ΠροσοπισμόςΦΛΕΒΑΡΗΣ! Ο Τρίτος μήνας του χειμώνα, κρύος λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και ζεστός για εμάς που σκεφτόμαστε· όλους εκείνους που αγαπάμε όλα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης

Τον Φλεβάρη σι πρόσκοποι όλου του κόσμου έρχονται πιο κοντά με την ημέρα σκέψεως, μια γιορτή αφιερωμένη στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, την φιλία, στην κοινή προσπάθεια μικρών και μεγάλων, όλων των μικρών και μεγάλων όλης ης γης, να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο.

Η 22α Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα σκέψεως με αφορμή την Κοινή ημερομηνία γέννησης του Αρχιπροσκόπου Robert Baden Powell και της Αρχιοδηγού Olave Baden Powell.

Ο Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού το 1910. Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας.

Από τα πρώτα του χρόνια, που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ξεκίνησε και δημιουργήθηκε αυθόρμητα αυτός ο «ωραίος κόσμος» του προσκοπισμού, πολλοί απ’ όλα τα μέρη της γης, ένιωθαν την ανάγκη να στέλνουν τις ευχές τους στον ιδρυτή του προσκοπισμού με την ευκαιρία των γενεθλίων του στις 22 Φεβρουαρίου. Ήταν μοναδική σύμπτωση ότι και η γυναίκα του και στενή συνεργάτιδα, που ηγήθηκε για πολλά χρόνια από το 1912 της κίνησης των οδηγών, η lady Olave Baden Powell είχε και εκείνη τα γενέθλια της την ίδια ακριβώς ημέρα.

Οι σκέψεις όλων και οι ευχαριστίες προς τον ιδρυτή και την σύζυγο του για το έργο τους, αποτέλεσαν, καθώς περνούσαν τα χρόνια, την βάση μιας αόρατης επικοινωνίας προσκόπων και οδηγών με τον ιδρυτή και τη σύζυγό του και μέσω αυτών με τους προσκόπους, τις οδηγούς των άλλων χωρών. Έτσι καθιερώθηκε στην αρχή από την οδηγική κίνηση και από το 1929 από την προσκοπική Κίνηση, η 22α Φεβρουαρίου σαν ημέρα σκέψεως.

Στη 19η παγκόσμια συνέλευση στην Ρόδο το 1963 κατόπιν πρότασης της ελληνικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε να εορτάζεται παγκόσμια αυτή η επέτειος. Είναι ένας συμβολικός εορτασμός που η ελεύθερη σκέψη ξεπερνά φραγμούς και σύνορα, αναλογίζεται την έκταση της προσκοπικής Κίνησης και χαιρετά με ανθρωπιά τον αδελφό πρόσκοπο μιας άλλης χώρας, μιας άλλης θρησκείας, μιας άλλης φυλής…

Π.Ε. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos