Το εξώφυλο του περιοδικού

Σεραφείμ Τσόκας

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού « Sistema Italia » του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου και αφορά στα Κρητικά προϊόντα και την διείσδυση τους στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Το περιοδικό ανάμεσα στην ενδιαφέρουσα ύλη του επέλεξε το άρθρο του Γενικού Γραμματέα ως εξώφυλλο και διέθεσε ένα δισέλιδο για την προβολή των Κρητικών προϊόντων.
Ο κ. Τσόκας τονίζει ότι «Η Περιφέρεια Κρήτης, εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη ποιοτικών καλλιεργειών και προϊόντων, αλλά και την πιο οργανωμένη προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού ανοίγοντας νέους ορίζοντες τόσο για την διακίνηση των κρητικών προϊόντων όσο και στην προβολή της Κρήτης ως τουριστικό προορισμό αλλά και τόπο επενδύσεων.»

Αναλυτικά ο κ. Τσόκας στο « Sistema Italia » αναφέρει:
Στο πέρασμα των αιώνων οι Κρητικοί διατήρησαν τις διατροφικές συνήθειες που κληρονόμησαν τρώγοντας ότι τους πρόσφερε η γη τους αλλά και προχωρούσαν σε εξαγωγές αφού το εμπόριο ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και πριν από χιλιάδες χρόνια Το τελευταίο διάστημα η κρητική διατροφή και η υγεία των κατοίκων της Κρήτης πήρε διαστάσεις, έγινε θέμα ερευνών ,συζητήσεων, συνεδρίων , έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και ιατρικά περιοδικά . Τα συμπεράσματα των ερευνών στο διάστημα των τελευταίων 60 χρόνων δείχνουν πράγματι, ότι η Κρητική δίαιτα βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας.
Η Κρήτη είναι πραγματικά ένα ευλογημένο νησί. Σ’ αυτό συντελούν το ήπιο μεσογειακό της κλίμα, η εύφορη γη και η πλούσια φύση της. Τα προϊόντα της Κρητικής γης είναι εξαιρετικής ποιότητας και περιλαμβάνουν κρασιά, ελαιόλαδο με παγκόσμιες διακρίσεις, φρούτα, μέλι, άγρια χόρτα και τοπικά βότανα, καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία εκλεκτών γαλακτοκομικών. Όλα βρίσκουν τη θέση τους στην περίφημη Κρητική κουζίνα, χαρίζοντας μοναδικές γευστικές απολαύσεις και αποδεδειγμένα, υγεία και μακροζωία. Ο Κρητικός έχει αποδεδειγμένα σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
Η Περιφέρεια Κρήτης, εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη ποιοτικών καλλιεργειών και προϊόντων, αλλά και την πιο οργανωμένη προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού ανοίγοντας νέους ορίζοντες τόσο για την διακίνηση των κρητικών προϊόντων όσο και στην προβολή της Κρήτης ως τουριστικό προορισμό αλλά και τόπο επενδύσεων.
Η επένδυση στα ποιοτικά προϊόντα της Κρητικής γης και συνακόλουθα στη γευστική και θρεπτική αξία της κρητικής διατροφής, αποτελεί μονόδρομο για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας .
Οι συλλογικές δράσεις προώθησης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, του ΟΠΕ, , των Επιμελητηρίων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Κρήτης, του OANAK και του ΟΑΔΥΚ, συνεχίζονται και ενισχύονται με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενιαίου φορέα πιστοποίησης για τα Κρητικά προϊόντα με την ονομασία «Region of Crete», μια πρωτοβουλία που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης.
Τα τελευταία χρόνια η δυναμική ενιαία παρουσία της Κρήτης ανοίγει νέα εποχή για τα προϊόντα του νησιού και παίρνει μέρος σε Διεθνείς εκθέσεις όπως η ΑΝUGA, η ΣΙΑΛΤ και με μια οργανωμένη συλλογική και δυναμική παρουσία στοχεύει στην έξοδο των Κρητικών προϊόντων στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα με μια σειρά άλλων ενεργειών και δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προώθηση των προϊόντων μας σε ξένες αγορές.

Πρέπει δε να δημιουργήσουμε στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού υψηλού επιπέδου εκθεσιακές δράσεις για την προβολή των κρητικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους σε εκθέσεις, αγορές και κλάδους που έχουν δυναμική και μπορούν να προσφέρουν στην Κρητική επιχειρηματική κοινότητα διεξόδους. Άλλωστε η εκτός συνόρων διοργάνωση επιτυχημένων εκθεσιακών γεγονότων δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναπτύξουν ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού.
Παράλληλα, σε όλα τα διεθνή συνέδρια γίνεται αναφορά στην ποιότητα της κρητικής διατροφής, που αποτελεί στην ουσία το πρότυπο της φημισμένης μεσογειακής διατροφής.
Επανειλημμένες έρευνες που έγιναν και διεθνώς, απέδειξαν ότι η κρητική διατροφή παίζει τον πρώτιστο ρόλο όχι μόνο για μακροζωία, αλλά και για την πρόληψη διάφορων ασθενειών.
Η συμβολή της Κρητικής Διατροφής θα πρέπει να συνδεθεί με τα προϊόντα διατροφής, με αυτά τα προϊόντα που γεννά η κρητική γη. Τα προϊόντα αυτά, χρειάζεται όχι μόνο να προβληθούν, αλλά και να προωθηθούν στις αγορές του εξωτερικού.
Για τον λόγο αυτό, στόχο των συναρμοδίων φορέων, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, πρέπει να αποτελεί η ανάπτυξη της εικόνας και του συγκριτικού πλεονεκτήματος των κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Σκοπός όλων μας είναι η ανάδειξη των προτάσεων και των προβληματισμών των επιχειρήσεων της Κρήτης στον τομέα των εξαγωγών, η στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών με έμφαση στο συγκριτικό πλεονέκτημα των κρητικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, η αναδιαμόρφωση της εικόνας των κρητικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, αλλά και η ανάδειξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και μεθόδων που δημιουργούν επιτυχημένες εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Άλλωστε, η εξαγωγική προοπτική και διείσδυση στις ξένες αγορές των κρητικών αγροτικών προϊόντων, των τροφίμων, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο διατήρησης της ανάπτυξης και της συνοχής στην ελληνική ύπαιθρο. Ο διατροφικός τομέας είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εξαγωγών μας είναι να διατηρηθεί η ποιότητα από το πρώτο στάδιο της παραγωγής μέχρι την τελική διάθεση. Και στην Κρήτη, αυτό είναι διασφαλισμένο.

Από τη Περιφέρεια Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos