ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ: Αρνούνται επίδομα προϋπηρεσίας και επίδομα γάμου στις αισθητικούς διότι οι μεγάλες σε ηλικία έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και οι έγγαμες δεν έχουν κατ’ ανάγκη αυξημένα έξοδαδιαβίωσης
….Κι όλα αυτά τα -με ισχυρά ψήγματα ρατσισμού- απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες και δη έγγαμες….Photo by Artem Podrez on Pexels.com

Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε. καταγγέλλει τις επιχειρήσεις καλλυντικών για την απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση που κρατά η εργοδοτική τους οργάνωση, με την επωνυμία

«Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών (Π.Σ.Β.Α.Κ)», ο οποίος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο. Με αστείες δικαιολογίες και επιχειρήματα αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών για την κατάρτιση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο «οπλοστάσιο» του Π.Σ.Β.Α.Κ επιστρατεύονται φαιδρά και επικίνδυνα επιχειρήματα σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, τα οποία κατέθεσαν μάλιστα δίχως αιδώ ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ, όπως για παράδειγμα ότι δεν χρειάζεται η συνέχιση καταβολής επιδόματος προϋπηρεσίας για τις αισθητικούς – συμβούλους ομορφιάς διότι «η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητά τους μειώνονται με την ηλικία και τη μεγαλύτερη εμπειρία» ή ότι τάχα «το επίδομα γάμου δεν έχει απολύτως καμία λογική… δεδομένου ότι ο γάμος δεν επηρεάζει καθόλου την εργασιακή σχέση, συμπεριφορά και απόδοση, μάλιστα ούτε καν κατατείνει σε αύξηση των εξόδων του εργαζομένου – συζύγου».

Κι όλα αυτά τα -με ισχυρά ψήγματα ρατσισμού- απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες και δη έγγαμες, από το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης μιας βιομηχανίας που κερδίζει δισεκατομμύρια ευρώ πουλώντας τα προϊόντα της σε εκατομμύρια εργαζόμενες και μη, γυναίκες, ομνύοντας μέσα από καμπάνιες την ιερή θηλυκότητά τους.

Η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας είναι από τις ελάχιστες κλαδικές Σ.Σ.Ε που πέρυσι επεκτάθηκαν υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, με ισχυρή μάλιστα Κυβερνητική ενθάρρυνση προς το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει το αίτημα της επέκτασης. Η συγκεκριμένη κλαδική Σ.Σ.Ε έχει μεγάλη σημασία για την Εθνική

οικονομία και το κοινωνικό συμφέρον, αφού τόσο τα έσοδα από την εξαγωγική δραστηριότητα των βιομηχανιών, όσο και ο τζίρος από πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου αντιστοιχούν σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε δεν θα αφήσει δίχως απάντηση τις προκλήσεις του Π.Σ.Β.Α.Κ και όσων επιχειρήσεων – μελών του στηρίζουν αυτή την ακραία στάση και ρητορική.

Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε έξω από τα καταστήματα πώλησης των επιχειρήσεων καλλυντικών και θα ενημερώνουμε έναν προς έναν και μια προς μια τους καταναλωτές και τις καταναλώτριες για όσα προσβλητικά και ρατσιστικά διατυπώθηκαν σε βάρος των γυναικών εργαζομένων.

Επίσης, ήδη δημιουργούμε black list που θα δοθεί στη δημοσιότητα, με όσες επιχειρήσεις συμφωνούν με τις απρέπειες του Π.Σ.Β.Α.Κ απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες, αλλά και έναντι των έγγαμων ανδρών και γυναικών του κλάδου.

Παροτρύνουμε τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας σε όλη τη χώρα, αλλά και τα εκατομμύρια εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να καταναλώνουν προϊόντα επιχειρήσεων που σέβονται τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού τους, αποφεύγοντας να ενισχύουν όλους όσοι υιοθετούν στρατηγικές διακρίσεων με βάση το φύλο, την ηλικία και (αργότερα ποιος ξέρει;) κάθε άλλο προσανατολισμό.

Η στάση του Π.Σ.Β.Α.Κ και καταδικαστέα και αντιδημοκρατική. Τους καλούμε να προσέλθουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπογράψουν τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Κων. Διαμαντής Άγγελος Ράπτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos