ΦοίνικεςΤην άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του φοινικοδάσους στο Βάι, ενόψει μιας ενδεχόμενης απειλής καταστροφής του φοινικοδάσους από έντομο, επισημαίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

 
Η επιστολή
 
Για τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Ένα έντομο που κατατρώγει την «γαλακτοφόρο καρδιά» των φοινίκων και οδηγεί στην ξήρανσή τους εντοπίστηκε από ιδιώτη γεωπόνο στη Χερσόνησο της Κρήτης, μετά από την καταστροφή πολλών φοινικόδεντρων, και προωθήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Μεγάλη Βρετανία.
 
Εκεί προσδιορίστηκε η ταυτότητά του και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα έντομο που έχει ήδ καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις με φοίνικες στην Αίγυπτο, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ισραήλ.
 
Ιδίως για την περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου δρα το έντομο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές δέντρων στη χώρα μας δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο, όταν η χώρα προέλευσης είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
 
Είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα να προληφθεί μια επιδημία στο φοινικόδασος του Βάι, το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης, που απειλείται από το συγκεκριμένο έντομο με καταστροφή. Κάθε φοίνικας που προσβάλλεται, είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία, και επιβάλλεται η καύση του.
 
Ενόψει της απειλής καταστροφής του φοινικοδάσους από ο συγκεκριμένο έντομο, η ανησυχία των τοπικών φορέων και των κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης για τη διατήρηση και διάσωσή του σπάνιου αυτού φυσικού μνημείου του νησιού είναι μεγάλη και απολύτως δικαιολογημένη.
 
Η ανάγκη για λήψη μτρων προκειμένου να εντοπιστούν τα προσβληθέντα φοινικόδεντρα και να καταστραφούν, προκειμένου το φαινόμενο να μην πάρει διαστάσεις επιδημίας, είναι κάτι παραπάνω από άμεση.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
  • Προτίθεστε να προβείτε σε προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο των εισαγωγών δέντρων από την Ισπανία και την Ιταλία, που πιθανόν να ευθύνονται για την παρουσία του εντόμου αυτού στην Κρήτη και που αυτή τη στιγμή δεν υπόκεινται σε κανένα απολύτως έλεγχο; 
  • Σκοπεύετε να κινητοποιήσετε τους αρμόδιους φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο σας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση διενέργεια επιθεωρήσεων σε φυτώρια που εμπορεύονται φοινικόδεντρα και ελέγχων για τυχόν προσβληθέντα δέντρα που είναι φυτεμένα σε δημόσιους ή ιδιωτκούς χώρους, προκειμένου να καταστραφούν άμεσα; 
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του φοινικοδάσους, του μοναδικού αυτού μνημείου φυσικού κάλλους σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: