Από τη σύσκεψη«Ο στόχος είναι μέσα στον Απρίλιο να ανοίξει το φαράγγι της Σαμαριάς και μάλιστα με τις καλύτερες προϋποθέσεις» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη (7/2) με την συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας κ. Στάθη Τζουανάκη, τους δημάρχους Μουσούρων και Σφακίων κ. Ξενοφώντα Αρναντωνάκη και Ιωσήφ Λύκου, εκπροσώπων της Επιθεώρησης Δασών Κρήτης της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως δήλωσε κ. Τσόκας στην σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και η πρόσληψη γιατρών και προσωπικού. Παράλληλα αποφασίστηκε από την πλευρά της Περιφέρειας να δοθεί άμεσα ένα κονδύλι στην Διεύθυνση Δασών και ορισμένα έργα που αφορούν τους Δήμους να περάσουν στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
 
Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του ΓΓ:
Στην σημερινή σύσκεψη για το φαράγγι της Σαμαριάς συμμετείχαν η Επιθεώρηση Δασών Κρήτης, η Διεύθυνση Δασών Χανίων οι Δήμαρχοι Μουσούρων και Σφακίων και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο στόχος είναι μεσα στον Απρίλιο να ανοίξει το φαράγγι με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Έχουν ζητηθεί οικονομικές ενισχύσεις, όπως κάθε χρόνο, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι και το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο και για τα λειτουργικά έξοδα, και αυτό το κονδύλι το περιμένουμε. Παράλληλα όμως εμείς θέλοντας να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να είμαστε έτοιμοι, διότι ο χρόνος περνάει και ήδη έχει περάσει αρκετός, και τον φετινό χειμώνα είχαμε αρκετές ζημιές στο φαράγγι, αποφασίσαμε κατά την σημερινή σύσκεψη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης ζημιών και πρόσληψης προσωπικού. Από την πλευρά της Περιφέρειας θα δοθεί άμεσα ένα κονδύλι στην Διεύθυνση Δασών Χανίων και ορισμένα έργα που αφορούν τους Δήμους και μπορούν να χειρισθούν θα περάσουν στο ΘΗΣΕΑ. Θα τα χειριστούν οι Δήμοι με προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια και με επίβλεψη από το Δασαρχείο.
 
Ερ. Ποιος είναι ο χρόνος που έχετε προσδιορίσει για το άνοιγμα του φαραγγιού;
Απ. Ο στόχος είναι όπως κάθε χρόνο να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Φιλοδοξούμε 15 Απριλίου να ανοίξουμε το φαράγγι.
 
Ερ. Θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό. Έχουμε δει δασοφύλακες να κάνουν τους γιατρούς;
Απ. Αυτό εγώ δεν το γνωρίζω. Εάν κάποιος υπεύθυνος το γνωρίζει και το δηλώνει φέρνει και την ευθύνη των λόγων του και πολύ περισσότερο των πράξεων του, και δεν είναι δικό μου θέμα.
 
Ερ. Ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει…
Απ. Ιατρικό προσωπικό δεν υπήρξε ποτέ. Το ιατρικό προσωπικό εδίδετο παλαιότερα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αριθμό των στρατευσίμων και έτσι υπάρχει μια δυσκολία στην εξεύρεση γιατρών. Γι’ αυτό τον λόγο από τώρα ξεκινάμε την πρόσληψη γιατρών ειδικά για το φαράγγι για όλο το χρονικό διάστημα που θα λειτουργήσει φέτος. Aυτό θα γίνει με την βοήθεια του Δήμου Σφακίων. Πέρυσι, σας θυμίζω, είχε αποφασιστεί στις 6 Ιουνίου και προσελήφθησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους. Φέτος πιστεύουμε ότι το έχουμε ξεπεράσει και οι προσλήψεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα. Στόχος είναι ανοίγοντας το φαράγγι ν έχουμε και τους γιατρούς, όπως να έχουμε και τους φύλακες, και να ολοκληρωθούν τα έργα.
 
Ερ. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που σας παρουσίασαν σήμερα;
Απ. Εάν δεν λειτουργήσει ο οργανισμός του Εθνικού Δρυμού και εάν δεν υπάρχει η πάγια χρηματοδότηση μέσω του Κεντρικού Ταμείου ως προς το φαράγγι τότε κάθε χρόνο θα καλούμεθα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Έτσι λοιπόν φέτος φιλοδοξούμε να λυθεί το πρόβλημα. Έτσι και αλλιώς θα δημιουργηθεί ο οργανισμός φέτος, αλλά θέλι ένα χρονικό διάστημα για να ρυθμιστεί, και παρ’ ότι προχωρούμε μια πιο οριστική λύση σε σχέση με το ιατρείο του φαραγγιού. Και παρ’ ότι και τα άλλα προβλήματα της κεντρικής χρηματοδότησης θα λυθούν δεν μπορούμε να περιμένουμε και αυτή την χρονιά. Αυτή την περίοδο θα την καύψουμε εμείς με τις δικές μας δυνάμεις με την βοήθεια όλων και φιλοδοξούμε από του χρόνου θα αλλάξει εντελώς το καθεστώς. Να μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια του οργανισμού του Εθνικού Δρυμού.
 
Δηλώσεις δημάρχου Μουσούρων κ. Ξενοφώντα Αρναντωνάκη
 
Eρ. Ο Γενικός μας είπε ότι το φαράγγι προτίθεται να ανοίξει σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Πιστεύετε ότι επαρκεί ο χρόνος για να υλοποιηθούν όλα τα έργα τα απαιτούμενα;
Απ. Κοιτάτε να δείτε το ενδιαφέρον που δείχνει ο Γενικός όσον αφορά τη διάνοιξη και όταν λέμε διάνοιξη εννοούμε την ομαλή πορεία του φαραγγιού και την ασφαλή, αυτό είναι γεγονός πράγμα που έκανε και εμάς τους Δημάρχους των όμορων δήμων να σκύψουμε και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να ανταποκριθούμε και στη θέληση θα λέγαμε του Γενικού αφενός και αφετέρου, και στην προσδοκία όλων όσων θέλουν να επισκεφτούν το φαράγγι. Πιστεύω με τις αποφάσεις που παίρνουμε τώρα μέσα ότι θα λυθούν όλα εκείνα τα «κακώς κείμενα» και θα μπορέσει από την καινούρια περίοδο στα χρονικά όρια που έβαλε ο Γενικός να είναι ασφαλές το φαράγγι για κάθε επισκέπτη.
 
(Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Κρήτης)
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: