όλος ο σταθμός πριν την συναρμολόγηση
όλος ο σταθμός πριν την συναρμολόγηση

Το Γενικό Λύκειο Μακρύ Γιαλού ανακοινώνει ότι έχει επιλεχθεί από το Raspberry PI Foundation και την Oracle και αποτελεί ένα από τα χίλια σχολεία παγκοσμίως που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Raspberry PI Weather Station for Schools, με υπεύθυνους τους καθηγητές του Σχολείου μας Μιχάλη Ορφανάκη  και Γιάννη Καλλία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έχει χορηγηθεί στα σχολεία, με τη χρηματοδότηση της Oracle, ένα πλήρες σετ μετεωρολογικού σταθμού βασισμένο στην πλακέτα μικροεπεξεργαστή Raspberry PI. Οι μαθητές καλούνται να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν τους αισθητήρες του μετεωρολογικού σταθμού

και συνακόλουθα  να τον εγκαταστήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε η δυνατή μετάδοση μετεωρολογικών δεδομένων να γίνεται  σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην παγκόσμια βάση δεδομένων του προγράμματος και θα είναι προσβάσιμα από όλους τους πολίτες μέσω κατάλληλης ιστοσελίδας, την οποία θα αναπτύξουν και θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μαθητές.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες στον τομέα της πληροφορικής και του προγραμματισμού, μέσω διαθεματικών δραστηριοτήτων και σχεδίων μαθήματος,  να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στις φυσικές επιστήμες, αλλά και να εφαρμόσουν αυτά που ήδη γνωρίζουν σε μια καινοτόμο  δράση, που έχει άμεση χρησιμότητα στην καθημερινή τους ζωή.

οι μαθητές του Λυκείου έτοιμοι να συναρμολογήσουν
οι μαθητές του Λυκείου έτοιμοι να συναρμολογήσουν

Με το πρόγραμμα αυτό το σχολείο μας έρχεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία, μια και ο Κουτσουράς αποκτά τον πρώτο μετεωρολογικό σταθμό που με αξιοπιστία θα μπορεί να μοιράζεται μέσω διαδικτύου πολύτιμα μετεωρολογικά δεδομένα με όλους του πολίτες της περιοχής. Επιπλέον, το σχολείο μας γίνεται μέρος μιας παγκόσμιας μετεωρολογικής σχολικής κοινότητας, μέσω της οποίας οι μαθητές μας θα εμπλακούν σε διαθεματικές συνεργατικές δραστηριότητες και θα αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Στις 20 Απριλίου παραλάβαμε το χορηγούμενο εξοπλισμό και η ομάδα Raspberry PI Weather Station του Γενικού Λυκείου Μακρύ Γιαλού ξεκινά άμεσα να εργάζεται, ώστε σε λίγο καιρό να μπορούμε να μοιραστούμε  τόσο τα δεδομένα όσο  και τον ενθουσιασμό μας με τους συμπολίτες μας.

Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.raspberrypi.org/education/weather-station/

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια  του Σχολείου , Δήμητρα Χαμηλάκη, και ο Σύλλογος Διδασκόντων

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos