Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΤέλος στον αποκλεισμό από το διαδίκτυο για εκατομμύρια τυφλούς στην Ευρώπη, με τεράστια οικονομικά οφέλη στην ευρωζώνη, θα φέρει μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Οδηγία που φέρει την υπογραφή και τις προσπάθειες Ελλήνων και οδεύει, προωθούμενη από τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή της Γερμανίας Γιώργο Χατζημαρκάκη, προς ψήφιση επί της ελληνικής προεδρίας, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης.

Μπορεί ο τυφλός να δει; Μέσα από το Ίντερνετ, ναι, μπορεί με τα νέα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία. Το απέδειξε η τυφλή Ιωάννα Γκέρτου διεκδικώντας το δικαίωμα στην πρόσβαση. Επικεφαλής μιας μικρής ομάδας τυφλών από την Ελλάδα βρέθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο, προσκεκλημένη του Γιώργου Χατζημαρκάκη, του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή της Γερμανίας, που είναι ο εισηγητής μιας σημαντικής πρότασης για την προσβασιμότητα στον ψηφιακό κόσμο των ατόμων με απώλεια όρασης. 
«Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένας άνθρωπος με απώλεια όρασης να έχει πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας. Ζούμε σε αυτήν. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως ό,τι δημιουργούν πρέπει να είναι φτιαγμένο για όλους» είπε η Ιωάννα Γκέρτσου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 80 εκατομμύρια είναι τα άτομα με αναπηρία, πάνω από το 15% του πληθυσμού, ενώ 30 εκατ. εξ αυτών είναι με αναπηρία όρασης. Με τη νέα νομοθεσία οι τυφλοί της Ευρωπαϊκής οικογένειας παίρνουν τη δική τους θέση στον …ήλιο του ψηφιακού κόσμου. Πρόκειται για μια οδηγία που φέρει την υπογραφή και τις προσπάθειες Ελλήνων και οδεύει με την προώθηση του Γ. Χατζημαρκάκη προς ψήφιση από την ελληνική προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2014, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης.
Τη σημασία της εναρμόνισης των υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή τόνισε ο Γ. Χατζημαρκάκης, επισημαίνοντας ότι είναι ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, ίσων ευκαιριών που επιβάλει η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκτός αυτού όμως, όπως υπογράμμισε, είναι και θέμα οικονομικής ανάπτυξης με το τεράστιο οικονομικό δυναμικό που δημιουργεί.
Η πρόταση για την προσβασιμότητα των αναπήρων με προβλήματα όρασης στο διαδίκτυο, είπε ο κ. Χατζημαρκάκης θα ανοίξει την πόρτα στην νέα εποχή της τεχνολογίας για όλες τις ιστοσελίδες του Δημοσίου και τις υπηρεσίες του προς το κοινό, χωρίς διακρίσεις προς κανένα. 
Θέμα κοινωνικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κυρίως οικονομικό, καθώς η μετατροπή των λογισμικών αλλά και η συνεχής ενημέρωσή τους εισάγουν σε όλη την ευρωζώνη μια νέα αγορά για επενδύσεις και πολλές θέσεις εργασίας κυρίως για νέους. Την τεράστια σημασία του εγχειρήματος τόνισε στην εισήγησή του στην Επιτροπή ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ενώ η Ιωάννα Γκέρτσου παρουσίασε τη δυνατότητα πλοήγησης μέσα από ένα παράδειγμα: την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του Γ. Χατζημαρκάκη, όπου εντολές και κείμενα είναι ντυμένα με φωνή και ό,τι δεν μπορούν να διαβάσουν τα μάτια μπορούν να συλλάβουν τα αυτιά.
Έτσι τώρα, μέσα από τα επόμενα βήματα, σημαντικότερο των οποίων είναι η ψήφισή της από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τον προσεχή Δεκέμβριο, η οδηγία θα λάβει την τελική μορφή ισχύοντος νόμου κατά την ελληνική προεδρία σηματοδοτώντας ένα νέο πιο ανθρώπινο αύριο για την Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Α.Π.Ε.

{youtube}PtKuTZwXxGc{/youtube}

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: