Γιώργος ΜηλιαράςΟ Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς, με αφορμή τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την λειτουργία κυλικείου στην είσοδο του «Δικταίου ¶ντρου», απέστειλε την παρακάτω επιστολή στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, την οποία κοινοποιεί στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη και στην ΚΔ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων στον ¶γιο Νικόλαο.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΟΙΚ/Β/4423 16 / 05 / 2005 Διακήρυξη Δημοσίου Διαγωνισμού, την Δευτέρα 6 Ιονίου προκηρύσσετε την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το κυλικείο που δημιούργησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων στην είσοδο του σπηλαίου του Ψυχρού (Δικταίον ¶ντρον).
Με την ενέργεια αυτή προκαλείτε την τοπική κοινωνία αποδεικνύοντας ότι το ΤΑΠ ενδιαφέρεται μόνο για έσοδα από μια περιοχή στην οποία δεν έχετε προσφέρει τίποτα περισσότερο από την επένδυση αξιοποίησης του Σπηλαίου προς όφελος πρωτίστως του ΤΑΠ. Τυχόν επίκληση από μέρους σας, ως παράπλευρης ωφέλειας, της επισκεψιμότητας της περιοχής, οφείλουμε ν σας ενημερώσουμε ότι αυτή υπήρχε και πριν από τις επεμβάσεις αξιοποίησης που κάνατε στο Σπήλαιο.
Στο σημείο αυτό οφείλω επίσης να σας υπενθυμίσω ότι το Σπήλαιο είναι χαρακτηρισμένο από το 1970 με απόφαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ως χώρος «ιδαίτερου φυσικού κάλλους» εκτός από αρχαιολογικός χώρος και νομιμοποιείται η συνδιαχείριση του με το Δήμο ως «μνημείο της φύσεως», πράγμα που ουδέποτε επιτρέψατε.
Το Ταμείο εισπράττει μόνο από τον αρχαιολογικό χώρο χωρίς να αποδίδει τίποτα στην τοπική κοινωνία, γεγονός που έχει επισημανθεί στο παρελθόν και υπάρχουν σχετικά υπομνήματα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα αυτό. Αυτό που επιχειρείται όμως αυτή την ώρα είναι πέρα από κάθε λογική. Την ίδια ώρα που στο χώρο στάθμευσης των οχμάτων κάτω από το Σπήλαιο λειτουργούν επιχειρήσεις που προσφέρουν ότι είναι απαραίτητο για τους επισκέπτες, εσείς δημιουργείται ένα κυλικείο στην είσοδο του Σπηλαίου, αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος που συνεπάγονται οι αποφάσεις σας και χρησιμοποιείται την εξουσί που έχετε ως κρατικός φορέας για να μπείτε σε ανταγωνισμό με τους ιδιώτες επιχειρηματίες, οδηγώντας τις οικογένειες των ανθρώπων που ζουν από τα έσοδα αυτά, σε απόγνωση.
Προσωπικά δεν μπορώ να κατευνάσω την μήνη της τοπικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι εδώ είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν μαζί σας προκειμένου να μην γίνει αυτό που σχεδιάζετε.
Θα έπρεπε δε να γνωρίζετε ότι το Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται σε μια φθίνουσα πορεία με το 67% του πληθυσμού να αποτελείται από ανθρώπους της τρίτης ηικίας. Ο πληθυσμός συρρικνώνεται δραματικά κάθε μέρα και ο τόπος μαραζώνει από την έλλειψη νέων ανθρώπων. Με την ενέργεια σας αυτή δίνετε ένα επιπλέον πλήγμα στους ανθρώπους εκείνους που προσπαθούν να κρατηθούν στο τόπο τους λειτουργώντας μια επιχείρηση.
Προφανώς εσείς αδιαφορείτε για αυτά και σας ενδιαφέρει μόνο πόσα χρήματα θα εισπράξετε από τον αρχαιολογικό χώρο.
Θέλω λοιπόν να σας καταστήσω σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτό το κυλικείο δεν θα λειτουργήσει ποτέ ομαλά. Δεν θα επιτρέψει η τοπική κοινωνία να λειτουργήσει ποτέ και μάλιστα με μπροστάρη το Δήμο. Σας ξεκαθαρίζω δε ότι δεν πρόκειται ποτέ να υδροδοτηθεί το κυλικείο με Δημοτική παροχή νερού και ούτε θα επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζετε στο εξής με αυτό τον τρόπο.
 
Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου,
Γιώργος Μηλιαράς

Print Friendly, PDF & Email

Από manos