Περβολαράκης Σβέντενμαντου Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Ένας Γάλλος που γνωρίζει την Κρήτη, τους Κρητικούς, την ιστορία, την φύση και τον πολιτισμό της, όσο ίσως ελάχιστοι Κρητικοί, είναι ο Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν. Ο κ. Σβέντεμαν, ή «Σβεντεμάκης» για τους Κρητικούς,  είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Κρήτης στην Ευρώπη. Είναι ο Γάλλος που λατρεύει την Κρήτη και την «διαφημίζει» παντού. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό. Είναι ο ιδρυτής και Πρόεδρος του συλλόγου ΑΛΣΑΤΙΑ-ΚΡΗΤΗ, που έχει σκοπό τα μέλη να γνωρίσουν πολύ καλά την Κρήτη, την ιστορία και τους ανθρώπους της.

Ο αγαπητός φίλος μας, γνώρισε την Κρήτη πριν από 30 χρόνια, ως μέλος του γαλλικού φιλελληνικού συλλόγου ΑΤΗΕΝΕΕ, που σκοπός του ήταν η γνωριμία με την αρχαία Ελλάδα. Ξεκίνησε να επισκέπτεται την Ελλάδα, και το 1981 γνώρισε από κοντά την Κρήτη. Έτσι ο Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν, γνωρίζει την Κρήτη, τους Κρητικούς, την ιστορία της, τη φύση της, όσο ίσως ελάχιστοι Κρητικοί. Ο κ. Σβέντεμαν από θαυμασμό και αγάπη για την Κρήτη, ίδρυσε τον σύλλογο Αλσατία – Κρήτη και σήμερα αριθμεί 1.050 μέλη που ζουν σε όλη τη Γαλλία και την Κρήτη. Τον κ. Σβέντεμαν τίμησε στις αρχές Μαΐου η Περιφέρεια Κρήτης. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης γνωρίζεται με τον καθηγητή, από την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής και έχει βοηθήσει το Σύλλογο Αλσατία – Κρήτη στον τομέα του πολιτισμού. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον κ. Σβέντεμαν ως πολύτιμο πρεσβευτή της Κρήτης και της Ελλάδας.

Συνάντησα τον κ. Σβέντεμαν, το τελευταίο βράδυ της παραμονής του στο Καβούσι Ιεράπετρας, με την σύζυγο του Therese και την κόρη του Chloe,  φιλοξενούμενοι από τον φίλο του κ. Μιχάλη Περβολαράκη.

 

Ποιος είναι ο σκοπός του συλλόγου ΑΛΣΑΤΙΑ – ΚΡΗΤΗ;

Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κρήτη και την Αλσατία, η εμβάθυνση και διάδοση της γνώσης, του πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεων της Κρήτης.

 

Πώς επιτυγχάνεται αυτό τον σκοπό;

Η επίτευξη του σκοπού επιτυγχάνεται με την οργάνωση συνεδρίων κάθε χρόνο, σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα (φιλολογία, αρχαιολογία, Κρητική διατροφή, μουσική κ.λ.π.).

Με οργάνωση επισκέψεων στην Ελλάδα. Σχεδιάζουμε επισκέψεις μίας εβδομάδας κάθε χρόνο τον μήνα Απρίλιο, και κάθε δύο χρόνια  δεκαπενθήμερη επίσκεψη. Οργανώνουμε πρόγραμμα επισκέψεων στα Λευκά όρη, τον Ψηλορείτη, την Θρυπτή,

το Ηράκλειο, τις Αρχάνες, τα Πεζά, Μεσσαρά,  Μάταλα, Ρέθυμνο, Χανιά, Κριτσά, Καβούσι και Ζάκρο.

Οργανώνουμε διαλέξεις, συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μαθήματα κρητικών χορών, ανταλλαγές νέων και αδελφοποιήσεις, εκδίδουμε κάθε τρις μήνες την εφημερίδα ΠΕΣ ΜΟΥ για τα μέλη του συλλόγου, προωθούμε την εισαγωγή κρητικών προϊόντων ειδικά για τα μέλη μας όπως: ελαιόλαδο, ελιές, σταφίδες, μέλι, παξιμάδι, ρίγανη, αλάτι της θάλασσας κ.λ.π.

 

Πως βοηθάτε τα μέλη σας;

Βοηθούμε μέλη του συλλόγου που θέλουν να επισκεφτούν την Κρήτη ατομικά, όχι με group. Οργανώνουμε επισκέψεις με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, πεζοπορία και ποδηλασία βουνού με βοήθεια του συλλόγου. Η Κρήτη έχει πολύ καλές λύσεις, όπως την  φιλοξενία και τον εναλλακτικό τουρισμό. Δεν είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα εισαγόμενα προϊόντα που προσφέρονται στους επισκέπτες. Είναι τα  χωριά της Κρήτης,  τα βουνά, η φύση και οι άνθρωποι. Η Ελλάδα είναι πρότυπο φιλοξενίας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει.

 

Ποιες άλλες εκδηλώσεις έχετε οργανώσει;

Κάθε δύο χρόνια οργανώνεται ένα φεστιβάλ στο Στρασβούργο. Πέρυσι τον Δεκέμβριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ που η θεματολογία του καταπιανόταν με το ζήτημα της ξενιτιάς, προσκαλέσαμε ομάδα Κρητικών από τα Σφακιά και τραγούδησαν “ριζίτικα”. Τον Φεβρουάριο διοργανώσαμε ημερίδα στο Στρασβούργο για τον Νίκο Καζαντζάκη – «Νίκος Καζαντζάκης, ο άνθρωπος». Φέτος τον Δεκέμβριο οργανώνεται πάλι το φεστιβάλ «Στρασβούργο – Μεσόγειος» που είναι αφιερωμένο στην Μεσόγειο.

 

Πότε ξεκινήσατε τις αδελφοποιήσεις;

Το 1998 έγινε αδελφοποίηση του Καβουσίου με ένα χωριό της Αλσατίας στη Γαλλία Offenheim-Stutzheim με πρωτοβουλία του τότε νομάρχη Λασιθίου κ. Παπατσάκωνα και του τότε προέδρου της κοινότητας κ. Παντελή Λαποκωνσταντάκη.

«Εγώ ήθελα να κάνω αυτή την αδελφοποίηση με τους Καβουσανούς για να μάθουν καλύτερα την Γαλλία. Στο Καβούσι ήθελα να κάνουμε το παλιό δημοτικό σχολείο «το σπίτι της αδελφοποίησης», για να μπορούν να επισκέπτονται νέοι άνθρωποι το χωριό, με προσφορά εθελούσιας εργασίας όπως για παράδειγμα τον καθαρισμό του όμορφου φαραγγιού Μέσωνα και του υδραγωγού. Η πρόταση μας ήταν να αναδείξουμε αυτό το «βοτανικό μονοπάτι» που διαθέτει μεγάλη ποικιλία βοτάνων της κρητικής γης. Το όνειρο μου αυτό δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Σήμερα το μονοπάτι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και το παλιό δημοτικό σχολείο παραμένει αναξιοποίητο.

Ονειρευόμουν το κάθε νοικοκυριό του χωριού να έχει ένα δωμάτιο για φιλοξενία τουριστών. Το χωριό έχει όλες τις δυνατότητες για δημιουργία ξενώνων. Έχει την πιο ωραία παραλία της Κρήτης. Έχει δύο όμορφα φαράγγια, αρχαιολογικούς χώρους, καλντερίμια, όμορφους ορεινούς οικισμούς, ένα όμορφο κάμπο με τις ελιές, ωραία θέα.

 

Με τον Δήμο Ρεθύμνου ποια είναι η συνεργασία σας;

Τον ερχόμενο Οκτώβριο οργανώνεται ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων για δέκα ημέρες στο Στρασβούργο, για την πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί θα είναι και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης όπου θα οργανώσουμε την αδελφοποίηση του Ρεθύμνου με το Στρασβούργο.

Επίσης ο Σύλλογος έχει προωθήσει τη συνεργασία Ρεθύμνου και Στρασβούργου, η οποία έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τα κεραμικά του ιστορικού οικισμού του Ρεθύμνου, Μαργαρίτες.

Παράλληλα θα γίνει προβολή κρητικών προϊόντων και μια πολιτιστική εκδήλωση για την Αρχαία Ελεύθερνα. Τέλος οργανώνουμε μία συνέντευξη με το Κώστα Γαβρά για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: