επιμελητήριο ΛασιθίουΟ πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης υπέβαλε υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρα για προβλήματα που αφορούν στη δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του υπομνήματος:

Κε Υπουργέ,

Σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για το θέμα αυτό.

Θεωρούμε ότι ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου βεβαίωσης και καταβολής οφειλών είναι επιβεβλημένο αλλά το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου υπό συζήτηση θεωρούμε ότι δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να είναι αποσπασματική και να περιπλέκει το υπάρχον φορολογικό καθεστώς αλλά να απλοποιεί τις διαδικασίες προς όφελος της επιχειρηματικότητας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου έρχεται δυστυχώς σε πλήρη αντίθεση με άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών και στην περιοχή μας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Έτσι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και εγκλεισμό στις φυλακές.

Κατ ουσίαν οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους επωμίζονται τα αποτελέσματα της ύφεσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Η επιχειρηματικότητα δεν θα βελτιωθεί με την εξόντωση των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ρεαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τέτοιες που να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να εξυπηρετήσουν.

Η ποινικοποίηση της αυτασφάλισης στον ΟΑΕΕ δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν. Αντιθέτως θα επιτείνει το πρόβλημα του ΟΑΕΕ και θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε άλλες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ύφεση και την ανεργία.

Η μόνη διέξοδος στο πρόβλημα αυτό είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος, ελέγχου, βεβαίωσης και καταβολής των οφειλών των φορολογουμένων, τρεχουσών ή καθυστερουμένων, πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις με βάση τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην αγορά, αναθεωρώντας ριζικά όλες τις μέχρι σήμερα αποσπασματικές, διάσπαρτες και αναποτελεσματικές διατάξεις.

 

Άγιος Νικόλαος 20/9/2013

Με εκτίμηση

 

Ο πρόεδρος

Θωμάς Χαριτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos