Πατατοχώραφον.. παραδοσιακόνΤο υπουργείο εξωτερικών δηλώνει ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις των κρητικών κηπευτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Σχοιναράκη, Στρατάκη, Φραγκιαδουλάκη, Ματζαπετάκη και Κεγκέρογλου.

 
Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση το υφυπουργού και τα στοιχεία που έρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Γενικό Προξενείο Μονάχου είχε γνωστοποιηθεί στους εξαγωγικούς φορείς και στις αρμόδιες υπηρεσίες, ήδη από το 2004, κατόπιν ειδοποιήσεων των γερμανικών εισαγωγέων, για την πρόθεση γερμανικών αλυσίδων τροφίμων να ζητήσουν (από αρχές του Ιανουαρίου του 2006), πιστοποιήσεις αγροτικών προϊόντων με το σύστημα EureGap και IFS.
 
Στο θέμα αυτό είχε άλλωστε αναφερθεί και προφορικά ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μονάχου στο Πανελλήνιο Συνέδριο για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Λάρισα (7 Ιουνίου 2005) αλλά και σχετικά πιο πρόσφατα σε σχετική διοργάνωση στην Ιερπετρα και στο Τυμπάκι (4 και 5 Νοεμβρίου 2005).
 
Όπως αναφέρει το ΟΕΥ Μονάχου, μέχρι στιγμής μόνο μια γερμανική αλυσίδα, η εκπτωτική αλυσίδα ALDI εμμένει, στην εφαρμογή της ς άνω απαίτησης για πιστοποίηση.
 
Οι λοιπές καίτοι το ανακοίνωσαν, εν τούτοις δεν την εφαρμόζουν αυστηρά, τουλάχιστον επί του παρόντος, χωρίς, βεβαίως, τούτο να σημαίνει όχι δεν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της.
 
Το θέμα της αντιστοίχησης των ελληνικών πιστοποιητικών με τα πιστοποιητικά EureGap και IFS εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΞ.
 
 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos