ο ευρωβουλευτής του FDP, Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΤις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια ένταση στο χώρο των ΜΜΕ τόσο της Γερμανίας, όσο και της Ελλάδας.
Η ένταση αυτή – που ευτυχώς δεν υιοθετείται απ’ όλα τα ΜΜΕ – δεν προσφέρει καμία υπηρεσία. Ούτε στους πολιτικούς, που καλούνται να πάρουν αποφάσεις, αλλά ούτε στις κοινωνίες και τους πολίτες των δύο χωρών, που οχυρώνονται πίσω από ξεπερασμένα στερεότυπα, τα οποία φτάνουν μέχρι τον ρατσισμό και οδηγούν σε μια απαράδεκτη αντιπαράθεση.
Φαντάζομαι ότι παραδείγματα για να αποδειχθεί αυτό που λέω, θα υπάρχουν πολλά. Μπορώ μόνο να χρησιμοποιήσω τη δική μου εμπειρία.

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ελληνικής ιστοσελίδας μου, υπήρχαν αρκετά υβριστικά και απαξιωτικά μηνύματα. Όλα, 10 – 20 λεπτά, μετά τα σχόλια που έκανε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA (Κυριακή 28.02.2010) ο παρουσιαστής κ. Νίκος Στραβελάκης, για μια εκπομπή στο BBC world, όπου συμμετείχα ως προσκεκλημένος. Και στην οποία, ασφαλώς, δεν αποκάλεσα προδότες τους Έλληνες, όπως διατυπώθηκε ο δημοσιογραφικός ισχυρισμός, με το επιμύθιο, πως οι έλληνες δεν μπορούν να ανεχθούν τέτοια προσβολή. Υπήρξε λανθασμένη μετάφραση και παράλληλα μια ερμηνεία όσων ανέφερα που υπηρετεί τον αρνητικό εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης.
Σέβομαι την ελευθερία του τύπου, ακόμα και αν με πλήττει με αυτό τον τρόπο. Είναι θέμα αρχής. Το ίδιο είπα και για το χυδαίο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus που συζητήθηκε πολύ και ήταν η αφορμή για όλα αυτά. Δεν μπορούμε να ρίξουμε κανένα στην πυρά. Μπορούμε όμως και πρέπει να απαντάμε, στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας που κατοχυρώνει σε όλους το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.
Το θεωρώ πολύ άσκημο αυτό που έκανε το περιοδικό, γι’ αυτό και ζήτησα με επιστολή μου προς τον εκδότη του Focus να ζητήσει συγγνώμη προς τον Ελληνικό λαό. Μια δεύτερη επίσημη επιστολή έχει σταλεί στο Γερμανικό Συμβούλιο Τύπου, στην Ένωση Δημοσιογράφων και στον εκδότη του Focus εκ μέρους του Γερμανο-Ελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου όπου είμαι πρόεδρος.
Εκεί, όπου καθημερινά, προσπαθούμε να κτίσουμε την επιχειρηματική συνεργασία Γερμανών και Ελλήνων, για την οποία εκτιμώ – όχι και με μεγάλη βεβαιότητα – ότι κανένας δεν θα με κατηγορήσει ή δεν θα έχει αντίρρηση!
Ως Ελληνογερμανός, μεριμνώ να παραμείνουν καλές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κατανοώ τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των πολιτών και από τις δύο πλευρές. Αλλά δεν παίζουμε μποξ. Δεν είμαστε στο ρινγκ, Έλληνες και Γερμανοί και όποιος νικήσει. Δεν πολεμάμε.
Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας είναι ανησυχητική και δεν ωφελεί κανένα. Κυρίως την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης, την οποία με συνέπεια υπηρετώ. Στη Γερμανία, ζουν περίπου 350.000 Έλληνες, οι οποίοι είναι πολύ καλά ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία. Έχουν τη δουλειά και τη ζωή τους, προσφέρουν στον τόπο που ζουν και αγαπούν την πατρίδα τους. Αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους ξεχνάει κανείς. Είμαι ένας απ’ αυτούς και μ’ ενδιαφέρει το μέλλον και η παρουσία τους στη Γερμανία.

Για αυτό λοιπόν η απάντησή μου στις εντάσεις και στις κορώνες που έχουν εκτοξευθεί, είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. Πράξεις που δεν ξεκινούν σήμερα, αλλά μετρούν μερικά χρόνια ενεργής δράσης και παρουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ σκόπιμο να ανακοινώσω μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να προετοιμάζεται. Συνδιοργανώνω με άλλους φορείς στις 2 Μαΐου, μια εκδήλωση στην παλιά βουλή της Βόννης, με σκοπό την ανάδειξη της επιτυχημένης ένταξης των Ελλήνων στη γερμανική κοινωνία.
Η εκδήλωση τελεί  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Μαζί, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τον ερχομό των Ελλήνων πριν από 50 χρόνια, και να τιμήσουμε το έργο και τη συμμετοχή τους στο γερμανικό οικονομικό θαύμα που έλαβε μέρος μετά το Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια δύσκολη κατάσταση κι έχει ανάγκη υποστήριξης για να μπορέσει να βοηθήσει τον εαυτό της. Πρέπει όμως να καταστεί σαφές ότι από την άλλη πλευρά πως η Ευρώπη χρειάζεται τους Έλληνες.
Μόνο με εποικοδομητική συνεργασία όλων μας θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μάχομαι σε πολλά μέτωπα επικαλούμενος τη στήριξη των Ελλήνων της διασποράς για να μην χάσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της απέναντι στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Ποτέ δεν έκρυψα ότι θέλω να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα. Για αυτό και ζήτησα να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη η υπόθεση με την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας όπου την ευθύνη είχε ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.
Το κακό που θα γινόταν το είχα επισημάνει και στον ίδιο με επιστολή μου το Σεπτέμβριο του 2004, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.

«Θέλω να πιστέψω ότι δεν πρόκειται για εσωτερική πολιτική αλλά για ένα πραγματικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Εάν και η συμμετοχή της Ελλάδος στην οικονομία της ευρωζώνης είναι περιορισμένη, η κάθε «χαλαρή» αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά! Η σταθερότητα του ευρώ είναι ύψιστης σημασίας για όλη την Ευρώπη! Το μεγάλο ζήτημα είναι εάν η πρώην κυβέρνηση παρουσίασε τα λάθος στοιχεία με δόλο ή εάν πρόκειται εδώ για λάθος της Eurostat. Για αυτό προτείνω να θεσμοθετηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός φορέας ελέγχου των δημοσιονομικών με εκτεταμένες αρμοδιότητες και το δικαίωμα επιβολής ίσων και ορθολογικών κανόνων δημοσιονομίας σε όλα τα κράτη – μέλη», ανέφερα τότε.

Η απάντηση, όπως γνωρίζουμε όλοι, ήρθε τώρα. Με την εικόνα που έχει επικρατήσει για την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το ιδανικό για τους κερδοσκόπους που περιμένουν για τη λεία τους και η πίεση για τους έλληνες εργαζόμενους, την Ελλάδα και τη σταθερότητα του ευρώ. Για όλα αυτά είναι παράλογο να λέει κάποιος πως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη;

Δεν ξέρω αν μετά από αυτά, αξίζω το λιθοβολισμό του «προδότη» των Ελλήνων που θα βόλευε σε κάποιους να μου προσάψουν, αλλά είναι βέβαιο πως στο μέτρο των δυνάμεων μου, δεν θα το επιτρέψω.

Από το γραφείο του Ευρωβουλευτή

Διαβάστε περισσότερα στον κεντρικό δικτυακό τόπο του ευρωβουλευτή:
jorgo-chatzimarkakis.org.liberale.de/

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: