στην οθόνη ο Κ. Δασκαλάκης από τη Νέα Υόρκη, στα τραπέζια, Πλακιωτάκης, Μαστοράκης, ΚαρχιμάκηςΉταν το θέμα του όγδοου μαθήματος του ανοικτού πανεπιστημίου του δήμου Ιεράπετρας, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (12/10), στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, με καλεσμένους τους βουλευτές Λασιθίου Μιχάλη Καρχιμάκη και Γιάννη Πλακιωτάκη και συντονιστή του ιδιότυπου debate τον δήμαρχο Μανώλη Μαστοράκη. Όλα αυτά στα πλαίσια της «μικρής τοπικής γιορτής δημοκρατίας», αφού ο Δήμος Ιεράπετρας ορίστηκε ως πόλη πιλότος (; !) της Ευρωπαϊκής εβδομάδας τοπικής δημοκρατίας.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως της βραδιάς, ήταν η σύνδεση μέσω Internet με Νέα Υόρκη, όπου ο βραβευμένος καθηγητής πληροφορικής του M.I.T., Κώστας Δασκαλάκης, απευθύνθηκε, χρησιμοποιώντας ήχο και εικόνα, σε όσους βρέθηκαν στην αίθουσα εκείνη την ώρα, μαζί και στην οικογένεια του. Ο Δήμαρχος, του ανήγγειλε ότι είναι ο πρώτος, που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακηρύσσεται «Γεραπετρίτης της χρονιάς» για το 2009. Ο κ. Δασκαλάκης ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο, όσο και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τον κόσμο που έσπευσε στην αίθουσα να τον δει. Είπε ότι θυμάται τις παιδικές του στιγμές παίζοντας στα σοκάκια της Ιεράπετρας, για να του απαντήσει ο δήμαρχος ότι θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί όταν θα έλθει κοντά στα Χριστούγεννα να διδάξει στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

η οικογένεια Δασκαλάκη με τον  πρώην δήμαρχο Ιεράπετρας Νίκο ΧριστοφακάκηΑκολούθησε το «debate» ανάμεσα στους δύο βουλευτές, όπου βέβαια δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, από τη μια ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης υπεραμύνθηκε του έργου του και της κυβέρνησης του, ενώ ο βουλευτής και νυν υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης, έδωσε κάποιες πληροφορίες για τις γενικές πολιτικές που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Πα.Σο.Κ..

Υ.Γ., φάση και αντίφαση:
Η εικόνα μέσα στην αίθουσα, με έβαλε σε σκέψεις. Πάνω στην οθόνη, ο Κωστής Δασκαλάκης, ένας από τους πλέον διάσημους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπου και δημοκρατία υπάρχει και αξιοκρατία………..
…….από την άλλη, από κάτω, η κατ’ επίφασιν τοπική δημοκρατία και αξιοκρατία,  που αρέσκεται να παρουσιάζει τον Κωστή Δασκαλάκη ως άξιο τέκνο, μην κάνοντας όμως τίποτα προς τη κατεύθυνση να επικρατήσει αξιοκρατία και άρα δημοκρατία στο τόπο…..(γι’ αυτό και τα ερωτηματικά και θαυμαστικά στον τίτλο και αλλού)

Γιώργος Τουτουδάκης

Δείτε την ιστοσελία του Κωστή Δασκαλάκη στο M.I.T.:
people.csail.mit.edu/costis

Print Friendly, PDF & Email

Από manos