Δήμας, Γκλαβάκης, Δρόσος

Από την εκδήλωση

Ο κόσμος της ελληνικής γαστρονομίας και οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της μεσογειακής ελληνικής κουζίνας παρουσιάστηκαν τη Τετάρτη (18/4) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτβουλίας του ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Γκλαβάκη και με την υποστήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Α΄ Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Γκλαβάκης στην ομιλία του εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά προϊόντα θα κάνουν εντονότερη την παρουσία τους στις αγορές της Ευρώπης.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Kerasma, καθηγήτρια κα Αντωνία Τριχοπούλου, παρουσίασε την υψηλή διατροφική αξία των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Παναγιώτης Δρόσος, αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του, στην προσαρμογή των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων και συμπλήρωσε λέγοντας πως “οι ευρωπαίοι καταναλωτές είναι ήδη εξοικειωμένοι με μερικά ελληνικά προϊόντα όπως οι ελιές Καλαμάτας και η φέτα, ενώ άλλα, όπως η μαστίχα Χίου, το ελληνικό μέλι, ο κρόκος Κοζάνης, τα μυρωδικά, αποτελούν για πολλούς από αυτούς, ένα νέο κόσμο απολαυστικών γευστικών ανακαλύψεων ”, Ολοκληρώνοντας τόνισε επίσης την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων κατά 34% που αποτελεί ρεκόρ εξαγωγών προς την Ευρώπη, για το 2006.
Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κ. Θεοδόσης Βάλλας αναφέρθηκε στο δημιουργικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον ταίριασμα των παραδοσιακών και νέων προιόντων στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, συμπληρώνοντας έτσι τις δράσεις που υλοποιεί ο ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) στην αγορά του Βελγίου, με έμφαση την επερχόμενη διεθνή έκθεση ιχθυοκαλλιέργειας στις Βρυξέλλες, ESE (24-26 Απριλίου).

Στην εκδήλωση εκτός από τους Ευρωβουλευτές, συμμετείχαν επαγγελματίες του εμπορίου τροφίμων και ποτών και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, προς τους οποίους ο κ. Δρόσος ανακοίνωσε την πραγματοποίηη του φεστιβάλ ελληνικής γεύσης το ερχόμενο φθινόπωρο στις Βρυξέλλες, μια πρωτοβουλία που ήδη έχει υλοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία σε μεγάλες μητροπόλεις όπως η Ν. Υόρκη και το Τόκιο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos