Με αφορμή την καθιέρωση της 22ας Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, κάποια από τα μηνύματα:

Δήμαρχος Ηρακλείου:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, υπενθυμίζει τους ατομικούς και συλλογικούς μας ρόλους για την προστασία, τη βιώσιμη χρήση και τη διαχείρισή του.

Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και στο Ηράκλειο είναι γνωστά, ενώ δεδομένη είναι και η ανάγκη αποφυγής της σπατάλης και προστασίας των υδάτινων πόρων του τόπου μας.

Η Κρήτη άλλωστε, δεν είναι ένας άνυδρος τόπος. Δεν λείπει το νερό από την Κρήτη. Αυτό που λείπει είναι η σωστή διαχείρισή του. Γίνονται σχεδιασμοί σε Περιφερειακό επίπεδο, ως Δήμος και εμείς έχουμε ειδικότερους στόχους μας και με γνώμονα ότι το νερό είναι ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του.

Μέσω της ΔΕΥΑΗ και με τα νέα δίκτυα που περιορίζουν τις διαρροές, τα νέα υδρόμετρα, τη νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων που θα ενισχύει την άρδευση δημιουργώντας συνθήκες κυκλικής οικονομίας, αλλά και με τα νέα έργα που προετοιμάζονται όπως το φράγμα του Λαδούκου και τον συνοδευτικό σχεδιασμό των αρδευτικών δικτύων για την ενδοχώρα του Δήμου μας, κινούμαστε προς την κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης του υδάτινού μας δυναμικού.

Σας καλώ να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια. Να προστατέψουμε το πολύτιμο αγαθό του νερού, η καθεμία και ο καθένας με τον τρόπο του . Μαζί, μπορούμε να κάνουμε  τη διαφορά.».

Μήνυμα Προέδρου Ε.Δ.Ε.Υ.Α. / Π.Ε.Δ / Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη

Απ’ όλα τα αγαθά που διασφαλίζουν τη διάρκεια και την ποιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, το νερό είναι το πιο πολύτιμο.

Η επάρκεια ή η έλλειψή του επιδρούν καθοριστικά στην υγεία, την παραγωγή τροφίμων και  τη διατροφή, τις οικονομικές δραστηριότητες, την εργασιακή απασχόληση,  τις κοινωνικές σχέσεις, τις υποδομές, την εκπαίδευση  αλλά και τη συγκρότηση κρατών, τη μετανάστευση, τη παγκόσμια ειρήνη.

Η αξία του νερού, είναι αδιαπραγμάτευτη και διαχρονικά αναγνωρισμένη. Η ορθολογική του διαχείριση, εντούτοις, είναι διαρκώς υπό διαπραγμάτευση. Μια πρόκληση, με απειλητικές διαστάσεις την οποία καλείται – με τραγική καθυστέρηση- να αντιμετωπίσει ο πλανήτης  συνολικά και αποτελεσματικά.

Η πρώιμη έλευση της κλιματικής αλλαγής,  για την οποία η επιστήμη μας είχε εγκαίρως προετοιμάσει, καταδεικνύει διαρκώς την ανεπαρκή (αν όχι ανώριμη και ιδιοτελή ) ατομική και συλλογική ανθρώπινη μέριμνα στην προστασία και διαφύλαξη του ζωογόνου αυτού φυσικού πόρου.

Ο φυσικός κύκλος του νερού δέχεται,  ακόμη και σήμερα, σοβαρά πλήγματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα  ακραία φυσικά και καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές,  πλημμύρες,  σεισμοί κ.α., τον υπερτουρισμό, την αλόγιστη σπατάλη και  την  εξάντληση των αποθεμάτων  νερού,  συνθήκες που αναπόδραστα οδηγούν σε  επιδημίες ασθενειών, λειψυδρία, ξηρασία,  αλυσιδωτές  καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, ερημοποίηση.

  Η υπέρμετρη κινδυνολογία, η μοιρολατρία, η μετάθεση ευθυνών, η απάθεια και η αδιαφορία αποτελούν πρακτικές που   δεν έχουν πλέον θέση στη σκέψη και την καθημερινή, ανθρώπινη πρακτική στον τομέα διαχείρισης του νερού αλλά και των λυμάτων.

Η διασφάλιση της πρόσβασης  όλων των ανθρώπων του πλανήτη σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε συστήματα αποχέτευσης φιλικά προς το περιβάλλον, συνιστά επιτακτική υποχρέωση με πολλούς αποδέκτες:  Τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες (G-20), τις  εθνικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές,  τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, τους επιστήμονες, την  κοινωνία των πολιτών , τον καθένα και την καθεμία από μας ξεχωριστά.

Αναμφισβήτητα, η πολιτική βούληση έχει σημαντικό ρόλο στην ευόδωση του στόχου  που είναι η εξασφάλιση καθαρού νερού και αποχέτευσης για όλους.

 Η συμμετοχή ωστόσο στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μέτρων δράσης και πρακτικών για την προστασία, και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, θα πρέπει να έχει καθολικότητα και μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.

Η ΕΔΕΥΑ, υπηρετώντας το έργο που έχει αναλάβει, με αποφασιστικότητα, γνώση και σταθερή συνεργασία με όλες τις Δ.Ε.Υ.Α της χώρας,  τις ΠΕΔ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους κατά τόπους θεσμικούς φορείς, οργανωμένες συλλογικότητες και ιδιώτες, διεκδικεί δυναμικά, κατακτά και εξασφαλίζει σύγχρονα μέσα και υποδομές προστασίας, διαχείρισης και διάθεσης του πολύτιμου νερού.  Ελπίζοντας οι γενιές του μέλλοντος να μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το νερό δίχως να βιώνουν τις επιπτώσεις της έλλειψής  του, εύχομαι η συνεργασία  και η συνοδοιπορία όλων των ανθρώπων σε μια κοινή στρατηγική διαφύλαξής του, να  είναι ουσιαστική, έντιμη και άμεσα  αποτελεσματική.

Με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Νερού», ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Πιο επίκαιρα από ποτέ, είναι τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που εορτάζεται στις 22 Μαρτίου.

Μετά από έναν ακόμη «ξηρό» χειμώνα, οι προβληματισμοί για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, παραμένουν υπαρκτοί, όπως και η «επαγρύπνηση» για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων καταστάσεων που προκύπτουν, από την περιορισμένη διαθεσιμότητα. 

Η «Παγκόσμια Ημέρα Νερού», έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικό είναι το νερό για την ευημερία του ανθρώπου, της κοινωνίας συνολικά αλλά και του ίδιου του περιβάλλοντος και της φύσης.

Το νερό είναι η «ζωοδόχος πηγή» του ανθρώπου αλλά και του κάθε ζωντανού οργανισμού, πολλές φορές όμως, η σημαντικότητα του «αγνοείται» στη λογική του «δεδομένου».

Για μια ακόμη χρονιά, στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, είμαστε προετοιμασμένοι, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, να λάβουμε όλα τα ενδεδειγμένα «μέτρα», προκειμένου οι διαθέσιμες ποσότητες, να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, τους «κρίσιμους» καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους η «ζήτηση» στο νησί, πολλαπλασιάζεται.

Επειδή τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο, προσέχουμε, για να έχουμε».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos