρω αναστηλωτικών εργασιών, προκειμένου αφενός να προστατευθεί το Μνημείο και αφετέρου να διασφαλισθεί το τουριστικό προϊόν του Νομού μας.

Με την ευκαιρία αυτή, κ. Υπουργέ, με μεγάλη ευχαρίστηση σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το Νομό μας, ο οποίος φιλοξενεί σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και διαθέτει υψηλής στάθμης τουριστικό  προϊόν.

Από το Γραφείο Τύπου

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: