Μακρύ ΓυαλόςΕστάλη στο Υπουργό Εσωτερικών, υπογεγραμμένο από όλους τους φορείς της περιοχής,  το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση του προγράμματος «Καλλικράτης» όσον αφορά το Δήμο Μακρύ Γιαλού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η πραγματοποίηση επίσκεψης της  επιτροπής, η οποία συστήθηκε από τη λαϊκή συνέλευση, στον Υπουργό Εσωτερικών και στους Βουλευτές του νομού προκειμένου να τους ενημερώσουν κατ’ ιδίαν για το Δήμο Μακρύ Γιαλού και τις προθέσεις των δημοτών του και της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ι. Ραγκούση, ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ντόλιο, στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Καρχιμάκη, στον Βουλευτή Λασιθίου, κ. Ι. Πλακιωτάκη, στην ΚΕΔΚ,  στην ΤΕΔΚ Λασιθίου, στον Περιφερειάρχη, κ. Α. Καρούντζου, στο Νομάρχη Λασιθίου, κ. Σ. Αναστασάκη και στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Παρακάτω παρατίθεται το ψήφισμα, καθώς και οι υπογραφές όλων των φορέων της περιοχής.

Ψήφισμα

«Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού σήμερα είναι ένας Δήμος λειτουργικά αυτοδύναμος που καθημερινά  σχεδιάζει, προγραμματίζει και  υλοποιεί σημαντικά έργα σε όλη την έκτασή του.  Καθημερινά στηρίζει τις τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες  βασισμένος στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν και προωθεί αναπτυξιακούς στόχους  τους οποίους έχει ανάγκη ολόκληρη η περιοχή.

Οι ιδιαιτερότητές του είναι:

  1. 1. Παρά τις σημαντικές ελλείψεις που είχε στο ξεκίνημά του, κατάφερε να προχωρήσει και να εξελιχθεί . Μπόρεσε να υποστηρίξει, να προωθήσει και να δρομολογήσει μεγάλα έργα και  να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις .

  1. 2. Δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και εκκρεμότητες. Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να επενδύει στη ανάπτυξη του τόπου με γοργούς ρυθμούς σε αντίθεση με άλλους δήμους, που όντας χρεωμένοι και φορτωμένοι με διαχρονικά λειτουργικά προβλήματα,  περιορίζουν στο ελάχιστο τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες.

  1. 3. Δημιούργησε  Δημοτικές Επιχειρήσεις , τη ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού  και τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Χαρακτήρα γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Δήμος αναπτύσσεται προοδευτικά χωρίς να στερεί από τους δημότες του υποδομές που υπάρχουν σε αστικά κέντρα.

  1. 4. Έχει δρομολογήσει μεγάλα έργα, όπως Το Σχέδιο Πόλης, το Βιολογικό Καθαρισμό, το Αλιευτικό Καταφύγιο, το ΣΧΟΟΑΠ, το Αστυνομικό Μέγαρο, το Κέντρο Υγείας, το Φράγμα Λιθινών, έργα που με την υλοποίησή τους θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου  Μακρύ Γιαλού και θα συμβάλουν στην αστική διαμόρφωσή του.

  1. 5. Διαθέτει  εκπαιδευτικές μονάδες  όπως Νηπιαγωγεία, Δημοτικά,  Γυμνάσιο, Λύκειο, τα οποία αποδεικνύουν την πληθυσμιακή ανάπτυξη που υπάρχει , ενώ στην περιοχή του δραστηριοποιούνται και  υπηρεσίες, όπως Ταχυδρομείο, Τράπεζες, Αστυνομία  καθώς και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα μαρτυρούν την πρόοδο και την ανάπτυξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια.

  1. 6. Λόγω των γεωγραφικών του  χαρακτηριστικών   διακρίνεται για τον έντονο τουριστικό χαρακτήρα του. Γίνεται πόλος έλξης τουριστών από χώρες όλου του κόσμου και αυτό απαιτεί  σχεδιασμό και δράσεις και την υποστήριξη αυτού του τομέα.

  1. 7. Χαρακτηρίζεται από μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά στον τομέα των τουριστικών υποδομών, αφού τελευταία έχουν κατασκευαστεί μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και έχουν ανοίξει πολλές επιχειρήσεις.

  1. 8. Συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά αγροτικών εκτάσεων πράγμα που δημιουργεί την ανάγκη για την εντατική υποστήριξη του αγροτικού τομέα με υποδομές και έργα.

  1. 9. Είναι ένας παραλιακός δήμος που  παρουσιάζει πληθυσμιακές διακυμάνσεις και αποκλίσεις με αυξητικές τάσεις από την τελευταία απογραφή του 2000 , όσον αφορά τον   αριθμό των  κατοίκων, λόγω της ύπαρξης πολλών δεύτερων  εποχικών  κατοικιών.

10. Συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά οικονομικών μεταναστών και κατοίκων από άλλες χώρες, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή και αναπτύσσουν επιχειρηματικές δράσεις . Με βάση όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες  είναι φανερό ότι  ο  Δήμος Μακρύ  Γιαλού αποτελεί ένα Δήμο με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Ένα Δήμο που με τις υποδομές που διαθέτει μπορεί να θέτει  αναπτυξιακούς στόχους και  προτεραιότητες  και να υλοποιεί σημαντικά έργα για την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής.

Με δεδομένα τα παραπάνω προτείνουμε τη διατήρηση του Δήμου Μακρύ Γιαλού, καθώς αυτός αποτελεί ένα σύγχρονο αναπτυσσόμενο  Δήμο  που από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι σήμερα μπόρεσε να δημιουργήσει σημαντικές υποδομές. Να μελετήσει και να υλοποιήσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Να στελεχώσει τις υπηρεσίες του  και να στηρίξει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής,  έχοντας τη δυνατότητα  να μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και  σήμερα μια ενδεχόμενη  συνένωσή του με ομοιογενείς όμορους δήμους».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «Στη παρούσα φάση θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι για την απαίτηση που έχει η τοπική κοινωνία του Μακρύ Γιαλού.  Στη συνέχεια όταν ανακοινωθεί η επίσημη πρόταση του Υπουργείου, εφόσον αυτή θίγει τα συμφέροντα του δήμου του Μακρύ Γιαλού και αγνοεί τη βούληση του κόσμου, θα προβούμε στις απαραίτητες  ενέργειες   για να διεκδικήσουμε και εμπράκτως  το συμφέρον του τόπου μας».

Από το γραφείο τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: