Το μνημείο

Ρίζα, Ιεράπετρας

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου «Μνήμες του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών Ιεράπετρας» από την Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού της Νομαρχιαής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου ξεκίνησε το κύριο μέρος του σχεδίου όπου θα καταγραφούν με συνεντεύξεις οι προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων, συγγενών και συγχωριανών που σχετίζονται με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα των χωριών της δυτικής Ιεράπετρας τον Σεπτέμβριο του 1943, διατηρώντας την μνήμη αυτή ζωντανή για γενιές του παρόντος και του μέλλοντος με την έκδοση δίγλωσσου βιβλίου που θα περιλαμβάνει τις μαρτυρίες αυτές.

Από τον Νοέμβριο και μέχρι τον Απρίλιο του 2008, επιστημονικό προσωπικό της Ν.Α. Λασιθίου θα επισκέπτεται τακτικά τα χωριά αυτά (Μύρτος, Μουρνιές, Γδόχια, Ρίζα, Μύθοι, Μεταξοχώρι, Χριστός και Μάλες) επιδιώκοντας να γνωρίσει από κοντά τους κατοίκους και να πάρει συνεντεύξεις σχετικά με τα βιώματά τους την περίοδο της κατοχής.
Παρακαλούνται όσοι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σχέδιο καταθέτοντας την δική τους μαρτυρία να επικοινωνήσουν με τον επιστημονικό υπεύθυνο του σχεδίου κο Γεροντή Στέφανο στο τηλ. 28410-98221 στην Ν.Α. Λασιθίου.
Εν τω μεταξύ, το επιστημονικό προσωπικό της Ν.Α. Λασιθίου συμμετείχε με σχετική εισήγηση στο 14ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Εντατικό Σεμινάριο – Συνέδριο του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες» στο Ρέθυμνο από 23-26/11/2007. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η προσπάθεια της Ν.Α. Λασιθίου χαιρετίστηκε με θετικά σχόλια από τους συνέδρους ενώ άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας με αρκετούς ερευνητές που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο σχέδιο και τα αποτελέσματά του.

Το σχέδιο χρηματοδοτείται κατά 60% από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες» 2007-2013, Δράση 4 «Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη». Η προστασία της μνήμης των αγώνων και των μαρτυριών του λαού μας αποτελεί προτεραιότητα της Ν.Α. Λασιθίου που έπειτα από την επίσημη καθιέρωση του ολοκαυτώματος ως δημόσια εορτή για τον δήμο Ιεράπετρας, προχωρά σε μια ενέργεια που θα έχει άμεσους αποδέκτες τον νεανικό μας πληθυσμό χρησιμοποιώντας την ίδια την φωνή αυτών που βίωσαν το ολοκαύτωμα: των παππούδων και γιαγιάδων μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: