Αρπάχτηκαν για την αρπαγή Με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και απαίτηση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, εκδήλωσης που θα προβάλει το νομό Λασιθίου, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για την «αρπαγή της Ευρώπης» στη συνεδρίαση της Τρίτης (19/10)η ΤΕΔΚ Λασιθίου.
Μπορεί στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ να υπήρχαν συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, το ενδιαφέρον τους όμως εστιάστηκε στην «αρπαγή της Ευρώπης» πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το Στρασβούργο εποχή.
Από την αρχή το Συμβούλιο «έστησε στον τοίχο» το δήμαρχο Αγίου Νικολάου Γιάννη Λουκάράκη, ο οποίος σχεδόν απολογητικά μίλησε για τις δυσμενείς συγκυρίες που δεν επέτρεψαν να γιορταστεί το γεγονός όπως θα έπρεπε, για το κόστος του γλυπτού και της μεταφοράς του και την τεράστια προσπάθεια του Δήμου να πείσει την Περιέρεια, να συνεισφέρει οικονομικά στην όλη προσπάθεια, στα πλαίσια προώθησης του τουρισμού.

Κάτι βέβαια που έγινε και αυτό ήταν ένα από τα σημεία που εξόργισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ης ΤΕΔΚ και άρχισαν να βάλλουν εναντίον της Περιφέρειας.

«Συγχαρητήρια για το δήμο Αγίου Νικολάου…. στην ανακοίνωση της Περιφέρειας γίνεται λόγος για πρόσκληση των Δημάρχων των μεγάλων Δήμων του νησιού αλλά εμείς δεν συμπεριλαμβανόμαστε σ΄αυτούς…. είναι ένα μεγάλο γεγονός πρωτίστως για τον ¶γιο Νικόλαο και μετά για όλους εμάς στο Λασίθι και δε μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε όπως οι άλλοι νομοί της Κρήτης από όπου θα πάνε ο Νομάρχης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ&….. η δυσαρέσκεια είναι για την Περιφέρεια. Πρώτη φορά φαίνεται ότι έχει χρήματα. Αν θέλει φαίνεται τι μπορεί. Στους δήμους δεν έχει δώσει ποτέ τίποτα» δήλωσε αγανακτισμένος ο δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος  Χριστοφακάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Οροπεδίου – Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς δήλωσε τη βαθιά πίκρα του. « η υπόθεση είναι συνδεδεμένη με τον τόπο. Δε γνώριζα τίποτα. ΄Έχω ετοιμάσει ομάδα κρούσης για πάνω. (Στρασβούργο). Δέχεστε να ξεχνάτε την ιστορία του τόπου μας. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία του νομού Λασιθίου, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δε θα με λένε εμένα προδότη ο συγχωριανοί μου».

Και ο δήμαρχος της Σητείας κ. Νίκος Τσικαλάκης «επί της ουσίας δεν έχει καμιά αξία, δε μας ενδιαφέρουν οι φιέστες. Οι εκδηλώσεις να γίνονται με μεγάλη περίσκεψη. Τρία χρόνια προσπαθώ να κάνω πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρέπει να γίνω επαίτης για να παρακαλέσω τους υπουργούς για λεφτά».

Τελικά όλοι συμφώνησαν πως «ο δήμος Αγίου Νικολάου δεν πρέπει να απολογείται, τα κατάφερε μια χαρά. Η γενική ένσταση ήταν ότι υποτιμάται συνεχώς ο νομός Λασιθίου στο σύνολο του και όον αφορά την Περιφέρεια έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι διαθέτει λεφτά μόνο για συγκεκριμένα ζητήματα».

Για τους παραπάνω λόγους η ΤΕΔΚ Λασιθίου αποφάσισε

  • να στείλει επιστολή στον Γ.Γ.της Περιφέρειας, καταρχήν με ευχαριστίες και επαίνους για τη αξιόλογη προσπάθεια του δήμου Αγίου Νικολάου αλλά και επιφυλάξεις και πικρία για την συμπεριφορά της απέναντι στο νομό.
  • να απαιτήσει από την Περιφέρεια χρηματοδότηση εκδήλωσης που θα προβάλλει το νομό, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναυλία και απονομή συμβολικού βραβείου για τους γλύπτες.
  • έκδοση ειδικού εντύπου για την προβολή και διάδοση του γεγονότος στο Στρασβούργο.

Τέλος αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει την ΤΕΔΚ Λασιθίου στο Στρασβούργο δήμαρχος Οροπεδίου – Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς.

Τα υπόλοιπα θέματα που συζήτηθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Λασιθίουήταν καταρχήν το θέμα της ίδρυσης των νέων σχολών στο νομό Λασιθίου. Δήλωσε την υποστήριξη της στο ψήφισμα που εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, που και αυτό ζητούσε την εξαγγελία τη ίδρυσης σχολών στο νομό Λασιθίου.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΤΕΔΚ Λασιθίου στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας. Ενώ τέθηκε και το ζήτημα δημιουργίας Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στη Νεάπολη, που έχει κτιριακή υποδομή αφού ήδη διαθέτει δικαστήριο και φυλακές.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos