Η διευθύνων σύμβουλος της ECO-Hellas Ελένη Μπαϊράμη στις δηλώσεις της στην εκδήλωση παρουσίασης στο κάτω Χωριό της Ιεράπετρας στις 20/5, πίσω της και το Βιοαέριο Σητεία

Από τον Μιχάλη Περάκη, πήραμε τη παρακάτω επιστολή η οποία απευθύνεται στους δημοτικούς συμβούλους και στο νομικό σύμβουλο Σητείας, σε σχέση με «Βιοαέριο Σητεία – Βιοαέριο Ιεράπετρα».

Σητεία,  Τρίτη  28 Μαΐου 2024

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα μια ειδική θεματική εκδήλωση της ιδιωτικής εταιρείας ECO HELLAS, θυγατρική της ECO GERMANY. Η εκδήλωση είχε ως σκοπό την ενημέρωση – παρουσίαση – εγκαίνια της κατασκευής και λειτουργίας δυο έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας με τίτλο : «Βιοαέριο Σητεία – Βιοαέριο Ιεράπετρα».

Η εκδήλωση διαφημίστηκε δυναμικά μέσω επίσημων Δελτίων Τύπου της Εταιρείας αλλά και σχετικού επεξεργασμένου οπτικοακουστικού υλικού που διέθεσε επικοινωνιακά η εταιρεία προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους παρευρισκόμενους-καλεσμένους της εκδήλωσης.

Έως την στιγμή που συντάσσεται η παρούσα επιστολή η διάχυση των αποτελεσμάτων της διαδικτυακής αναζήτησης «Βιοαέριο Σητείας» ή «biogas-crete» ξεπερνούν τις  δέκα χιλιάδες (10.000), αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Ας σημειωθεί δε ότι οι περισσότερες αναφορές καταγράφονται σε επίσημες ιστοσελίδες επενδύσεων και έγκυρους ιστοτόπους χρηματοοικονομικού ενημερωτικού ενδιαφέροντος.

Παρά ταύτα κι ενώ το όνομα του τόπου μας εμφανίζεται ως Branding-κατοχυρωμένο (και μάλιστα πρώτο) στην εκδήλωση και στα σχετικά δελτία τύπου, ουδείς θεσμικός εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας δεν παρουσιάζεται στα δυο επίσημα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την ιδία την εταιρεία.

Σύνδεσμοι :  «HΕCO Hellas εγκαινίασε την κατασκευή δύο έργων βιοαερίου σε Ιεράπετρα και Σητεία»  και  «ECO HELLAS SHORT PRESENTATION» που ανάρτησε ο επίσημος λογαριασμός :ECO HELLAS Renewable Energy Sources στην ψηφιακή πλατφόρμα YOUTUBE.

Παρότι η αναφορά του ονόματος της Σητείας είναι συνεχής και καθολική, ουδείς επίσημος θεσμικός φορέας του Δήμου Σητείας ΔΕΝ παρουσιάζεται στους παραπάνω συνδέσμους, σε αντιδιαστολή με την σύσσωμη θεσμική εκπροσώπηση του Δήμου Ιεράπετρας και των άλλων εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.

Τίθενται λοιπόν εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα, προς εσάς :

  1. Υπήρξε επίσημο κάλεσμα του Δήμου Σητείας στην εν λόγω εκδήλωση ;
  2. Αν κληθήκατε, με ποια αιτιολογία δεν υπήρξε εντέλει κάποια θεσμική εκπροσώπηση της δημοτικής αρχής ;
  3. Μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο το brand-κατοχυρωμένο όνομα της περιοχής μας και μέσω της διάχυσης της διαδικτυακής πληροφορίας να σηματοδοτεί-επικαιροποιεί τα επενδυτικά πρότυπα ανάπτυξης του δήμου μας ;
  4. Εφόσον η εκδήλωση είχε τέτοια απήχηση, είστε σε θέση να γνωρίζετε που έχει χωροθετηθεί η κατασκευή του έργου που αφορά την Σητεία ;
  5. Τόσο τα στελέχη της εταιρείας όσο και κάποιοι εκ των μελετητών παρουσιάζουν ως υλικό απόθεσης τον κατσίγαρο.

Παρά ταύτα σύμφωνα με το  πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου 123 Α «Αύξηση της αξίας των Γεωργικών Προϊόντων» του Άξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας(ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπου συμπεριλαμβάνεται η Δράση 7.1 «Ελαιοτριβεία» δύο φάσεων, τα οποία θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον, διότι ο όγκος των αποβλήτων τους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των τριών φάσεων, λόγω χρησιμοποίησης ελάχιστων ποσοτήτων νερού», οδηγούμαστε ήδη ως περιοχή σε εκσυγχρονισμό των ελαιοπαραγωγικών μας μονάδων σε αντίστοιχες δυο φάσεων και ως εκ τούτου στην αποδέσμευση μας από τα περιβαλλοντικά κατάλοιπα όπως ο Κατσίγαρος.

  • Γνωρίζετε ότι στον αντίστοιχο χάρτη της ΡΑΕ παρουσιάζονται ως «χωροθετημένες» επενδύσεις ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ – ΒΙΟΜΑΖΑΣ που στο παρελθόν έχουν γνωμοδοτήσει ΑΡΝΗΤΙΚΑ τόσο ο Δήμος Σητείας όσο και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες ;
  • Τις αμέσως επόμενες ημέρες ακολούθησαν νέα δημοσιεύματα έγκυρων ιστοσελίδων που ασχολούνται με τις επενδύσεις και ζητήματα ενέργειας, όπου παρουσιάζουν την περιοχή της Σητείας ως το πρώτο μέρος που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν πιλοτικά τα ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΙΩΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ( Energypress.grYpodomes.com και αλλα ). 

Και όλα αυτά συνέβησαν μετά την δική σας απόφαση να υπερψηφίσετε μια Ελαττωματική Εισήγηση για θετική γνωμοδότηση στην αδειοδότηση νέου ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ στην περιοχή των Αρμένων, έχοντας σύσσωμη την τοπική κοινωνία απέναντι σας.

Έχετε αναλογιστεί ότι με τις αποφάσεις σας επηρεάζετε την ζωή των μελλοντικών γενεών σε τούτο το τόπο ;

Θεωρώντας τα παραπάνω ερωτήματα εξαιρετικά σημαντικά ως προς τις διοικητικές – θεσμικές αλλά και ατομικές ευθύνες οι οποίες απορρέουν των αξιωμάτων σας, καλείστε να απαντήσετε στο πλαίσιο του θεσμικού σας ρόλου.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου δεν πρέπει επουδενί να ταυτίζεται απαρέγκλιτα με τις εισηγήσεις του εκάστοτε δημάρχου όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε στην συνεδρίαση για το νέο ΑΙΟΛΙΚΟ πάρκο, όπου αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι αρκέστηκαν στην θετική ψήφιση άνευ δικής τους προσωπικής αιτιολογίας-επιχειρηματολογίας, εκφράζοντας την απόλυτη ταύτιση τους με την εισήγηση του δημάρχου.

Η δημοκρατία δεν επιβάλλεται με καθαιρέσεις παραδειγματισμού αντιθέτως απαιτεί ζυμώσεις, διάλογο και ενιότε και αντιθέσεις.

Υ.Γ. : Η παρούσα αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του Δήμου Σητείας ( info@sitia.gr ), προς εξατομικευμένη ενημέρωση σας από την Γραμματεία.

Με Εκτίμηση,

Μιχάλης Π. Περάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos