Λίμπερτυ Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε χθες (25.10) στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας κ. σαρλς Ρις με κύριο θέμα την παραχώρηση προς τη χώρα μας, από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., του πλοίου τύπου Λίμπερτυ Arthur M. Huddell, προκειμένου να μετατραπεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης.

Ειδικότερα ο Αμερικανός Πρέσβης ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει ειδικό νόμο με τον οποίο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να παραχωρήσει ως δωρεά πος την Ελλάδα το τελευταίο πλοίο Λίμπερτυ που υπάρχει στον κόσμο.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως ιστορικό για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και επεσήμανε την προσφορά προς τη χώρα μας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, των πλοίων τύπου Λίμπερτυ καθώς και τη συμβολή τους στην αναγέννηση της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας μετά την τεράστια καταστροφή που είχε υποστεί ο εμπορικός μας στόλος κατά τη διάρκεια του Μεγάλου πολέμου.
Τα πλοία τύπου Λίμπερτυ αποτέλεσαν τα βασικά σκάφη μεταφοράς εφοδίων, από την Αμερική προς την Ευρώπη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτά πολέμησαν κατά του Άξονος μαζί με τους συμμάχους, χιλιάδες έλληνες ναυτικοί, εκ των οποίων 2.000 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις μάχε του Ατλαντικού.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: