Απο τη συνέντευξη

Κυπριανού, Αβραμόπουλος

Τη διαδικτυακή πύλη health.europa.eu στην ελληνική γλώσσα εγκαινίασε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και τη Διατροφική ασφάλεια κ. Μάρκος Κυπριανού παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η νέα ιστοσελίδα καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα για το πώς μπορούμε ν ζούμε πιο υγιεινά, για τους τυχόν κινδύνους που μας φοβίζουν στο χώρο της ιατρικής, για τη νομοθεσία, τα συστήματα υγείας αλλά και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο αυτό, ενώ παρέχει συμβουλές που αφορούν την προληπτική ιατρική και τους εμβολιασμούς.
Από σήμεα η διαδικτυακή πύλη “Υγεία-ΕΕ” που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2006 σε όλη την Ευρώπη θα παρέχει ως μηχανισμός ενημέρωσης τις υπηρεσίες της σε όλους τους πολίτες στη χώρα μας που επιθυμούν να έχουν έγκυρη ενημέρωση γύρω από τα θέματα υγείας.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι η πύλη αυτή απευθύνεται όχι μόνο στους πολίτες που ενδιαφέρονται για θέματα υγείας, αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους διοικήσεων που σχετίζονται με την υγεία.
Η αλήθεια είναι, όπως ειπώθηκε, ότι το επίπεδο υγείας διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι Έλληνες αν και έχουν προσδόκιμο ζωής άνω του μέσου όρου, είναι από τους πλέον μανιώδεις καπνιστές αλλά και παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης.
Όπως είπε ο κ. Κυπριανού οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν στη μητρική τους γλώσσα στη διαδικτυακή πύλη αξιόπιστες πληροφορίες για παθήσεις, αλλά και άλλα θέματα που τους αφορούν άμεσα, οι οποίες πληροφορίες εκτιμά ότι θα “μεταφραστούν” σε πιο υγιεινές επιλογές ζωής.
Η διαδικτυακή πύλη περιλαμβάνει συνδέσμους προς όλες τις σημαντικές διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ βασικά θέματα για τα οποία θα ενημερώνεται ο πολίτης είναι η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο ιός του Εϊτζ, η οδική ασφάλεια, ο καρκίνος, όροι που ουσιαστικά βομβαρδίζουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν σχετικές απορίες.
Εκτιμάται ότι το προηγούμενο έτος σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο σε τακτική βάση για να ενημερωθούν για θέματα υγείας, βάζοντας λέξεις-κλειδιά όπως Έιτζ, καρκίνος κλπ.
Στην Ελλάδα το ένα τέταρτο των νοικοκυριών σήμερα είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο και πολλοί είναι οι χρήστες του σε εβδομαδιαία βάση.

Η πύλη έχει έξι θεματικές ενότητες που αφορούν, η πρώτη, την προγεννητική παρακολούθηση της υγείας, τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων. Η δεύτερη, αφορά το αλκοόλ , τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, τα ταξίδια, τον αθλητισμό και τη σεξουαλική δραστηριότητα, η τρίτη έχει να κάνει με την περιβαλλοντική υγεία και ασφάλεια των καταναλωών, η τέταρτη σχετίζεται με τα προβλήματα υγείας και αφορά μια ευρεία γκάμα παθήσεων, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταδιδόμενες ασθένειες και τη γρίπη, ενώ η έκτη ενότητα αφορά την ασφάλεια των ασθενών, τη μακροπρόθεσμη περίθαλψη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη θεραπεία αι τους υπεύθυνους φροντίδας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos