ποδηλατοδρομίαΟι λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν  την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου, σε μια περιήγηση – ανάβαση στην κορυφή του Αφέντη του ορεινού όγκου Θρυπτής στην Ανατολική Κρήτη. Οι ποδηλάτες που θα μετέχουν θα έχουν μια μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουν ένα όμορφο ορεινό κομμάτι της ανατολικής Κρήτης σε μια κυκλική διαδρομή με πλούσιες εικόνες.  Οργανωτής για έκτη φορά είναι ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης που φέτος συμπληρώνει εικοσιένα χρόνια πλούσιας δραστηριότητας.

Αφετηρία και τερματισμός το Καβούσι Ιεράπετρας. Οι ποδηλάτες θα καλύψουν συνολική  διαδρομή 54 χιλιομέτρων με ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Θρυπτής, τον Αφέντη, στα 1476 μέτρα χωρίς αλπικές δυσκολίες.

Από την πλατεία του χωριού Καβούσι, οι ποδηλάτες θα αναχωρήσουν με ποδήλατο βουνού (mountain bike) στις 8:30 π.μ. ανηφορίζοντας προς τον Αζοριά με μικρή στάση στην αρχαία ελιά του Καβουσίου. Από την είσοδο του πανέμορφου φαραγγιού Μέσωνα  θα κατευθυνθούν ανατολικά στο όμορφο μετόχι της Αύγου (470 μ. υψόμετρο) που θα είναι η δεύτερη στάση. Η ρεματιά της Μυλωνιάς, οι πηγές του Αγίου Νικήτα, ο αγροτικός οικισμός Τσαμάντης και  Δρακαλεύρι είναι οι επόμενοι σταθμοί. Στην κορυφή του Αφέντη στα 1476 μ. οι ποδηλάτες θα βιώσουν την πιο ήσυχη κορυφή της Κρήτης, θα αγναντέψουν όλη την Ανατολική Κρήτη από το Κρητικό μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, από ακρωτήριο  Σίδερο μέχρι και τις κορφές του Οροπεδίου Λασιθίου και θα ανάψουν το κερί τους στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

Ο παραδοσιακός οικισμός Θρυπτή (850 μ.) είναι η επόμενος σταθμός. Το πέρασμα μέσα από το δάσος της Θρυπτής θα τους ξεκουράσει και θα τους αναζωογονήσει. Επόμενος σταθμός, ο ιερός ναός της Αγίας Άννας (600 μ.) που σκεπάζεται από πανύψηλα πεύκα. Με κατεύθυνση τον παραδοσιακό οικισμό Μοναστηράκι (180 μ.) η κυκλική διαδρομή θα ολοκληρωθεί με τερματισμό την πλατεία του χωριού Καβούσι.

Η ορεινή ποδηλασία είναι ένα δημοφιλές άθλημα που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στην Κρήτη. Μετά τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, που για πρώτη φορά το άθλημα διεξήχθη σε βουνό, στην Πάρνηθα, όλο και περισσότεροι γίνονται λάτρεις αυτού του σπορ που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.

Η συμμετοχή γίνεται με προσωπική ευθύνη του συμμετέχοντα και απευθύνεται σε έμπειρους ποδηλάτες. Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ και οι ποδηλάτες θα λάβουν αναμνηστικό μπλουζάκι και δίπλωμα. Υποχρεωτικός εξοπλισμός για αυτή την ποδηλασία είναι το κράνος, εργαλεία, σαμπρέλες, τρόμπα, φώτα ποδηλάτου, υδροδοχείο, ατομικό φαρμακείο, αντιανεμικά. Σε όλη την διαδρομή θα υπάρχει συνοδευτικό αυτοκίνητο.

Οι ποδηλάτες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον έφορο αγώνων Ο.Υ. Κρήτης  κ. Γιάννη Παντατοσάκη (κιν. 6972865015) και στο μέλος κ. Νίκο Φερετζάκη (κιν. 6973032299).
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: