Η ομάδα που κάνει τις μετρήσεις αποτελείται από τους επιστήμονες: Μαρία Πατεράκη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Συμεωνίδη Παύλο και Κοσμά Ανδρίτση Διδακτορικούς φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Γιανν. Μπεαμ Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Στρουγκάρδης. Όλοι εργάστηκαν εντατικά και δημιούργησαν, τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο για το μοναστήρι του 14ου αιώνα, της Παναγίας της Κεράς στην Κριτσά.
Τα δεδομένα και οι αναλύσεις από την ψηφιακή καταγραφή θα δοθούν στην 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Θα χρησιμοποιηθούν στις εργασίες συντήρησης του Μοναστηριού, και στη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει την αξιοποίηση του ψηφιακού μοντέλου, με σκοπό την διαφήμιση του μνημείου.
Επίσης η εργασία θα «χρησιμοποιηθεί» ως βάση για τις εργασίες για το «Θερινό σχολείο» με τίτλο «Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση με έμφαση σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς» το οποίο και θα διοργανωθεί από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τη Διεθή Εταιρία Τηλεπισκόπισης και Φωτογραμμετρίας, τον Απρίλιο στον ¶γιο Νικόλαο, με σκοπό την εκπαίδευση διδακτορικών φοιτητών, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων κ.ά. σχετικών με το αντικείμενο της Φωτογραμμετρίας.
Την πρόταση για την δημιουργία του θερινού σχολείου στον Άγιο Νικόλαο και τη χρησιμοποίηση της Κεράς ως βασικό μοντέλο «κλειδί» στις διδακτορικές εργασίες, η οποία και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, κατέθεσε η Αγιονικολιώτισα Δρ. Μαρία Πατεράκη, η οποία και δήλωσε «Επειδή είμαι από τον Άγιο Νικόλαο κα ξέρω πόσο σημαντικό μνημείο είναι, πρότεινα να χρησιμοποιήσουμε την Κερά ως « key study» σαν δεδομένα για την εκπαίδευση των ατόμων που θα έρθουν εδώ, δηλαδή πως μπορεί κάποιος με συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία να αποτυπώσει αυτή τη στιγμή ένα μνημείο, δηλαδή με τη βοήθεια της φωτογραμμετρίας, του «laser scanning και την κλασική τοπογραφία».
Εκατό χιλιάδες ευρώ στοιχίζει το laser σκάνερ τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποίησε η ομάδα το οποίο στάλθηκε στον Άγιο Νικόλαο, από το πανεπιστήμιο της Στρουγκάρδης, για τις ανάγκες της εργασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Τέλος να σημειωθεί πως ο Δόκτορας του Πανεπιστημίου της Στουγκάρδης Γιανν. Μπεαμ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την απαράμιλλη ομορφιά της Λίμνης του Αγίου Νικολάου.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ινστιτούτο Γεωδαισίας & Φωτογραμμετρίας Ζυρίχης
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου