Τζερμιάς - ΧατζημαρκάκηςΓια την «Κρητικοσύνη», μίλησε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Παύλος Τζερμιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στο Στρασβούργο την Τρίτη (25/10) ο κρητικής καταγωγής Ευρωβουλευτής του Γερμανικού κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή την τοποθέτηση του γλυπτού η «Αρπαγή της Ευρώπης» των κρητικών καλλιτεχνών Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη, στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Με αφορμή τη σημερινή γιορτή των αποκαλυπτηρίων ου γλυπτού «η Αρπαγή της Ευρώπης» θέλησα να προσκαλέσω ένα εξαίρετο συμπατριώτη μας για να μας μιλήσει για την Κρήτη και τον πολιτισμό της. Για να μας μιλήσει για το μύθο και την αξία της Κρήτης. Ένα από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες με μακρόχρονη παρουσία στα ερωπαϊκά γράμματα, που έχει προβάλλει όλες τις πτυχές του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε παρουσιάζοντας τον ομιλητή ο κ. Χατζημαρκάκης.
Ο διαπρεπής και πολυβραβευμένος ιστορικός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο Μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης αλλά και την αξία του Μινωικού Πολιτισμού, ενώ μίλησε και για την «Κρητικοσύνη», σπεύδοντας να διευκρινίσει πως ο νεολογισμός δεν απαντάται στα λεξικά ωστόσο μπορεί να διατυπωθεί ως έννοια, κατά τρόπο αντίστοιχο με τη Ρωμιοσύνη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η πολιτισμική πεμπτουσία της Κρήτης δεν εξαντλείται με την αναδρομή στην ελληνική μυθολογία. Δεν εξαντλείται με την αναδρομή στη «φαρδιοφρύδα» Ευρώπη, τη θυγατέρα του Αγήνορα, του βασιλιά της Τύρου  την αγαπημένη του Δία. Όπως είδαμε, πίσω από τον μύθο κρύβεται ένα κομμάτι αλήθειας με την έννοια του συνειδησιακού κόσμου των αρχαίων Ελλήνων, γιατί οι αρχαίοι δεν φαίνεται να χρησιμοποιούσαν το όνομα ακριβώς με τις σημερινές γεωγραφικές διαστάσεις. Αλλά η Κρήτη δεν περιορίζεται στην ειδωλολατρική αρχαιότητα. Η πολιτισμική κληρονομιά της αγκαλιάζει και τις κατοπινές εποχές. Περιλαμβάνει για παράδειγμα και τον Απόστολο Παύλο κι ας είπε, ακολουθώντας τον Επιμενίδη, εκείνο το φοβερό: «Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί» Ας το πω χτυπητά: Ο Μίνως, ο Ελ Γκρέκο (ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος), ο Κορνάρος και ο Καζαντζάκης αποτελούν ένα σύνολο. Είναι ένα σύνολο γεμάτο αντιφάσεις, πολυδύναμο, πολυσύνθετο, πολυποίκιλο και ένα πλούσιο ψηφιδωτό. Και έτσι είναι ένα σύνολο ανοιχτό στον κόσμο, οικουμενικό με τη σημασία της παγκοσμιότητας. Ας θυμηθούμε και πάλι τα λόγια του Καζαντζάκη για το γιοφύρι ανάμεσα Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Το κρητικό ψηφιδωτό δείχνει τον δρόμο και στην Ευρώπη, που είναι (ή να πω: θα έπρεπε να είναι;) πολυπολιτισμική&». Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τζερμιά δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα:
www.chatzimarkakis.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Παύλος Τζερμιάς είναι ιστορικός, ελληνιστής, πολιτικός αναλυτής και ακαδημαϊκός διεθνούς φήμης. Όπως μαρτυρεί το όνομα του κατάγεται από το Τζερμιάδω Οροπεδίου Λασιθίου.
Είναι γιος του αείμνηστου Νικολάου Τζερμιά, επιφανούς δικηγόρου και στενού συνεργάτη του Ελ. Βενιζέλου, βουλευτή Βεροίας και υπουργού στην κυβέρνηση Παπαναστασίου. Μητέρα του ήταν η Εριφύλη Τζερμιά, το γένος Πλατάκη. Ζει μόνιμα στην Ελβετία όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (1965-1995), στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1984-1992) και στην Επαγγελματική Σχολή της Πόλης της Ζυρίχης (1961-1977).
Από το 1977 έως το 1979 διετέλεσε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Υπήρξε ανταποκριτής της Neue Zurcher Zeitung (NZZ) για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και διευθυντής της εκπομπής για τους έλληνες και φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας για είκοσι συναπτά έτη (1970 – 1990).
Την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας τα άρθρα του στη ΝΖΖ μεταδίδονταν τακτικά από τη Deutsche Welle. Μεταξύ των αξιόλογων έργων που έχει συγγράψει στα ελληνικά, αλλά και στα γερμανικά, είναι η Νεοελληνική Ιστορία, Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Τούτη η γλώσσα είναι δική μας», « Η Εικόνα της Ελλάδας στον ξένο κόσμο» κ.α.
Ο κρητικός ομογενής ιστορικός, ο οποίος κατά κοινή ομολογία έχει συμβάλει όσο κανείς άλλος στην προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο γερμανόγλωσσο χώρο, έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων για το πλούσιο διδακτικό του έργο.
Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το γερμανόγλωσσο έργο του «Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ το 1996 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Το Μάρτιο του 2000 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το Φεβρουάριο του 2005 βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η δραστηριότητα του Παύλου Τζερμιά συμβολίζει μιαν Ευρώπη της πολλαπλότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας», είχε πει στις 13 Απριλίου του 2002 ο τότε πρόεδρος της Εβετίας Kaspar Villinger με την ευκαιρία τιμητικής εκδήλωσης προς τιμήν του κ. Τζερμιά.

Από manos