στο λιμάνι του Πειραιά

Hellas Liberty

Με τον κατάπλου στον Λιμένα του Πειραιά του ιστορικού για την Ελληνική Ναυτιλία πλοίου Hellas Liberty , υλοποιήθηκε το όραμα δυο Ελλήνων ομογενών μας στις ΗΠΑ, του γερουσιαστή του Road Island κ. Λεωνίδα Ραπτάκη και του πολιτειακού βουλευτή του Connecticut κ. Δημήτρη Γιάνναρου το 2004, που υιοθέτησε ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης o οποίος επισκέφθηκε γι΄ αυτό τις ΗΠΑ και επέτυχαν την παραχώρηση του πλοίου αυτού στην Ελλάδα με ειδικό νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο και υπέγραψε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α.

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο ελληνικός εμπορικός στόλος δεν ήταν πλέον παρά παλιοσίδερα. Το 1946 οι ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών των Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, επέτρεψαν την πώληση 100 πλοίων σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Τα Liberty’s αποτέλεσαν την βάση της ανάπτυξης της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας μεταπολεμικά.
Από τη Κυριακή 11.1.2009 είναι αγκυροβολημένο στο Πειραιά το «SS Hellas Liberty» (πρώην Arthur M. Huddell)», ένα από τα τρία τελευταία που σώζονται σε όλο το κόσμο.

άλλο ένα από τα τελευταία

Liberty

Τα πρώτα χρήματα για τις μελέτες επίσκεψης και ρυμούλκησης του πλοίου διετέθησαν από τον προϋπολογισμό του Μουσείου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Έλληνες εφοπλιστές με πρωτοστάτες τους κ.κ. Σπύρο Πολέμη, Βασίλη Κωνσταντακοπουλο, Παναγιώτη Τσάκο κ.α. ανέλαβαν την ρυμούλκηση του πλοίου μέσω του Ατλαντικού στο Πειραιά.
Το «Hellas Liberty» μετά την επισκευή του στο Σκαραμαγκά θα αποτελέσει ένα μουσείο της ιστορίας της ναυτιλίας των Ελλήνων τα νεότερα χρονιά. Θα περιοδεύει σε όλη την νησιωτική Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Κρήτη. Μόνιμο αγκυροβόλιο του θα αποτελέσει το Τροκαντερό, διπλά στο ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ», αποθανατίζοντας «το Μεγάλο Κράτος της Θαλάσσης των Ελλήνων».

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: