από τις δράσεις των μαθητώνΤο δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ενέργεια και την ποιότητα ζωής έστειλαν χιλιάδες παιδιά στην Κρήτη που συμμετείχαν στις δράσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με το ενεργειακό κέντρο σε συνεργασία με τους δήμους Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Φαιστού και Μινώα Πεδιάδος.

Δενδροφυτεύσεις, συλλογή απορριμμάτων, εκθέσεις ζωγραφικής, graffiti, επιδείξεις ανανεώσιμών πηγών ενέργειας, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, διανομή εντύπου υλικού, προβολή video, ενημέρωση για την εξοικονόμηση ενέργειας, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, ήταν δράσεις στις οποίες συμμετείχαν μαθητές – φοιτητές, μέλη πολιτιστικών – περιβαλλοντικών συλλόγων, πολίτες στην πρώτη ενεργειακή εβδομάδα που έγινε στο νησί. Η ποικίλες εκδηλώσεις της ενεργειακής εβδομάδας έληξαν με επιτυχία, ενώ από την πλευρά τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναυτάκης – που συγκρότησε κοινό μέτωπο για το περιβάλλον με τους δημάρχους Γ. Κουράκη, Γ. Μαρινάκη, Ζ. Δοξαστάκη, Κ. Μαμουλάκη, Μ. Πετρακογιώργη και Ζ. Καλογεράκη – προανήγγειλαν ότι, «αυτή η συντονισμένη παρέμβαση θα γίνει μόνιμος ετήσιος θεσμός στην Κρήτη με την συμμετοχή όλων των Δήμων καθώς και άλλων φορέων του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα».

Η πρώτη ενεργειακή εβδομάδα στην Κρήτη ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Δήμο Χερσονήσου, όπου μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Στις εκπαιδευτικές δράσεις συμμετείχε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης- Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Δήμο και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με βραβεύσεις εθελοντών και Επιχειρήσεων.

Την Τρίτη ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας πραγματοποίησε ταυτόχρονες δράσεις σε Αρκαλοχώρι Θραψανό και Καστέλλι με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων των τοπικών σχολείων και φορέων. Η Ημέρα ξεκίνησε με σχολικές γιορτές διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και θεατρικά δρώμενα και συνεχίστηκε με ειδική εσπερίδα στο Αρκαλοχώρι τη διοργάνωση της οποίας υποστήριξε η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, (ΠΕΚΠΕ Κρήτης), ενώ στο Θραψανό οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι μοίρασαν πήλινες γλάστρες και λουλούδια στους δημότες.

Την Τετάρτη ο Δήμος Ηρακλείου συνέχισε με εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές προσχολικής αγωγής στην πλατεία Λιονταριών όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έγιναν διάφορα εορταστικά – μουσικοχορευτικά δρώμενα. Το απόγευμα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης : «Τα Ευρωπαϊκά Νησιά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δείχνοντας το δρόμο προς το μέλλον» και συνεχίστηκε με εσπερίδα που περιλάμβανε εισηγήσεις εκπαιδευτικών και επαγγελματιών με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια και σχολεία.

Την Πέμπτη, η Ενεργειακή Εβδομάδα συνεχίστηκε με ταυτόχρονες δράσεις στους Δήμους Μαλεβιζίου (υπαίθριος χώρος απέναντι από το Τεχνόπολις) και Φαιστού (Πλατεία Δημαρχείου στις Μοίρες).

Την Παρασκευή στο Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων και του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του 9ου Δημοτικού Σχολείου.  Παράλληλα  λειτούργησαν 3 Περίπτερα ενημέρωσης και έγινε βραδινή ποδηλατοβόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ακολούθησε μετά   παρουσίαση με θέμα την παραγωγή Ενέργειας από τη σύντηξη Υδρογόνου από το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και laser του ΤΕΙ Κρήτης.

Το Σάββατο στην πλατεία ελευθερίας Ηρακλείου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης – παρουσίαση δράσεων, τεχνικών πράσινης ενέργειας και έγινε δωρεάν διανομή φυτών.

«Οι εκδηλώσεις της Ενεργειακής Εβδομάδας συμβάλουν στην μετατροπή της Κρήτης σε «Πράσινο νησί» και προετοιμάζουν τους φορείς ώστε να αξιοποιήσουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου» δήλωσε ο συντονιστής των δράσεων, διευθυντής του ενεργειακού κέντρου της Περιφέρειας Νίκος Ζωγραφάκης.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ

Στην έναρξη δε της πρώτης ενεργειακής εβδομάδας σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Φαιστού (που οι Δήμοι τους είχαν διακριθεί – βραβευθεί περιβαλλοντικά στην Μεσόγειο) αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα των δράσεων προστασίας του Περιβάλλοντος και της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης τονίζοντας ότι μέσω των εκδηλώσεων που γίνονται υπάρχει ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων. Παράλληλα τόνισαν ότι η ενεργειακή εβδομάδα αποτελεί πρότυπο και για άλλες δράσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη με την συμμετοχή συνολικά της αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών.

« Ευχαριστώ όλους για αυτή τη συνεργασία. Μέσα από τη συμπόρευση και τις εκδηλώσεις μπορούμε να κάνουμε την Κρήτη καθαρότερη, να έχουμε μία ενεργειακή απόδοση καλύτερη και επίσης να ενεργοποιήσουμε και τους υπόλοιπους Δήμους σε όλη την Κρήτη να συμμετέχουν σ αυτή την προσπάθεια για να καθιερωθεί η Ενεργειακή Εβδομάδα Κρήτης.  Να γίνει θεσμός και να αγκαλιαστεί από τις μικρές ηλικίες μέχρι τις μεγάλες » δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας,  « εμείς από τη μεριά τη δική μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος με δράσεις και έργα. Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα  έχουν ενταχθεί έργα για το περιβάλλον  που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια, αξιολογούνται στα ΟΣΑΠΥ  20 εκατομμύρια και έχουν υποβληθεί και προτάσεις  90 εκατομμυρίων για δίκτυα αποχέτευσης, για βιολογικούς σε όλη την Κρήτη. Παράλληλα εάν προσθέσουμε σ ‘ αυτά ότι έχουν εγκριθεί πάνω από τα 200 εκατομμύρια από το ΕΠΠΕΡΑΑ για έργα στην Κρήτη είναι ένα νούμερο πολύ σημαντικό που σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο θεωρούμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα μεγάλα θέματα περιβάλλοντος όπως είναι τα θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Με τη συνεργασία αυτή θεωρώ ότι μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα για την πράσινη Κρήτη. Όλοι μαζί λοιπόν μπορούμε να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και είμαστε εδώ με τη συνεργασία με όλους τους φορείς  με το Ενεργειακό Κέντρο με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όλους τους φορείς της Κρήτης  για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εμάς και τα παιδιά μας. »

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: