κόλπος ΜιραμπέλλουΓια τη τύχη της μελέτης δημιουργίας υποθαλάσσιου πάρκου αναψυχής στη περιοχή του Αγίου Νικολάου, ρωτά τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η ιδέα της δημιουργίας  και ανάπτυξης ενός θαλάσσιου πάρκου στην παράκτια περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια.  Συγκεκριμένα, ένα υποθαλάσσιο πάρκο κατάδυσης με τεχνητούς υφάλους στην  περιοχή είναι ένα καινοτόμο τεχνικό έργο στο άξονα της ανάπτυξης και της προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο Άγιος Νικόλαος και η παράκτια περιοχή του πληροί όλες τις προϋποθέσεις του κλειστού κόλπου, των καθαρών υδάτων και βυθού και απουσίας επιβλαβών θαλάσσιων οργανισμών προκειμένου να στηριχτεί η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου αναψυχής, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα η παράκτια περιοχή βόρεια της πόλης του Αγίου Νικολάου θα αναβαθμιστεί από άποψη βιοποικιλότητας καθώς θα προστατεύονται τα τοπικά ιχθυοαποθέματα προς όφελος των αλιέων, θα αποκατασταθούν τυχόν αποψιλωμένα τμήματα της θαλάσσιας χλωρίδας με φυσικό επακόλουθο την  αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Το συγκεκριμένο έργο ανατέθηκε από την  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών σε μία προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών και επικερδών μορφών τουρισμού. Σήμερα και ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  έχει εγκριθεί από το 2000 και το  ζήτημα βρίσκεται στην Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί η  παραχώρηση του θαλάσσιου χώρου από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Α) Με γνώμονα τη σπουδαιότητα που θα έχει η δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου αναψυχής για την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου και  την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει το πάρκο πραγματικότητα;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Πλακιωτάκης Ιωάννης
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: