plakiotakis_giannis1Ερώτηση με ταυτόχρονο αίτημα κατάθεσης εγγράφων απευθύνει στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο Βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με θέμα: Σε κίνδυνο η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Λασιθίου, με αφορμή πρόσφατο άρθρο των εργαζόμενων στη μονάδα που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της ψυχικής υγείας στο νομό μετά τις περικοπές που επιβάλλονται. Αναλυτικά η ερώτηση:

κ. Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Υγείας  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προέβη σε μείωση του Προϋπολογισμού από 82 εκ Ευρώ σε 45 εκ Ευρώ σε όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ. γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης  «Ψυχαργώς».

Ειδικότερα, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Λασιθίου λειτουργεί από το 2006 
(καλύπτει πληθυσμό περίπου 75.000ων κατοίκων) μέσα στα πλαίσια της Κοινωνικής Κοινοτικής Ψυχιατρικής  και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

Οργανωμένα κλιμάκια από Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Νοσηλευτή, Κοινωνικό Λειτουργό και Λογοθεραπευτή, προσφέρουν καθημερινά δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες  ασθενείς με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, πραγματοποιώντας ιατρείο στο Γ.Ν.Αγίου Νικολάου, Γ.Ν.Ιεράπετρας, Γ.Ν.Σητείας, Κ.Υ.Οροπέδίου, Κ.Υ.Νεάπολης και στα Π.Ι. Μακρυγιαλού, Λιθινών, Ζήρου, Μύρτους, Παλαικάστρου, Βραχασίου, Σισίου.

Γίνονται, επίσης, κατ’ οίκον νοσηλείες σε όλα σχεδόν τα χωριά του νομού και σε δύσβατες περιοχές. Όταν ξεκίνησε η Μονάδα ήταν η πρώτη που συνέβαλε να αντιμετωπιστούν οι  ψυχικά ασθενείς στο Λασίθι, ισότιμα με τους υπόλοιπους ασθενείς στα εξωτερικά  ιατρεία των Νοσοκομείων και  στα Αγροτικά ιατρεία, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην μείωση  του στίγματος  και της προκατάληψης τόσο για τους  ασθενείς, όσο και για το έργο της Μονάδας.

Η περικοπή της χρηματοδότησης σημαίνει:

  1. Την περικοπή της παροχής όλων των παραπάνω υπηρεσιών  παρά την αύξηση νέων περιστατικών λόγω  οικονομικής κρίσης.
  2. Την επιστροφή των ασθενών στα Ψυχιατρεία.
  3. Την απόλυση προσωπικού και αύξηση της ανεργίας στο νομό Λασιθίου.
  4. Τη διακοπή της παιδοψυχιατρικής, της λογοθεραπευτικής βοήθειας και του προγράμματος αλκοολικών, τα οποία είναι δωρεάν και μοναδικά  στο Ν.Λασιθίου, από Ιδιωτικό και Δημόσιο Φορέα.

Όλα αυτά  έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στους λήπτες των υπηρεσιών και στις οικογένειές τους.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του μνημονίου αντί να φροντίζουμε για την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ανέργων και των οικογενειών σε κρίση, οι πολιτικές του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν σε οριστικό λουκέτο πολλών  δομών του προγράμματος «Ψυχαργώς».

Η κατάσταση είναι οριακή και ιδιαίτερα κρίσιμη και  απαντήσεις  θα πρέπει να δοθούν άμεσα. Το ποσό που έχει χορηγηθεί έως τώρα έχει, ήδη, απορροφηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Με ποια αντικειμενικά κριτήρια αποφασίστηκαν οι οριζόντιες περικοπές στο χώρο της ψυχικής υγείας; Ζητούμε να μας καταθέσετε τη σχετική μελέτη- έκθεση.
  • Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης για τη διάσωση της Μονάδας ή το εναλλακτικό σχέδιο (αν υπάρχει) για την εξασφάλιση της προστασίας της ζωής και της υγείας των ασθενών στην άμεση αδυναμία λειτουργίας και παροχής των υπηρεσιών της Μονάδας;

Ο ερωτών βουλευτής,

Γιάννης Πλακιωτάκης

Διαβάστε σχετικά:
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου: άδικη περικοπή χρηματοδότησης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos