ΓΝΑΝ1) Για το θέμα τήρησης των κανόνων της εργασιακής νομοθεσίας στα προγράμματα υπηρεσίας του προσωπικού.

Τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη 2013 ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία στο διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Αλ. Μαυρικάκη σχετικά με τη μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας από το Νοσοκομείο προς τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η διαμαρτυρία αφορούσε στα παρακάτω θέματα:

  • Υπάρχουν περιπτώσεις που δε χορηγείται στους εργαζόμενους ούτε μία ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα (επτά ημέρες συνεχόμενη εργασία).
  • Επίσης, όταν χορηγείται μόνο μία ημέρα ανάπαυσης ανά εβδομάδα και όχι δύο όπως ορίζει ο νόμος, το υπόλοιπο δε χορηγείται την ακόλουθη εβδομάδα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν τους έχουν χορηγηθεί και τους οφείλεται μεγάλος αριθμός ημερών ανάπαυσης (ακόμα και 30).
  • Ακόμη, δεν τηρείται η διάταξη του νόμου για τις 12 ωρες ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες. Πολλοί εργαζόμενοι υπηρετούν, απόγευμα – πρωί (15.00-23.00 + 07.00 – 15.00) ή πρωί- νύχτα (07.00 – 15.00 + 23.00 – 07.00) ή  απόγευμα-πρωί-νύχτα (15.00-23.00 + 07.00–15.00 + 23.00-07.00) ή ακόμα και απόγευμα-πρωί-νύχτα -νύχτα (15.00-23.00 + 07.00–15.00 + 23.00–07.00 + 23.00-07.00).
  • Τέλος, δε χορηγούνται στους εργαζομένους οι κανονικές άδειες στο χρόνο που προβλέπει ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας, αλλά μπορεί να περάσουν έως και πέντε μήνες για να χορηγηθεί άδεια σε έναν υπάλληλο. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις εργαζομένων σε διάφορα τμήματα που τους οφείλονται ημέρες από την κανονική άδεια του έτους 2012, αλλά και του 2011(!).

Οι παραβιάσεις των ανωτέρω διατάξεων έχουν ως αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ο επαρκής χρόνος ανάπαυσης των εργαζομένων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια τους.

Ακόμη,  οι παραπάνω παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και δεν διασφαλίζουν την ασφαλή νοσηλεία τους.

Ο Σύλλογος κάλεσε  τη διοίκηση  να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις της εντός μηνός  και δήλωσε  ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα του για να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο Νοσοκομείο καθώς και την ασφαλή νοσηλεία των πολιτών.

Παράλληλα με το εξώδικο, ο Σύλλογος Εργαζομένων με τα μέλη του πραγματοποίησε  παράσταση διαμαρτυρίας για τα παραπάνω θέματα στο  γραφείο της Διοίκησης,τη Δευτέρα 11/2 . Ο διοικητής ήταν παρών, άκουσε τους εργαζόμενους, παρέλαβε εκ νέου το εξώδικο και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τί μπορεί να γίνει για τα θέματα που θίγονται.

Από τότε έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί από την πλευρά της διοίκησης συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πέραν των συζητήσεων για συγχώνευση των τμημάτων του 4ου ορόφου. Στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα και η κατάσταση όχι μόνο είναι ίδια, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις έχει χειροτερέψει. Σε κάποια νοσηλευτικά τμήματα έχει σταματήσει τελείως η χορήγηση αδειών  ενώ έχουν αυξηθεί τα τμήματα στα οποία εργαζόμενοι εκτελούν 6 βάρδιες. Σε λίγες ημέρες μέσα στο Μάρτιο φεύγουν οι 3 επικουρικοί (τραυματιοφορέας, νοσηλευτρια, τεχν. Ιατρικών εργαστηρίων), ενώ είναι άγνωστο πότε θα γίνει πρόσληψη των 4 επικουρικών που έχει ανακοινώσει το υπ. Υγείας για το Νοσοκομείο μας.

Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πλευρά της διοίκησης στα θέματα που θίχτηκαν με το εξώδικο,  ο σύλλογος  και οι εργαζόμενοι είναι  υποχρεωμένοι ναδιαφυλάξουν  την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων και των ασθενών, και να προχωρήσουν στηδικαστική διεκδίκηση της εφαρμογής των κανονισμών της εργασιακής νομοθεσίας και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα στο Νοσοκομείο.

Έτσι αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε υποβολή μήνυσης κατά του διοικητή  και παντός υπευθύνου για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας  και εξουσιοδοτούμε τον πρόεδρο και το ΔΣ του συλλόγου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της.

  1. 2. Για τη Ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Φέτος υπήρξε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου συρρίκνωση τουκονδυλίου των εφημεριών  των ιατρών από 136.513 ευρώ το μήνα για το 2012  στις 86.160 ε το μήνα το 2013. Αποτέλεσμα της μείωσης είναι να μένουν μεγάλα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου σε όλες τις ειδικότητες. Για παράδειγμα, τοσαββατοκύριακο  της μεγάλης απόκριας  δεν εφημέρευε αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο, ενώ λίγο  μετά για μερικές ημέρες δεν  εφημερεύει παιδίατρος, με αποτέλεσμα να  κλείσει για λίγες ημέρες η παιδιατρική κλινική. Αντίστοιχα  προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως η ουρολογική, η ΩΡΛ, η ορθοπεδική κλπ Αυτό συνιστά μια πρωτόγνωρη υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πολίτες της περιοχής.

Ακόμη, όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2013 μειώθηκαν υποχρεωτικά με εντολή του υπουργείου κατά 8% εντείνοντας και διευρύνοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουν σταματήσει να γίνονται από το μέσον του 2012 προγραμματισμένες ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ολική αρθροπλαστική ισχύου και γόνατος, αναγκάζοντας τους ασθενείς να προσέρχονται στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου ή σε ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης το κονδύλι για τις πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά, αργίες  υπερωρίες) του λοιπού (πλην ιατρικού) προσωπικού μειώθηκε από 482.000 το χρόνο το 2012, σε 353.000 το χρόνο για το 2013 και είναι απλήρωτες ακόμα οι πρόσθετες αμοιβές τόλων των μηνών από Νοέμβριο και μετά.

Ακόμη έγινε εκτενής αναφορά στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και υλικών ενώ συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας ειδικού ταμείου αρωγής του Νοσοκομείου από το σύλλογο, ώστε να συγκεντρώνονται χρήματα για να γίνονται αγορές υγειονομικών υλικών πρώτης ανάγκης. Εδώ και αρκετό καιρό στο Νοσοκομείο υπάρχουν συνεχείς ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά καθημερινής χρήσης, όπως σύριγγες, νυστέρια ή γάντια, με αποτέλεσμα το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού να γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Από την πλευρά του ΔΣ του συλλόγου έγινε αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση και τη δημοσιοποίηση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, ενώ έγινε συζήτηση και για  τη σχετική συνέντευξη τύπου του ιατρικού συλλόγου Λασιθίου.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο δεν αφορούν μόνο στο πρόγραμμα εφημεριών, αλλά και στην έλλειψη χρηματοδότησης, προσωπικού και υλικών και καλό θα ήταν οι όποιες αναφορές να γίνονται και σε αυτά τα πολύ σημαντικά προβλήματα.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου συνεχώς επιδεινώνεται εδώ και ένα χρόνο, ενώ η συγχώνευση με τα άλλα Νοσοκομεία του νομού όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, αλλα δημιουργήθηκαν και επιπρόσθετα, ειδικά στη διοικητική υπηρεσία που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλήμα έλλειψης εργαζομένων.

Η συνέλευση αποφάσισε σε επόμενη συνεδίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου να υπάρξει μαζική συμμετοχή και παρέμβαση των  των εργαζομένων  ώστε να κάνουν περισσότερο γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση για την επίλυση τους.

Η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos