Ο δήμαρχος Αγίου ΝικολάουΕπιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,   κ. Γιάννη Ραγκούση, απέστειλε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, για το θέμα των τελών παρεπιδημούντων.
Η  επιστολή κοινοποιείται στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντίνο Ρόβλια και στην Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κα Αγγελική Γκερέκου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα των τελών παρεπιδημούντων και εκδιδομένων λογαριασμών (2%), δεδομένου ότι οι τουριστικοί Δήμοι και κυρίως οι νησιωτικοί και επαρχιακοί έχουν φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Καταρχήν δεν ικανοποιήθηκε η αποκατάσταση του τέλους για το 2009, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις και τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε αδυναμία κάλυψης και των στοιχειωδών αναγκών, με δυσμενή αποτελέσματα για τις κοινωνίες μας και τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις απωλειών είναι: ο Δήμος Θήρας απώλειες 1.800.000€, ο Δήμος  Αγίου Νικολάου 2.025.000€, ο Δήμος Μαλίων 967.000€, o Δήμος Χερσονήσου 2.700.000€, ο Δήμος Νέας Κυδωνίας Κρήτης 1.005.000€, ο Δήμος Γουβών Κρήτης 1.200.000€, ο Δήμος Κω 1.350.000€, ο Δήμος Πάρου 883.000€, ο Δήμος Ύδρας 2.000.000€, ο Δήμος Καλλιθέας Ρόδου 1.600.000€  κ.ο.κ.

Τα έσοδα αυτά είναι προφανές ότι για τους μικρούς κυρίως Δήμους έχουν πολύ μεγάλη σημασία και η έλλειψη τους μας έχει οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάρρευση.

Από την άλλη πλευρά κ. Υπουργέ, αδυνατούμε να καταρτίσουμε προϋπολογισμούς για το 2010 χωρίς τα παραπάνω έσοδα και χωρίς να  γνωρίζουμε την τύχη του τέλους παρεπιδημούντων.

Γνωρίζουμε ότι η θέση της Κυβερνητικής παράταξης ήταν και είναι υπέρ της αποκατάστασης του τέλους, είναι επίσης δεδομένη η ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ, όπως επίσης γνωρίζουμε τις πιέσεις από την πλευρά κυρίως των μεγάλων ξενοδόχων για την διατήρηση του μικρού ποσοστού ή την οριστική εξάλειψη του τέλους.

Θα παρακαλούσαμε ως εκ τούτου να μας διευκρινίσετε τις προθέσεις σας και βεβαίως να αποκατασταθεί εγκαίρως αυτή η αδικία και η ζημία που έχουμε υποστεί και είμαστε στη διάθεση σας  για οποιαδήποτε συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Τουριστικών Δήμων

Δημήτρης Κουνενάκης

Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos