ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ.κ. Υπουργούς: – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, – Εθνικής Αμυνας και – Εξωτερικών με θέμα: «Επικίνδυνα χημικά θα διαλυθούν σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης;» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Κριτσωτάκης Μιχάλης, Διακάκη Μαρία, Δερμιτζάκης Κωστής, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Ξανθός Ανδρέας, Σταθάκης Γιώργος, Αμμανατίδου Λίτσα, Διώτη Ηρώ, Δούρου Ρένα, Δρίτσας Θοδωρής και Πετράκος Θανάσης.
Η ερώτηση:
Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου “BBC”, σύμφωνα με το οποίο μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το πρώτο φορτίο έχει ήδη αποπλεύσει από τη Συρία, με το πλοίο “Ark Futura”, συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία. Προορισμός του είναι η Ιταλία όπου το τοξικό φορτίο θα μεταφερθεί σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. και θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για την εξέλιξη αυτή».
Τόσο οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού όσο και επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αφού από τα κατάλοιπα της διαδικασίας αναμένεται να καταλήξουν στη θάλασσα.
Ο καθηγητής στη Σχολή Περιβάλλοντος και δ/ντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο (εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και “Χανιώτικα Νέα”) εκφράζει «την έντονη διαφωνία του για τις πρακτικές που αναφέρεται ότι θα ακολουθηθούν» σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα μείγμα υψηλών εκρηκτικών ουσιών που θέλουν αλλεπάλληλες μεθόδους για να μπορέσεις να τα αδρανοποιήσεις και αν το καταφέρεις και αυτό» και επισημαίνοντας ότι «αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων έχουν επιβεβαιώσει τελευταία ότι η επιχείρηση αυτή της καταστροφής εν πλω δημιουργεί και εγκυμονεί πολλούς και διαφόρους κινδύνους». Επίσης τονίζει «την ανάγκη να μην επιτρέψει η χώρα μας μια τέτοια επιχείρηση» και σημειώνει ότι χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία «αρνήθηκαν να γίνει αυτή η ενέργεια στα δικά τους χωρικά ύδατα».
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές για την όλη επιχείρηση, την ακριβή σύσταση των αποβλήτων, τη συγκέντρωση σε αυτό επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και τους κινδύνους που αυτή
- εγκυμονεί τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στις ακτές αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής;
- Αν ναι, γιατί επέτρεψαν να γίνει αυτή η ενέργεια η οποία ενέχει πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες; Έγιναν συντονισμένες ενέργειες με άλλες χώρες της περιοχής για την αποτροπή αυτής της επιχείρησης; Ποιες πρόνοιες έλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το άκρως επικίνδυνο αυτό ενδεχόμενο; Έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες;
- Αν όχι σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση έστω και την ύστατη στιγμή;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Διακάκη Μαρία
Δερμιτζάκης Κωστής
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Ξανθός Ανδρέας
Σταθάκης Γιώργος
Αμμανατίδου Λίτσα
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δρίτσας Θοδωρής
Πετράκος Θανάσης