open_beachesΆλλη μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια στο κλείσιμο των παραλιών από τα μεγάλα ξενοδοχεία και άλλα οικιστικά συγκροτήματα έγινε το πρωί του Σαββάτου (20/8) στο Τσιφλίκι, στην Ελούντα, στο δρόμο προς Πλάκα. Στελέχη και μέλη πολιτιστικών συλλόγων του πάνω Μεραμπέλου, μαζεύτηκαν, αντάλλαξαν απόψεις για το πρόβλημα και τελικά περπάτησαν χωρίς πανό αυτή τη φορά προς τη Πλάκα όπου και διαλύθηκαν.

Κάλεσμα προς όλους τους φορείς και πολίτες του Μιραμβέλλου για διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο των ακτών μας.

Είμαστε θεατές από παλιά του κλεισίματος των παραλιών μας, κάτι, που με νέα ένταση συνεχίζεται στις μέρες μας.

Ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιωτικές κατοικίες στραγγαλίζουν τις ακτές και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για πρόσβαση σε αυτές.

Με το πρόσχημα της αξιοποίησης δημιουργούν μάντρες – εμπόδια ώστε να νέμονται μόνοι τους την λαϊκή περιουσία, ένα βασικό μέρος του φυσικού πλούτου του τόπου μας και συχνά αλλοιώνοντας την μορφολογία της ακτογραμμής.

Με πρόφαση την τουριστική ανάπτυξη εμποδίζουν όλους τους άλλους κατοίκους και τουρίστες να απολαύσουν τις παραλίες μας.

Έχουμε επισημάνει το φαινόμενο επανειλημμένως στις αρμόδιες αρχές, όπως και στο κάλεσμα του Δημάρχου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου αλλά τα λόγια και η αδράνεια περισσεύουν.

Επίσης το έχουν επισημάνει και άλλοι φορείς, πολιτιστικοί και μη, με καταγγελίες στις αρχές και στην κοινή γνώμη, μέσω της εφημερίδας, αλλά και ιδιώτες με καταγωγή ή όχι από το Μιραμπέλο που έρχονται με περισσή αγάπη στο τόπο καταγωγής τους να περάσουν όμορφες διακοπές, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον προς αυτούς.

Αυτός μάλιστα ο τουρισμός είναι εκείνος που αφήνει και τα περισσότερα χρήματα στο τόπο, στις ταβέρνες, τις καφετέριες και σε όλων των ειδών τα μαγαζιά. Αυτός είναι που αναζωογονεί τα χωριά μας και αποτελεί και τον πυλώνα στήριξης του τουρισμού μας. Σε πλήρη αντίφαση με τα προηγούμενα έρχεται η στάση πολλών ξενοδόχων, οι οποίοι κωφεύουν και επικαλούνται την πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτά, σαν συγχωροχάρτι στην ασυδοσία τους. Ξεχνώντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι πού προσφέρουν, που κρατούν την παρεχόμενη ποιότητα ψηλά και που τα κέρδη τους δεν είναι αντίστοιχα με των ξενοδόχων. Ταυτοχρόνως σημειώνεται και αθέμιτος ανταγωνισμός με τα άλλα μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις ακτές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και από τους πολίτες και από τους ξενοδόχους, ότι οι Ακτές του τόπου μας είναι μέρος της λαϊκής και φυσικής μας περιουσίας, την οποία εμείς δανείζουμε στους ξενοδόχους και αυτοί οφείλουν, αφενός να τη σέβονται, αφετέρου να δημιουργούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης, ώστε να μην βλάπτουν ούτε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά ούτε και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. {jcomments on}

Συνδιοργανωτές:

Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής (Η Ευαγγελίστρια) Πολιτιστικός Σύλλογος Φ.Φ.Φ. Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελίου Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας Πολιτιστικός Σύλλογος Σχοινιά Πολιτιστικός Σύλλογος Λούμα Πολιτιστικός Σύλλογος Βρουχά

Διαβάστε ακόμα:
Διαδήλωση υπέρ των ανοικτών παραλιών

Print Friendly, PDF & Email

Από manos