Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, από τη συνεδρίασηΗ ένταξη των έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και η έγκριση υποβολής πρότασης στο Ειδικό Πρόγραμμα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ο.Σ.Α.Α) με τίτλο: Ο.Σ.Α.Α. στις Ξεροκαμάρες –Κεντρική περιοχή πόλης Σητείας με συνολικό προϋπολογισμό 6.000.000, ήταν δύο θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας που συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα Ιούνιο το βράδυ της Παρασκευής 25/6/2010.

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την συμπλήρωση προηγούμενης απόφασης του ΔΣ  με τα παρακάτω έργα:

  • Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης Μ. Μουλιανών, 79.321,00 ευρώ.
  • Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης Έξω Μουλιανών, 218.975,00 ευρώ.
  • Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης Λάστρου, 179.402,63 ευρώ.
  • Ανάπλαση πλατείας Μέσα Μουλιανών, 120.000,00 ευρώ.
  • Ανάπλαση πλατείας Ρούσσας Εκκλησιάς, 100.000,00 ευρώ.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κουρουπάκης ανέφερε ότι τα έργα αυτά που προτείνονται είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης των επιλέξιμων περιοχών για το πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αρχικά είχαν επιλεγεί τα τοπικά διαμερίσματα Χαμεζίου, Κρυών και Κατσιδωνίου, όμως μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με την συμμετοχή και του Υφυπουργού κ. Αρναουτάκη έγινε δεκτή η επέκταση  του τμήματος παρέμβασης, για το Δήμο Σητείας, σε 12 Τοπικά Διαμερίσματα επιπλέον. Επιλέχθηκαν 15 Τοπικά  Διαμερίσματα συνολικά.

«Αυτόματα κάποιες μελέτες που είχαν προταθεί στο πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ το οποίο δεν έχει προχωρήσει, μεταφέρονται. Οι γεωτρήσεις είναι πλήρως ώριμες και προηγούνται. Η αξιοποίησή τους είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση του πλούτου των αγροτών. Οι αναπλάσεις έχουν μελέτες που ήδη έχουν εκπονηθεί για προτάσεις στα ΟΠΑΑΧ τα οποία όμως δεν έχουν ‘ανοίξει’ ακόμα, άρα κάποια έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, δεν θα ενταχθούν και στα ΟΠΑΑΧ. Όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ πρέπει να σημειώσω είναι προγράμματα 4ετίας και 5ετίας άρα δεν μπορούν να δημοπρατηθούν όλα μέσα στο 2010. Θα υλοποιηθούν σταδιακά. Η πρώτη ένταξη πιστεύω θα γίνει τη Δευτέρα με μία κατανομή της τάξης των 800.000 ευρώ. Το σύνολο του προγράμματος είναι 2.300.000 ευρώ και με τις εκπτώσεις περίπου 3.000.000, το οποίο μπορεί τα επόμενα χρόνια να απορροφήσει ο Δήμος.»

Όσον αφορά το δεύτερο σημαντικό θέμα το οποίο συζητήθηκε αναλυτικά στη συνεδρίαση  και αφορούσε την έγκριση υποβολής πρότασης στο Ειδικό Πρόγραμμα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ο.Σ.Α.Α) με τίτλο: Ο.Σ.Α.Α. στις Ξεροκαμάρες –Κεντρική περιοχή πόλης Σητείας, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι η επιλεξιμότητα αφορά οκτώ αστικές περιοχές στην Κρήτη τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Γαζίου, Αλικαρνασού Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τα επόμενα 3 χρόνια.

Η πρόταση που έχει εκπονηθεί για το δήμο Σητείας είναι ύψους 6.000.000 ευρώ και υποβλήθηκε  σε συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας με τον μελετητή που έχει αναλάβει την ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος πόλεως Σητείας.

Όπως ειπώθηκε, η πρόταση αυτή σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν  έπρεπε να αφορά ένα συνεκτικό τμήμα του αστικού ιστού στο οποίο να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κλπ. Επιλέχθηκε το τμήμα από το μουσείο της Σητείας προς την παραλία, τα Πλατανάρια, το νοσοκομείο, το 4ο Δημοτικό, ένα τμήμα στο οποίο προβλέπονται πολλές και σημαντικές δράσεις όπως επέκταση αποχετευτικού δικτύου όμβριων υδάτων, ολοκλήρωση δράσης για τη δημιουργία  υψηλής ποιότητας δημοσίων χώρων (δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, κατασκευή πεζοδρομίων δημοτικών οδών, κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, κατασκευή πεζόδρομου κλπ), προμήθεια – εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, δημιουργία cafe net στο 4ο ΔΣ, δημιουργία κέντρου ερευνών και μελετών κρητικού πολιτισμού, δημιουργία χώρου ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης κ.α.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρουπάκης, ο οποίος συνεχάρη όλους τους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η πρόταση αυτή του Δήμου Σητείας αξιολογήθηκε από τις τρεις καλύτερες της Κρήτης.

Η πρόταση χαρακτηρίστηκε από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου ως φιλόδοξη και οραματική και συνοδεύτηκε από ευχές για γρήγορη υλοποίηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε την εκτέλεση του έργου «Συντήρηση δικτύων άρδευσης», προϋπολογισμού 12.000,00 ευρώ με αυτεπιστασία του Δημάρχου, την κατανομή ποσού 29.855,15 για δράσεις πυροπροστασίας, την έγκριση εκτέλεσης του έργου «Αποψίλωση αγροτικών δρόμων κατά την περίοδο της πυροπροστασίας», προϋπολογισμού 14.100 ευρώ, την τροποποίηση κανονισμού καθαριότητας Δήμου, την συγχρηματοδότηση με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς πρότασης υλοποίησης προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας από την «ΚΟΝΤΡΑ» στα πλαίσια του προγράμματος  «Υποστήριξη Πρωτοβουλιών για Νέους 2010».

από τον Δήμο Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos