estelleΤην Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, η Ελληνική αποστολή επιβιβάστηκε στο ιστιοφόρο Estelle. Το ιστορικό αυτό τρικάταρτο καράβι, αφού ταξίδεψε στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο επί δύο μήνες, διέπλευσε τις μέρες αυτές τις Ελληνικές θάλασσες και κατευθύνεται προς την θάλασσα της Παλαιστίνης. Η επιβίβαση της αποστολής στο ιστιοφόρο Estelle πραγματοποιήθηκε εν πλω, στα διεθνή ύδατα, 12 μίλια νότια της Κρήτης, στ’ ανοιχτά της ακριτικής νήσου Γαύδου.

Την Ελληνική αποστολή αποτελούν οι:

  • Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
  • Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
  • Βαγγέλης Πισσίας, συντονιστής της αποστολής
  • Λουκάς Σταμέλλος, μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”
  • Μιχάλης Τικτόπουλος, μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

Κατά την δράση νότια της Κρήτης συνεπιβιβάστηκαν ακόμα 3 μέλη Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων (από Ισπανία, Νορβηγία και Σουηδία), παραδόθηκαν για μεταφορά είδη πρώτης ανάγκης, ιατρικά όργανα καθώς και δεκάδες περιστέρια από την Άνδρο. Για την επιτυχία της επιβίβασης και την μεταφορά των προμηθειών προς το Estelle εργάστηκαν δεκάδες μέλη και πολλοί περισσότεροι υποστηρικτές της Πρωτοβουλίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Συνταξιδιώτες προς τον τελικό προορισμό, το λιμάνι της αποκλεισμένης από την θάλασσα εδώ και 40 χρόνια Γάζας, είναι πολίτες από την Φινλανδία, την Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, καθώς και από το Ισραήλ.

Χτες η κυβέρνηση του Ισραήλ, υπεύθυνη για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, υπαγόρευσε στον Ο.Η.Ε. να σταματήσει το Estelle. Η απαίτηση αυτής της κυβέρνησης του Ισραήλ προς τον διεθνή οργανισμό, να πραγματοποιήσει “αντ’ αυτής” πράξη πειρατείας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, εκτός από κυνική είναι και πολιτικά διαταραγμένη. Κι αυτό γιατί η αναμενόμενη μη ανταπόκριση του ΟΗΕ στην απαίτηση της όχι μόνο δε νομιμοποιεί την ανάληψη “έργω” της πειρατείας από το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, αλλά αντίθετα απονομιμοποιεί την -ούτως ή άλλως έκνομη- σχεδιαζόμενη απ’ αυτό επιχείρηση.

Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα του Estelle γνωρίζουν τις μεθόδους προπαγάνδας των κατοχικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα την επίκληση λόγων “εθνικής ασφάλειας”. Για τον λόγο αυτό η αποστολή του Estelle αντιστρέφει την Ισραηλινή υπαγόρευση προς τον ΟΗΕ και διατυπώνει την πρόταση προς αυτόν, εφ’ όσον το κρίνει σκόπιμο, για έλεγχο του φορτίου του πλοίου και σε δημόσια καταγραφή του. Για να αναιρεθεί το ψέμα και να καταδειχθεί η αλήθεια.

Σήμερα Πέμπτη 18 Οκτώβρη, ημέρα που ο Ελληνικός λαός δοκιμάζει τις αγωνιστικές του αντοχές ενάντια στα σκληρά μέτρα που του επιβάλλονται, η Ελληνική αποστολή κομίζει στην Παλαιστίνη το μήνυμα του για Αλληλεγγύη και Ελευθερία. Το Estelle συνεχίζει το ταξίδι προς τον τελικό του προορισμό με προβλεπόμενη ημέρα άφιξης το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.

Γνωρίζοντας ωστόσο πως το νόημα του εγχειρήματος δεν συναρτάται μόνο με τον προορισμό αλλά κυρίως με το ίδιο το ταξίδι και πως εκείνοι που επιχειρούν σε θάλασσα και στεριά να χτίσουν τείχη κινδυνεύουν να κλείσουν, στο τέλος, τον ίδιο τον λαό τους μέσα σε αυτά, το ταξίδι αυτό της ελευθερίας και αλληλεγγύης για όλους και προς όλους θα συνεχιστεί. Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ οφείλει να αποκριθεί άμεσα στα μηνύματα των καιρών, να εγκαταλείψει την φιλοπόλεμη λογική του και να βρει λύση συνύπαρξης του λαού του με τον λαό της Παλαιστίνης και τους γειτονικούς λαούς.

Συνεχίζουμε…

 

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα” θα δώσει συνέντευξη τύπου, όπου θα παρουσιαστεί το εγχείρημα του Estelle.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: