τιμή στους εθελοντέςΗ Περιφέρεια Κρήτης τίμησε τις εθελοντικές ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Η εκδήλωση έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (11/2) στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, στον Άγιο Νικόλαο, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, της αντιπεριφερειάρχου κ. Πετράκη και άλλων εκπροσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι ομάδες που τιμήθηκαν είναι:

  • Ομάδα Διάσωσης Κρήτης,
  • Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ιεράπετρας,
  • Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Αγίου Νικολάου,
  • Λέσχη 4Χ4 Αγίου Νικολάου,
  • Λέσχη Φίλων Τετρακίνησης Ιεράπετρας
  • Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Σητεία).

Στις εθελοντικές ομάδες δόθηκαν τιμητικές πλακέτες και παρατέθηκε μικρή δεξίωση.

Τις πλακέτες απένειμαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Μανώλης Κλώντζας και Νεκτάριος Παπαβασιλείου και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Λασιθίου κ. Νικολαϊδης.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Μανόλης Πετάσης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου κ. Μ. Βασιλάκης και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγίου Νικολάου πρωτοπρεσβύτερος Γ. Τζάβλας.

Οι βραβευθέντες εκφράσανε την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση του έργου τους και επεσήμαναν ότι συνεργάζονται με απόλυτη σύμπνοια και έτσι θα συνεχίσουν και στο μέλλον.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης μίλησε με θερμά λόγια για το έργο των εθελοντικών ομάδων και ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του εφικτού, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι εθελοντικές ομάδες του Λασιθίου και της Κρήτης για να μπορέσουν να συνεχίσουν την πολύτιμη προσφορά τους.

Στην ομιλία της αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγία Πετράκη, που είχε και την πρωτοβουλία της τιμητικής εκδήλωσης, είπε τα εξής:

«Αν ο εθελοντισμός, δηλαδή η οργανωμένη και ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, είναι πάντα αναγκαίος και πολύτιμος, σε εποχές κρίσης, όπως η σημερινή, είναι απόλυτα απαραίτητος, είναι σωτήριος. Και πολύ περισσότερο σε χώρες σαν τη δική μας, όπου η πολιτεία και οι θεσμοί της ακόμη και σε εποχές ομαλότητας αδυνατούν να καλύπτουν επαρκώς ακόμη και ζωτικής σημασίας κοινωνικές ανάγκες. Και πολύ περισσότερο έκτακτες ανάγκες, όπως είναι η αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικά και άλλα αίτια (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.), η έρευνα και διάσωση ατόμων, η άμεση βοήθεια για ανθρωπιστικές κρίσεις κ.α.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η πρακτική πλευρά του εθελοντισμού που, όπως ελέχθη, είναι πολύ μεγάλη. Εξίσου πολύτιμη είναι και η ηθική του αξία. Το παράδειγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς, της κοινωνικής ευαισθησίας, της αγάπης στον άνθρωπο και το ενδιαίτημά του, το φυσικό και κτιστό περιβάλλον, τη φύση και το άστυ.

Το παράδειγμά σας αυτό επαινούμε. Το παράδειγμα σας αυτό προβάλλομε στην κοινωνία. Και στο πρόσωπό σας τιμούμε σήμερα όλους τους ανθρώπους της ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο μας, σε όποιο τομέα, σε όποια περιοχή και με όποιο τρόπο κι αν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και φυσικά είμαστε δίπλα σας, σας στηρίζουμε ηθικά, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τεχνικά και υλικά.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι και στον τόπο μας πολλοί φορείς και άνθρωποι της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης, του Ιατρικού χώρου και της κοινωνίες με συσσίτια, τρόφιμα, φάρμακα, ιατρική φροντίδα κ.α. προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στις ιδιαίτερα χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας.

Όπως είναι γνωστό, ο εθελοντισμός είναι ένα παγκόσμιο κίνημα και καλύπτει όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνίας. Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Κρήτη, έχει μεγάλη και λαμπρή παράδοση εθελοντισμού. Και αυτό μας γεμίζει περηφάνια, αλλά και ευθύνη.

Ας θυμηθούμε μόνο την ώρα αυτή τους εθελοντές της ελευθερίας. Τους χιλιάδες προγόνους μας Κρητικούς που πήραν μέρος εθελοντικά σε όλες τις επαναστάσεις, τους αγώνες και τους πολέμους για την κατάκτηση και την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας και πολλοί έδωσαν τη ζωή τους για το ύψιστο αυτό ιδανικό.

Το έργο σας είναι, νομίζομε, συνέχεια της μεγάλης αυτής παράδοσης εθελοντισμού της Κρήτης. Είναι προσαρμογή και έκφραση στις σημερινές συνθήκες της θέλησης, της προαίρεσης, της φλόγας για προσφορά στην κοινωνία, για συμμετοχή στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς.

Για το λόγο αυτό βραβεύομε το έργο σας και το προβάλλομε ως παράδειγμα στην κοινωνία μας.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του πολύτιμου έργου σας και ευχόμαστε να βρει και άλλους μιμητές. Το έχει ανάγκη ο τόπος, η εποχή, η κοινωνία μας

από τη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos