ΒουρβαχάκηςΠέρασε ήδη ένας μήνας από τον άδικο χαμό του Φίλου μας και Υπεύθυνου στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης του Τραύματος, Δημήτρη Βουρβαχάκη. Ο Δημήτης Βουρβαχάκης, λόγω της αξίας του είχε χρισθεί υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Ελλάδας και Κύπρου στα διεθνή και καταξιωμένα προγράμματα PHTLS και TFR. Οι άοκνες προσπάθειες του και σε αυτόν τον τομέα είχαν συμβάλλει ώστε το Κέντρο Εκπαίδευσης της Κρήτης να έχει αυτόν τον βαρύνοντα και γεμάτο ευθύνες τίτλο.

Αντικαταστάτης στη θέση του ορίστηκε ο Μανώλης Πλεξουσάκης, χειρουργός του Νοσοκομείου Σητείας ενώ όλοι οι συνεργάτες του εκδηλώσαμε τη θέληση μας να μην αφήσουμε ότι με τόση προσπάθεια οικοδομήθηκε να πάει χαμένο. Για μας, το καλύτερο μνημόσυνο για το φίλο μας είναι να φανούμε άξιοι συνεχιστές του έργου του.

Έτσι, την 26 και 27 Ιανουαρίου, στον φιλόξενο χώρο του ΙΤΕ, που πάντα μας στήριζε,   θα υποδεχτούμε 28 υποψήφιους εκπαιδευτές προγραμμάτων με σκοπό να τους εκπαιδεύσουμε πως μπορούν, με σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, να διδάσκουν τα προγράμματα μας. Οι εκπαιδευτές αυτοί αποτελούν άτομα που έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους στα προγράμματα της προνοσοκομειακής αντιμετώπισης του τραυματία και προέρχονται από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το επιστημονικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο της νέας γενιάς των εκπαιδευτών.

ΠλεξουσάκηςΘέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τα προγράμματα PHTLS (Προνοσοκομειακή Αντιμετώπιση Τραύματος) και TFR (Πρώτη Ανταπόκριση στο Τραύμα) απευθύνονται σε γιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων, πυροσβέστες, ΕΜΑΚ ή και  διασώστες από εθελοντικές ομάδες. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί μια κοινή γλώσσα αντιμετώπισης του τραυματία στον τόπο του ατυχήματος, που να βασίζεται στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, και που θα βοηθήσει στην ορθή υποστήριξη του τραυματία  για να φτάσει ζωντανός στο νοσοκομείο. Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν στις ΗΠΑ το 1982, και διαρκώς αναβαθμιζόμενα πραγματοποιούνται σήμερα σε 52 χώρες του κόσμου.

Για εμάς που αποτελούμε το προσωπικό του Κέντρου PHTLS Κρήτης, είναι μεγάλη τιμή να μας αναγνωρίζεται ο τίτλος του Εθνικού Κέντρου Ελλάδας και Κύπρου και αποτελεί μέγιστη ευθύνη να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς που μας άφησε ο Δημήτρης Βουρβαχάκης.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: