Η απάντηση στο κουίζΚαι όμως αυτός δεν είναι δρόμος…Είναι τα περίφημα έργα αντιστήριξης για το πάνω διάζωμα του δρόμου Γαργαδώρου (προς αλμυρό)…Ή αλλιώς είναι η καταστροφή μιας από τις ομορφότερες γωνιές του τόπου μας. Η πινακίδα των 30 χλμ της χθεσινής φωτογραφίας μπήκε από τα συνεργεία του δήμου σαν φράκτης εισόδου, για να συμπληρώσει τη γκροτέσκο εικόνα της κατασκευής.
 
Το γιατί κατασκευάζεται κατακαλόκαιρο είναι μάλλον αποτέλεσμα της συνήθους αστοχίας χρόνου εκτέλεσης δημοτικών έργων σε συνδυασμό με την πιθανή πρεμούρα κάποιων να εκμεταλλευτούν μέσα σε αυτό το καλοκαίρι το κτασκευαζόμενο έργο. Υπάρχους 3 λογικές στη διαχείριση του περιβάλλοντος.
  • Η πρώτη λέει πως πρέπει να σεβόμαστε το φύση και να μην επεμβαίνουμε σε αυτή. Οι όποιες ανθρώπινες επεμβάσεις (επεμβάσεις που είναι κι αυτές φυσικές, με την έννοια ότι ο άνθρωος είναι μέρος της φύσης) πρέπει να είναι στη λογική της συγκατοίκησης μας με το περιβάλλον. Αυτή η λογική απαντά, πως αν το κύμα έσπαγε ένα κράσπεδο, τότε το κράσπεδο θα έπρεπε να μεταφερθεί εκεί που το κύμα δεν θα το ενοχλούσε.
  • Η δεύτερη λογική συζητει την ήπια παρέμβαση δηλαδή δέχεται ότι ένα κράσπεδο μπορεί να γίνει και να αντιστηριχτεί φτάνει τα έργα αντιστήριξης να μην προξενούν ανήκεστο βλάβη στο φυσικό περιβάλλον.
  • Η τρίτη λογική είναι το μπαζώστε γιατί χανόμαστε…εκμεταλλευτείτε τα πάνα…κάντε τα λειτουργικά για τον άνθρωπο…κάντε κάθε γωνίτσα κερδοφόρα. Αυτή η λογική απαιτεί όχι μόνο το κράσπεδο να φτιαχτεί αλλά ακόμα καλύτερα αν μέσω από μια τέτοια ανάπλαση χώσουμε και μερικές ξαπλωτούρες (για να κονομήσουν μερικοί)…

Η φύση όμως κδικείται και κάτι μας λέει ότι θα πληρώσουν οι Αγιονικολιώτες για τα νέα ξεθεμελιώματα που φέρνει το χειμερινό κύμα. Επίσης οι Αγιονικολιώτες δεν θα ξαναδούν την ομορφιά του προγενέστερου βραχότοπου, που οι σπηλαιώσεις του, δίνανε λημέρια έρωτα στους νέους και φωλιές για τα αγιοπερίστερα της περιοχής.

Ποιος φταίει για όλα αυτά; Οι τεχνικές υπηρεσίες…Μα αυτές παίρνουν εντολές κατασκευής και εγκρίσεις των σχεδίων τους από τα δημοτικά συμβούλια…Μήπως φταίνε τα δημοτικά συμβούλια και ο τρόπος λειτουργίας τους. Ναι αλλά ποιοι είνα τεχνικοί για να καταλάβουν μέσα σε μια συνεδρίαση, τι μέλλει γενέσθαι.

Φταίει ο Δήμαρχος; Μα κι αυτός είναι άνθρωπος που και το αλάνθαστο δεν έχει ούτε και κακές προθέσεις μπορείς να του χρεώσεις. Ε, μα ποιος φταίει τέλος πάντων.

Απάντηση: Η πολιτική που βλέπει το περιβάλλον ως εμπόρευμα , το δήμο ως διαχειριστή του και τους πολίτες σαν καταναλωτές. Εμείς φέρνουμε μια άλλη πρόταση, εσείς είστε έτοιμοι να τη δεχτείτε;

Σε επόμενο φύλλο

«Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία προτείνει για το περιβάλλον»

Print Friendly, PDF & Email

Από manos